Neem contact met ons op
Staat je vraag er niet tussen? Onze adviseurs staan voor je klaar.
Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over de verzuimdienstverlening van STL. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Het is goed al je medewerkers op de hoogte zijn van de geldende regels bij (ziekte)verzuim. Je kunt de informatie daarover opnemen in het personeelshandboek of het Chauffeurshandboek, bijvoorbeeld onder het hoofdstuk ‘Verzuimreglement’.
STL heeft daarvoor een model-verzuimreglement opgesteld. Het is gebaseerd op de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) en sluit aan bij de verzuimbegeleiding vanuit je abonnement Compleet en Compleet XL. Je kunt dit verzuimreglement downloaden en gebruiken om je medewerkers te informeren. Het proces van ziekmelden tot en met re-integratie wordt er helder in toegelicht. Je kunt dit model eenvoudig aanpassen aan de situatie binnen jouw bedrijf. Aan dit model kunnen geen rechten worden ontleend.
Met ingang van 1 januari 2020 is het niet meer verplicht iedere medewerker in het Verzuimsysteem in te voeren. We hebben het medewerkersaantal echter wel nodig voor een correcte abonnementsfactuur. Om die reden vragen we het jaarlijks één of twee keer bij je op.
De Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB-er) is de contactpersoon van jouw medewerker en werkt in opdracht van de Bedrijfsarts. Zelf is de POB-er geen arts of medicus. De Bedrijfsarts besteedt taken uit aan de POB-er. Dit wordt ‘taakdelegatie’ genoemd. Net als de Bedrijfsarts houdt ook de POB-er spreekuren voor arbeidsverzuim. Vanzelfsprekend overleggen ze regelmatig met elkaar.
Sommige handelingen zijn voorbehouden aan de Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts is ook altijd eindverantwoordelijk voor de verzuimcasus.
Alle POB-ers van STL hebben een opleiding gevolgd om te kunnen werken in taakdelegatie. Zij zijn geen medisch behandelaar, maar mogen wel de medische uitvraag doen. De POB-er en de Bedrijfsarts hebben duidelijke afspraken gemaakt over de taken die de POB-er uitvoert namens de Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts is altijd eindverantwoordelijk voor het dossier.
Neem contact op met de Medische Administratie via 088-2596114 voor het inplannen van een afspraak. Het is ook mogelijk dit via het verzuimsysteem aan te vragen. Een extra spreekuur valt buiten het abonnement. Je ontvangt hiervoor een factuur.
Ja dat kan. De Casemanager kan op verzoek ingezet worden gedurende de hele verzuimperiode. De inzet van de Casemanager valt buiten het abonnement en wordt op basis van de daadwerkelijk ingezette tijd in rekening gebracht.
Het is belangrijk je medewerkers te wijzen op de rol en de taken van de Vertrouwenspersoon Ongewenst Gedrag. Je kunt die informatie bijvoorbeeld opnemen in het personeelshandboek.
De vertrouwenspersoon:
Staat je vraag er niet tussen? Onze adviseurs staan voor je klaar.
Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je voor je feedback!