Wij staan voor je klaar
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Wij staan voor je klaar in de transport en logistiek. De sector vol kansen en mogelijkheden! Of je nu graag in een distributiecentrum werkt of liever de weg op gaat in een vrachtwagen, bij STL maken we het mogelijk. We helpen je met het zoeken naar je droombaan, bij je rijopleiding en zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat. We gaan samen op weg naar jouw volgende stap.
Alles voor werkzoekendenWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor jouw werk en ontwikkeling. We helpen je om de juiste opleiding te kiezen, een leuk leerbedrijf te vinden en je carrière een vliegende start te geven. We gaan samen verder voor jouw toekomst.
Alles voor studentenOnze sector is een sector die continu in beweging is. Als jij je hoofd koel wilt houden in deze snelle sector is fysiek en mentaal in balans zijn belangrijk. We helpen je professioneel te ontwikkelen, een goede balans te vinden, veilig te werken, of een baan te vinden waar je blij van wordt. Wil jij vooruit? Dan maken wij de weg vrij.
Alles voor werknemersWij zijn er voor jou én de rest van de sector transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. We helpen je om personeel te vinden, te behouden en op te leiden. We gaan samen verder voor jouw bedrijf.
Alles voor werkgeversWij zijn actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opgericht door en vóór de sector, zorgen wij voor méér instroom en minder uitstroom. STL werkt voor bedrijven en de mensen die er werken. Wij brengen ze in beweging en helpen ze op weg. Zodat mensen met plezier aan het werk gaan en blijven.
Alles over STLOp deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over het aanvragen van subsidie op soobsubsidiepunt. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
De uitvoering van de SOOB subsidiereglementen is opgedragen aan het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Het Sectorinstituut verwerkt de subsidieaanvragen en verstrekt de subsidie aan elke werkgever die voldoet aan de in dit reglement gestelde voorwaarden.
SOOB stelt elk jaar haar subsidiebeleid vast, het beleid richt zich op:
Let op: de definitie van doorstroom is ruimer dan voorheen. Naast medewerkers in dienst van het bedrijf worden nu ook medewerkers, die in dienst zijn van andere bedrijven die afdragen aan het SOOB, hiertoe gerekend.
Per 1 januari 2024 zijn voor nieuwe aanvragen de aangepaste SOOB subsidiereglementen van kracht. Voor de afwikkeling van aanvragen die in 2023 zijn ingediend, gelden de reglementen uit 2023.
Bekijk hier het reglement voor de basiskwalificatie chauffeur goederenvervoer
Bekijk hier het reglement voor branchekwalificatie en themagerichte opleidingen
Klik hier voor een toelichting op het subsidiebeleid in 2024.
De subsidieregeling voor rijopleidingen voor Doorstroom is geïntegreerd met de regeling voor Zij Instroom. De subsidie is 75% op het lesgeld voor alle onderdelen van de rijopleidingen. Voor Doorstroom gelden nieuwe voorwaarden. Kijk hier voor meer informatie.
In deze regeling is er ook een mogelijkheid voor doorstroom voor de opleiding Machinist Mobiele kraan en Machinist Mobiele torenkraan.
Wanneer jij medewerkers uit andere sectoren (zijinstroom) wilt opleiden tot chauffeur, ontvang je 60% subsidie op het lesgeld op alle onderdelen van de rijopleiding. Je geeft deze medewerkers een baangarantie voor minimaal één jaar of, alleen indien de kandidaat zij-instromer daarom verzoekt, twee jaar na het afronden van de opleiding. Kijk hier voor
meer informatie.
Met subsidies voor branchekwalificerende scholing wordt de inzetbaarheid van de medewerker verhoogd. Daarbij gaat het om opleidingen voor specialisaties binnen het chauffeursvak, logistiek, middenkader en de sectoren verhuizen en verticaal transport.
De sector kent relatief veel risico’s als het gaat om aanrijd- en valgevaar, fysieke belasting en agressie en geweld.
Daarom wordt er op opleidingen op het gebied van veiligheid subsidie per opleiding verstrekt. Denk daarbij aan: VCA, fysieke belasting, criminaliteitspreventie en sociale veiligheid en omgaan met stress. Voor enkele branchekwalificerende opleidingen wordt extra hoge subsidie verstrekt. Bijvoorbeeld op opleidingen met een branchekwalificerend examen zoals Veiligheidscertificaat Heftruck en Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke
stoffen. Voor deze categorie mag eenmaal subsidie per opleiding per kalenderjaar aangevraagd worden.
Er is een subsidie van € 75,- beschikbaar voor de praktijkdag in het kader van code 95. Voor deze categorie mag eenmaal subsidie per praktijkdag per kalenderjaar aangevraagd worden.
Kijk hier voor een overzicht van alle opleidingen.
Per deelnemer is per branchekwalificerende opleiding, gedurende de geldigheidsperiode van het diploma of certificaat, eenmaal subsidie beschikbaar. Voor een themagerichte opleiding is per thema, per deelnemer eenmaal per kalenderjaar subsidie beschikbaar.
SOOB stelt de subsidiereglementen jaarlijks vast. Het moment van aanvragen van de subsidie is bepalend, ook als de opleiding en de afwikkeling van de subsidie pas plaatsvinden in het nieuwe kalenderjaar. Vraag je in enig jaar subsidie aan, dan geldt het reglement van dat jaar. Voor doorstroom en zij-instroom geldt dit ook.
Bekijk hier het reglement voor de basiskwalificatie chauffeur goederenvervoer
Bekijk hier het reglement voor branchekwalificatie en themagerichte opleidingen
Dit is het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor het verstrekken van subsidies. Voor 2024 is het algemeen subsidieplafond (totaal beschikbaar) € 9.635.000.
Wanneer een subsidieplafond bereikt is, is het niet meer mogelijk om voor deze opleidingen of categorie van opleidingen subsidie aan te vragen. Het bereiken van het subsidieplafond heeft geen effect op al ingediende subsidieaanvragen waarvoor een subsidiereservering is afgegeven.
Nee, je kunt ook subsidie aanvragen voor medewerkers die nog niet bij je in dienst zijn. Zij kunnen voorafgaand aan het dienstverband een opleiding volgen waarvoor je subsidie kunt aanvragen via SOOB Subsidiepunt. Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld ADR en opleidingen voor nieuwe kraanmachinisten. Hieraan is wel de voorwaarde verbonden dat je binnen 4 maanden na afloop van de opleiding loonstroken indient waaruit blijkt dat jij voor deze werknemer SOOB afdraagt.
Voor nieuwe chauffeurs, die als zij-instromer aan de slag gaan, geldt de voorwaarde van een baangarantie van minimaal een jaar voor minimaal 32 uur per week. Of, Alleen indien de kandidaat zij-instromer daarom verzoekt, baangarantie op basis van tenminste twee jaar (24 maanden) en gemiddeld 24 uur per week.
Elke (bedrijfs-)opleider met het certificaat ‘Gecertificeerd opleider Transport & Logistiek’ kan opleidingen met SOOBsubsidie aanbieden. Opleiders die rijopleidingen met SOOB-subsidie willen aanbieden, moeten hiervoor bovendien tijdig een door Sectorinstituut Transport en Logistiek geaccordeerde opgave hebben ingediend voor de deelopleidingen Basiskwalificatie Chauffeur Goederenvervoer. Kijk hier voor een overzicht van deze opleiders.
Voor alle branchekwalificerende opleidingen die worden afgesloten met een officieel en onafhankelijk examen, geldt dat dit examen dient te worden afgenomen door een SOOB gecertificeerde exameninstelling. Deze exameninstellingen voldoen aan de eisen in het certificatieschema ‘Certificering Exameninstelling Transport & Logistiek’.
Kijk hier voor een overzicht met exameninstellingen en de examens die zij afnemen.
Jouw aanvraag tot reservering van SOOB-subsidie is geen aanmelding voor de opleiding. Jij regelt zelf de aanmelding voor de desbetreffende opleiding bij een gecertificeerd opleider Transport & Logistiek.
Vraag altijd de subsidie aan voordat de opleiding start.
Het aanvragen van subsidie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het bedrijf dat de subsidie aanvraagt, al dan niet in samenwerking met de opleider. Jouw opleider zorgt voor een aantal bewijsdocumenten (voorbeeld: de rijlesregistratiekaart). Het is belangrijk dat jij en jouw opleider hier goede afspraken over maken, anders loop je misschien subsidie mis.
Conform artikel 5.1 van het Subsidiereglement stelt SOOB twee keer per jaar het overzicht met opleidingen vast. Dat gebeurt per 1 januari en per 1 juli. Verzoeken die voldoen aan de eisen van SOOB kunnen door bedrijven (niet door opleiders) worden voorgelegd aan het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Deze zal de verzoeken in behandeling nemen en ter besluitvorming voorleggen aan het SOOB-bestuur.
Een werkgever of deelnemer die bezwaar heeft tegen de wijze waarop het Sectorinstituut Transport en Logistiek uitvoering geeft aan dit subsidiereglement, kan schriftelijk bezwaar maken bij de directie van het Sectorinstituut. Je kunt jouw bezwaar schriftelijk kenbaar aan: Sectorinstituut Transport en Logistiek, t.a.v. de directie, Postbus 308, 2800 AH Gouda. Wordt jouw bezwaar negatief beoordeeld, dan kun je hiertegen beroep aantekenen bij een commissie van SOOB.
Ook voor opleiders en exameninstellingen zijn er bezwaar- en beroepsprocedures met betrekking tot de certificering.
Alleen verzoeken voor branchekwalificerende opleidingen worden in behandeling genomen. Daarbij geldt dat er sprake moet zijn van een officieel en onafhankelijk examen, dat leidt tot een landelijk branche-erkend certificaat of diploma. Is een dergelijk examen er niet, dan is er een mogelijkheid voor subsidiëring voor de ontwikkelkosten van dit examen. Meer informatie over certificering als exameninstelling.
De handleidingen vind je hier.
Wil je jouw medewerkers (nieuwe) vaardigheden bijbrengen met subsidie? Registreer je dan eenmalig op deze website voor een persoonlijke inlog.
Let op: SOOB-subsidie geldt voor opleidingen verzorgd door gecertificeerde opleiders in Transport & Logistiek. Een branchekwalificerende opleiding met subsidie vereist een officieel en onafhankelijk examen, afgenomen door een goedgekeurde exameninstelling. Bekijk hier de details van deze opleiders en exameninstellingen.
Ben je werkgever en SOOB contribuant, dan kun jij je hier registreren. Zodra vastgesteld is dat jouw bedrijfsgegevens correct zijn, ontvang je per email een hyperlink waarmee je jouw accountgegevens kunt bevestigen. De hyperlink is een uur geldig. Als de link verlopen is, kun je via dezelfde locatie weer een nieuwe link met een unieke sleutel genereren.
Ben jij (bedrijfs-)opleider, dan ontvang je na certificering via email een hyperlink. Deze is een uur geldig en kun je gebruiken om jouw accountgegevens te bevestigen. Als de link verlopen is, kun je via dezelfde locatie weer een nieuwe link met een unieke sleutel genereren.
Je kunt jouw aanvragen indienen tot op de dag dat de opleiding van start gaat. De maximale termijn is 3 maanden voor de startdatum van de opleiding.
Ja, zodra je de desbetreffende opleiding hebt geselecteerd via SOOB-subsidie kun je eenvoudig meerdere deelnemers aanmelden.
Ja, je kunt per aangemelde deelnemer zien wat de status is van de aanvraag. Je ziet alleen deelnemers die jij hebt aangemeld.
Als bedrijf moet je zelf de aanvraag doen. De opleider heeft wel de mogelijkheid om namens jou (een deel van) de benodigde gegevens aan te leveren. De juistheid en volledigheid van de aangeleverde gegevens is de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Ja, dat kan, maar je dient dit vooraf bij Sectorinstituut Transport en Logistiek te melden. Een wijziging kan leiden tot verval van rechten verbonden aan en voortvloeiend uit de aanvraag en worden beschouwd als een nieuwe aanvraag.
Nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvangt u per e-mail een bevestiging van de reservering van subsidie. Dit geldt zolang het subsidieplafond dit toelaat. Met de bevestiging van de aanvraag wordt de subsidie voor jou gereserveerd in afwachting van de declaratie. Als de opleider de subsidieaanvraag namens jou heeft ingediend, ontvangt ook hij een bevestiging van de reservering van de subsidie.
Per deelnemer per deelopleiding kun je maximaal één keer een subsidieaanvraag indienen. Je ontvangt subsidie over het lesgeld. Er wordt geen subsidie verstrekt over leermiddelen en examens.
Voor branchekwalificerende opleidingen is er per deelnemer eenmaal subsidie beschikbaar gedurende de geldigheidsperiode van het diploma/certificaat.
Na afronding van de opleiding kun je de subsidieaanvraag afronden door de benodigde documenten in te dienen. Hiermee wordt het bedrag van de subsidiereservering gedeclareerd. Declaraties dienen binnen 4 maanden nadat de opleiding is beëindigd, volledig te zijn.
De documenten die je nodig hebt kunnen verschillen, maar over het algemeen moet je het volgende hebben:
Een gedetailleerde omschrijving hiervan is opgenomen in het reglement.
Wanneer je ingelogd bent in SOOB Subsidiepunt kun je een voorbeeld van de presentielijst downloaden.
Zodra het subsidiedossier volledig is en voldoet aan alle voorwaarden van het subsidiereglement, kent het Sectorinstituut Transport en Logistiek de subsidie toe. Nadat de subsidie vastgesteld is, ontvang jij het bedrag in beginsel binnen 4 weken.
In jouw webportal van Certificering kun je heel eenvoudig opleidingen toevoegen aan jouw overzicht. Als een opleiding uitvoerbaar is voor de nascholing, moet er ook een bevestigingsbrief CCV geüpload worden. De toegevoegde opleiding wordt dan toegevoegd aan jouw overzicht op SOOB Subsidiepunt.
Nee, dit is niet nodig. Wij lichten dit graag toe:
Het Sectorinstituut heeft in het kader van de verwerking van persoonsgegevens met betrekking tot SOOB-subsidie te gelden als verantwoordelijke in de zin van de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens) en AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Wij bepalen in dat kader (zelfstandig) het doel en de middelen voor de verwerking van de ontvangen persoonsgegevens. Zowel in de Reglementen van Branchekwalificerende en themagerichte opleidingen 2018 als Basiskwalificatie Chauffeur Goederenvervoer (zij-instroom en doorstroom voor bedrijven) 2018 is dat onder artikel 12 (geheimhouding) opgenomen. Wij bepalen ook de bewaartermijn.
Daarnaast wordt in de het reglement Basiskwalificatie Chauffeur Goederenvervoer (zij-instroom en doorstroom voor bedrijven) 2018 ook nog om een werknemers- en werkgeversverklaring gevraagd. In beide verklaringen gaat in principe de werknemer akkoord met de verwerking binnen het SOOB-Subsidiepunt.
Een verwerkingsovereenkomst is alleen nodig als het Sectorinstituut als ‘verwerker’ (bewerker) zou kunnen worden gekwalificeerd van de desbetreffende werkgevers. Dat is in dit geval niet zo. O.a. door het SOOB-Subsidiereglement en de werknemer- en werkgeversverklaring. De subsidiereglementen zijn daarom in dit verband voldoende.
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.