Neem contact met ons op
Staat je vraag er niet tussen? Onze adviseurs staan voor je klaar.
Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over veilig werken en vitaliteit binnen de transport en logistiek. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
De Inzetbaarheidscheck is een online vragenlijst. Na het aanmaken van een account kun je de vragen invullen. Ze gaan over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl, je werk en je werkbeleving. Je kiest zelf de onderwerpen waarover je vragen wilt beantwoorden. Je ziet dan meteen de uitslagen en persoonlijke tips op het dashboard. Dit persoonlijke advies helpt je gezond en met plezier je werk te blijven doen. Als je ergens risico loopt, kun je ook gebruikmaken van een coach. Dat aanbod verschijnt vanzelf op je dashboard. Jij beslist of je met die coach verder gaat!
Na ongeveer een jaar krijg je een uitnodiging om een herhaalcheck te doen. Dat zijn precies dezelfde vragen. Je kunt dan zien of je vooruit bent gegaan. Meld je aan voor de Inzetbaarheidscheck en je ziet meteen hoe je ervoor staat! Wil je er eerst wat meer over weten, ga dan naar onze informatie over de Inzetbaarheidscheck.
Jij bepaalt of het gedrag ongewenst is! Wat jouw collega normaal vindt, hoeft dat voor jou niet te zijn. Bij ongewenst gedrag kun je denken aan: pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld. Ook wat iemand zegt, valt onder gedrag. Een misplaatste opmerking bijvoorbeeld. Spreek de ander daarop aan!
Pesten: herhaald onredelijk en negatief gedrag, waartegen je jezelf niet kunt verdedigen. Bijvoorbeeld kleinerende opmerkingen, voortdurend (onterechte) kritiek of humor ten koste van jou of anderen.
(Seksuele) intimidatie: elke vorm van intimiderend gedrag, bijvoorbeeld machtsmisbruik door een leidinggevende of seksuele toenadering.
Discriminatie: het achterstellen, uitsluiten of beledigen van jou of je collega's op grond van persoonlijke kenmerken als huidskleur, ras, nationaliteit, geslacht, seksuele geaardheid of godsdienst.
Agressie en geweld: het psychisch of fysiek lastigvallen, bedreigen of aanvallen van collega’s.
De sectoraal vertrouwenspersoon staat voor je klaar. Deze biedt altijd een luisterend oor. Bekijk meer informatie over de vertrouwenspersoon.
Twijfel je of de inrichting van jouw werkplek gezond voor je is? Heb je misschien al klachten, bijvoorbeeld aan je rug? Vraag je werkgever dan een werkplekonderzoek te laten doen. Een deskundige onderzoeker bekijkt dan of jij risico loopt op je werkplek. Er zijn verschillende persoonlijke werkplekonderzoeken mogelijk:
Bekijk ook onze pagina over werkplekonderzoeken.
Je hebt eerst een gesprek met de budgetcoach over jouw situatie. Dat gebeurt online of bij je thuis. Hierna heb je nog 2 vervolggesprekken waarin je adviezen van de budgetcoach krijgt. Zo krijg je overzicht over je financiën. Samen bekijken jullie daarna of er meer nodig is.
Vind je het een grote stap om een coach in de arm te nemen? Denk dan eens aan al die topvoetballers. Die kunnen aardig met een balletje overweg, maar hebben toch een coach. Gaan ze nóg beter van voetballen!
Coaches zijn specialisten. Een coach helpt je dus heel gericht. STL heeft bijvoorbeeld coaches die je ondersteunen bij mentale problemen. Heb je last van stress, slaapproblemen of werkdruk? Zit je niet lekker in je vel? Of ga je met tegenzin naar je werk? Dan kan mentale coaching je helpen!
In maximaal 10 gesprekken werk je met de coach naar een gezonde balans toe. Dat gebeurt meestal via online-gesprekken. Maar vaak zijn die gesprekken ook mogelijk bij je thuis of bij jou in de buurt. Zelfs in de avonduren of op zaterdagen kun je een afspraak maken. Je bepreekt dan met je coach wat jou dwars zit. De oorzaken komen aan het licht. Samen maak je een plan en werk je aan een oplossing. Je zet steeds de stappen waarbij jij je prettig voelt. Zo loop je minder risico op psychische klachten. En houd je meer energie over.
Staat je vraag er niet tussen? Onze adviseurs staan voor je klaar.
Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je voor je feedback!