Linda de Marrocos
Ervaringen

Alles wordt duurder

Lees hier de blog van Linda de Marrocos, adviseur bij STL. Zij schrijft over hoe alles duurder wordt en hoe je hier mee om kan gaan.

De gesprekken aan de keukentafel gaan niet meer over corona of de oorlog in Oekraïne. Geld is nu het gesprek van de dag. Als je energierekening niet is gestegen, ken je wel iemand die 3x of soms zelfs 4x meer moet betalen voor zijn energiekosten. Hetzelfde tasje boodschappen was vorig jaar veel goedkoper. En iedere keer blijft het je verbazen als je aan de benzinepomp moet afrekenen. Het is dan ook niet zo gek dat een grote groep in Nederland financiële problemen ervaart. Als letterlijk alles duurder wordt! 

Inflatie moe

Het duurder worden van dagelijkse kosten noemen ze Inflatie. Je kunt vandaag ineens minder kopen voor € 100,- dan dat je vorig jaar kon voor hetzelfde geld. Waar ik vorig jaar corona moe was, ben ik dit jaar inflatie moe. Maar net als bij corona is het sluiten van je ogen en doen alsof er niks aan de hand is niet de oplossing. Inflatie kan serieus invloed hebben op je financiën. Als je meer gaat uitgeven dan dat er binnenkomt, zal het niet lang duren voordat je in financiële problemen komt. Het is nu meer dan ooit belangrijk om inzicht over je financiën te hebben in je budget. 

Budgettips?

Hieronder drie tips. 

  1. Maak een goed overzicht van je inkomsten en uitgaves. Zo krijg je meer grip en inzicht. Op de website van Nibud kan je een maandbegroting formulier downloaden. 
  2. Neem je uitgaven onder de loep. Zorg ervoor dat je overbodige abonnementen opzegt, loop je verzekeringspolissen eens na en kijk of je misschien een goedkoper televisie en internetpakket kan nemen. Hierdoor kan je soms veel geld besparen. 
  3. Besparen! Je ontkomt hier niet aan, wil je de inflatie tegengaan. Ga op zoek naar jouw onnodige uitgaven. 


Financiële problemen 

Veel mensen vinden het lastig om de financiële toestand goed bij te houden en dit bespreekbaar te maken. Aan de keukentafel hebben we het vaak over hoe duur alles is geworden. Het hebben over je financiële problemen vinden mensen vaak nog lastig. Mensen zijn bang dat anderen denken dat ze geen discipline hebben, dat ze niet om kunnen gaan met geld. ‘Eigen schuld, dikke bult’. En dat terwijl de meeste financiële problemen een heel logisch gevolg zijn van iets wat jou overkomt. Zoals de huidige inflatie! Het bespreekbaar maken van geldzorgen, helpt om ze sneller op te lossen en stress te verminderen.  

Grip op je geld met budgetcoaching

Hulp nodig?

Via STL kun je kosteloos met een budgetcoach aan de slag. De budgetcoach komt aan huis of spreekt je online. De coach helpt je om je geldzaken op orde te brengen, of schulden weg te werken.

Lees meer over de budgetcoach
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten?

Stel je vragen aan onze adviseurs.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: