Wij staan voor je klaar
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor jouw werk en ontwikkeling. We helpen je om de juiste opleiding te kiezen, een leuk leerbedrijf te vinden en je carrière een vliegende start te geven. We gaan samen verder voor jouw toekomst.
Alles voor studentenOnze sector is een sector die continu in beweging is. Als jij je hoofd koel wilt houden in deze snelle sector is fysiek en mentaal in balans zijn belangrijk. We helpen je professioneel te ontwikkelen, een goede balans te vinden, veilig te werken, of een baan te vinden waar je blij van wordt. Wil jij vooruit? Dan maken wij de weg vrij.
Alles voor werknemersWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. We helpen je om personeel te vinden, te behouden en op te leiden. We gaan samen verder voor jouw bedrijf.
Alles voor werkgeversWij zijn actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector, zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. STL werkt voor bedrijven en de mensen die er werken. Wij brengen ze in beweging en helpen ze op weg. Zodat mensen met plezier aan het werk gaan en blijven.
Alles over STLOp deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over leren en subsidies in de transport en logistiek. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
De pilot 'Ontwikkelkracht' is een programma van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) dat bedrijven ondersteunt bij het bouwen van een positieve leercultuur. Het doel is om leren en groeien op de werkvloer te bevorderen, zodat medewerkers hun vaardigheden verbeteren en beter inzetbaar worden
De pilot is bedoeld voor bedrijven binnen de transport- en logistieke sector die hun leercultuur willen verbeteren en investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers.
Ja, deelname aan de pilot is kosteloos voor deelnemende bedrijven.
Hoe lang de pilot duurt en hoeveel tijd het kost, hangt af van wat elk deelnemend bedrijf nodig heeft. Over het algemeen duurt de pilot enkele maanden tot een jaar.
Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de pilot via de website van STL. Na aanmelding vindt er een selectieprocedure plaats op basis van bepaalde criteria, zoals de grootte van het bedrijf en de motivatie voor deelname.
Tijdens de pilot biedt STL ondersteuning aan de deelnemende bedrijven, waaronder workshops, begeleiding bij het opstellen van een actieplan, en advies op maat.
Na afloop van de pilot wordt er geëvalueerd en gekeken naar de behaalde resultaten. Bedrijven kunnen vervolgens zelfstandig verder werken aan het versterken van hun leercultuur.
De verwachte resultaten van deelname aan de pilot zijn onder andere een verbeterde leercultuur binnen het bedrijf, beter opgeleide en gemotiveerde medewerkers, en een hogere productiviteit en veiligheid op de werkvloer.
Om deel te nemen aan de pilot moeten bedrijven afdragen aan SOOB en bereid zijn te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers.
Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de pilot door contact op te nemen met STL. Dit kan via de website of telefonisch.
Je kunt je bedrijf aanmelden voor branchewaardering door contact op te nemen met Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL)
Ja, branchewaardering wordt over het algemeen erkend als een waardevolle manier om de vakbekwaamheid van medewerkers te beoordelen en te certificeren binnen de transport- en logistieke sector.
Branchewaardering kan medewerkers stimuleren om zich verder te ontwikkelen en hun vaardigheden te verbeteren. Het kan ook kansen bieden voor loopbaanontwikkeling en groei binnen het bedrijf.
Nee, branchewaardering is bedoeld om vakbekwaamheid te erkennen ongeacht het opleidingsniveau van de medewerker. Zowel medewerkers met als zonder formele startkwalificaties kunnen deelnemen.
Na branchewaardering kunnen medewerkers certificaten ontvangen die hun bekwaamheid in specifieke werkprocessen binnen de logistieke sector erkennen. Voorbeelden hiervan zijn certificaten voor Crossdocking, Orders verzamelen, en Verzendklaar maken en laden.
Hoe lang branchewaardering duurt, hangt af van de complexiteit van de werkprocessen en de beschikbaarheid van documentatie. Meestal duurt het enkele weken tot maanden.
Nee, als je aan SOOB afdraagt is branchewaardering via STL kosteloos.
Branchewaardering helpt bij het behouden van goede medewerkers, verbetert bedrijfsprestaties door gekwalificeerd personeel, en verhoogt de motivatie en betrokkenheid van werknemers.
Zowel logistiek medewerkers met als zonder formele startkwalificaties kunnen deelnemen aan branchewaardering. Het proces is bedoeld om vakbekwaamheid te erkennen, ongeacht het opleidingsniveau van de medewerker.
Branchewaardering is een proces waarbij logistiek medewerkers worden erkend en gecertificeerd voor hun vakbekwaamheid binnen de transport- en logistieke sector. Het wordt uitgevoerd door organisaties zoals het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), waarbij de werkprocessen van medewerkers worden beoordeeld en vergeleken met branchestandaarden.
Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is 5 jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.
Voor doorstromers ontvang je van SOOB 75% subsidie op het lesgeld. Je kandidaat hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
Voor zij-instromers die vrachtwagenchauffeur worden ontvang je 60% subsidie op het lesgeld. Je kandidaat betaalt een eigen bijdrage van maximaal 15%.
Daarnaast komen er nog andere kosten bij voor je kandidaat, zoals lesmateriaal, examengeld, medische keuring en de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze kosten kun je ook als werkgever betalen. Spreek daarvoor een studiekostenovereenkomst met je kandidaat af. 
Op de testdag worden verschillende testen gedaan:
In het formulier baangarantie wordt vastgelegd welke opleidingen de kandidaat gaat volgen. Het formulier wordt digitaal verzonden nadat de zij-instromer de testdag heeft gehad. Jij en de kandidaat ondertekenen dit formulier digitaal. Dit is nodig in verband met de subsidie.
Wil je het formulier alvast inzien? Kijk dan op het SOOB Subsidiepunt onder het kopje ‘Formulieren’.
Dat kan alleen voor SOOB-gecertificeerde opleidingen die te vinden zijn op het SoobSubsidiePunt. Hier kun jij als werkgever een opleiding aanvragen voor één van jouw medewerkers. Deze opleidingen zijn allemaal werkgerelateerd. Het opleidingsbudget wat jouw werknemer zelf kan aanvragen kan ook worden ingezet voor niet-werk gerelateerde opleidingen.
Als je een student een leerwerkplek biedt, moet jouw bedrijf een Erkend Leerbedrijf zijn. STL plaatst alleen studenten bij erkende leerbedrijven. Deze erkenning moet je aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is.
De SBB beoordeelt de aanvraag op de volgende criteria:
Heb je hulp nodig bij de aanvraag? Neem contact op met ons en we helpen je verder.
De Subsidieregeling praktijkleren stelt de volgende voorwaarden:
Als je aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kun je de Subsidie praktijkleren aanvragen.
Per leerwerkplek kun je maximaal € 2.700 ontvangen (over een periode van 40 weken). Uitbetaling van de subsidie vindt plaats binnen 13 weken nadat de aanvraag is ingediend. Vraag de subsidie wel tijdig aan. Via STL Praktijkleren doe je dat vóór 31 augustus. Subsidieverstrekker RVO heeft namelijk een uiterste inleverdatum.
We hebben vóór 31 augustus jouw akkoord nodig om je subsidieaanvraag in te kunnen dienen t.b.v. het eerstvolgende schooljaar.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een eigen deadline. Wij dienen alle subsidieaanvragen in die vóór 31 augustus om 17.00 uur door jou zijn geaccordeerd.
De opleiding komt voor subsidie in aanmerking voor de duur die in het opleidingsregister is vastgelegd (de ‘nominale duur’). De periode dat de student langer over de opleiding doet dan de nominale duur is wordt dus niet meegenomen in de subsidie.
Als de opleiding tussentijds wordt stopgezet, bijvoorbeeld door langdurige ziekte, dan kan geen aanspraak worden gemaakt op de Subsidieregeling praktijkleren. Tijdens die periode vindt er geen begeleiding in de praktijk plaats. Er kan daarmee niet aan de voorwaarden van de Subsidieregeling praktijkleren worden voldaan.
Ja, dit heet cumulatie en is mogelijk. De Subsidieregeling praktijkleren bevat geen bepalingen die dat uitsluiten. Let op, want bij andere regelingen kan dat wél het geval zijn.
Ja, ook dan kun je gebruikmaken van STL Praktijkleren. Voorwaarde is dat je afdraagt aan SOOB. Voor je student-werknemer(s) brengen wij dan een vergoeding in rekening van 8,5% van het vastgestelde subsidiebedrag. Je profiteert daarmee van:
Zekerheid over je subsidieaanvraag: wij controleren jouw aanvraag op volledigheid en juistheid.
Altijd inzicht in de subsidieaanvraag.
Uitgebreide managementinformatie tijdens het aanvraagproces en erna.
STL helpt je bij het verzamelen van de bewijslast die je nodig hebt om in aanmerking te komen voor de Subsidie praktijkleren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) controleert steekproefsgewijs de subsidieaanvragen.
Als werkgever en aanvrager van de subsidie blijf je verantwoordelijk voor de aanvraag, het aanleveren en de kwaliteit van de bewijslast. Maak dus kopieën of scans van belangrijke documenten, zoals het BPV-handboek.
De bewijslast bestaat uit:
Download hieronder het benodigde beoordelingsformulier:
Assistent logistiek medewerker
Logistiek medewerker
Logistiek teamleider
Logistiek supervisor
Chauffeur wegvervoer
Planner wegtransport
Medewerker havenoperaties
Medewerker havenlogistiek
Coördinator havenlogistiek
Coördinator havenoperaties
Vanaf 2024 dien je de subsidieaanvraag in via het nieuwe portaal van de RVO. Intermediars en tussenpersonen hebben een ketenmachtiging nodig als er een aanvraag wordt gedaan voor andere bedrijven en organisaties. Meer informatie is te vinden op de website van RVO.
Is jouw bedrijf al erkend leerbedrijf voor één opleiding, maar wil je ook studenten voor andere opleidingen begeleiden? Per opleiding is een erkenning nodig. Heb je bijvoorbeeld wel al de erkenning van logistiek medewerker, maar nog niet van chauffeur? Dan moet je hier apart een erkenning voor aanvragen. Via MijnSBB vraag je een uitbreiding van de erkenning aan.
Je wilt jouw leerplekken natuurlijk onder de aandacht brengen bij jongeren. Dit doe je door een stage of leerbaan aan te maken via MijnSBB. De leerplek is dan direct zichtbaar op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. Op deze websites zoeken veel studenten naar een leerplek.
Wil je gebruikmaken van de Subsidieregeling praktijkleren, dan kun je deze aanvragen via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Ben je een SOOB-bedrijf of hebben we een van onze studenten bij jou geplaatst? Dan kun je gebruikmaken van onze extra service aan leerbedrijven. Voor het aanvragen van de Subsidie praktijkleren hebben we een handige online tool ontwikkeld: STL Praktijkleren.
Het gebruik van deze tool voor je subsidieaanvraag is helemaal gratis. We controleren of je aanvraag compleet en juist is, zodat jij ermee akkoord kunt gaan. Met STL Praktijkleren heb je altijd inzicht in jouw aanvraag en hoe we deze behandelen. Je krijgt ook de managementinformatie die je nodig hebt.
Maak snel en gemakkelijk je bedrijfsprofiel aan op STL Praktijkleren. Nadat je dat hebt gedaan, sturen we je een overeenkomst voor het gebruik van onze tool.
Heeft jouw bedrijf een erkenning als leerbedrijf en heeft het bedrijf een student in dienst? Dan kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling praktijkleren. Je kunt tot € 2.700 subsidie ontvangen voor een BBL-leerwerkplek
Tijdens het werken en leren in jouw bedrijf gaat een BBL’er een mbo-diploma behalen. Als de student dit diploma op zak heeft, heb jij de eerste kans om hem/haar in dienst te nemen. Daar zijn geen kosten aan verbonden.
Een praktijkopleider aanstellen is één van de voorwaarden om een Erkend Leerbedrijf te worden. Een praktijkopleider is het eerste aanspreekpunt voor de leerling-werknemer. Hij (of zij) maakt de leerling-werknemer bekend met de praktijk van de opleiding. De praktijkopleider heeft nog meer taken:
Al deze onderdelen komen in de (gesubsidieerde) opleiding tot Praktijkopleider van STL aan de orde.
Als je een student een leerwerkplek biedt, moet jouw bedrijf een Erkend Leerbedrijf zijn. STL plaatst alleen studenten bij erkende leerbedrijven. Deze erkenning moet je aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is.
De SBB beoordeelt de aanvraag op de volgende criteria:
Bekijk alle criteria van de SBB. Heb je hulp nodig bij de aanvraag? Neem contact op met ons en we helpen je verder.
Een praktijkopleider aanstellen is één van de voorwaarden om een Erkend Leerbedrijf te worden. Een praktijkopleider is het eerste aanspreekpunt voor de student. Hij (of zij) maakt de student bekend met de praktijk van de opleiding. De praktijkopleider heeft nog meer taken:
Al deze onderdelen komen in de (gesubsidieerde) opleiding tot Praktijkopleider van STL aan de orde.
Als inlener ben je volgens de wet verplicht te checken of STL als uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven. Een eenmalige check is daarvoor voldoende. Bekijk hier ons KVK uittreksel.
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.