Vrachtwagenchauffeur in elektrische vrachtauto

Van Diesel naar Duurzaam: De elektrische omslag in transport en logistiek

De omslag naar elektrisch in de transport en logistiek. Wat betekent deze overgang van fossiele brandstoffen zoals diesel, naar elektrische vrachtwagens die rijden op een batterij, of op waterstof? Lees snel verder over deze en andere duurzame ontwikkelingen!

Deel deze pagina

Praat je over duurzaamheid, dan komen er termen voorbij als energietransitie, zero-emissie, batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch. Transitie betekent letterlijk overgang. En met de energietransitie bedoelen we een overgang van fossiele brandstoffen zoals diesel, naar elektrische vrachtwagens die rijden op een batterij, of op waterstof. Die vormen van energie noemen we zero-emissie, omdat er geen schadelijke stoffen uit de uitlaat komen.


In de tweede aflevering van de podcast STL Toekomstpraat ging ons vaste presentatie duo, Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat in gesprek met Marie-José Baartmans. Marie-José is oprichtster van BREYTNER Zero Emissie Transport, een transportbedrijf met alleen maar elektrische vrachtwagens.

Podcast toekomstpraat met Robert Gartner
Beluister de podcast over elektrisch transport Luister via Spotify

“Bij laden kan het gaan om het opladen van een batterij, maar ook over het laden van een trailer. Daarom praten wij voor het opladen altijd voor chargen.”
Marie-José
Vrachtwagen duurzaam transport

Tegen de stroom in

Als je jaren op een diesel vrachtwagen hebt gereden, of je bent opgegroeid tussen de diesels en je wilt chauffeur worden, dan vind je zo’n elektrische variant misschien niks. Je hebt geen ronkende motor die machtig brult als je het gaspedaal intrapt. ‘Er zijn wel veel voordelen', zegt vrachtwagenchauffeur Peter Kleiwegt. Na 30 jaar op een diesel, rijdt hij nu al vier jaar in een elektrische vrachtwagen. Eén van de belangrijkste voordelen heeft juist te maken met die ronkende motor, want die hoor je dus niet in een elektrische vrachtwagen. Het is daardoor veel rustiger in de auto, waardoor je beter kan genieten van je muziek (of een podcast natuurlijk). 

De vrachtwagen trekt ook heel gelijkmatig op en dat maakt de complete rijervaring rustiger. En als het nodig is ben je juist snel. Als het moet trekt zo’n elektrische vrachtwagen heel snel op. “Als je altijd zo rijdt, dan kun je elke week naar de bandenboer!”, aldus Peter. En de batterij loopt dan natuurlijk ook veel sneller leeg. Voor Peter speelt ook mee dat deze vrachtwagen beter is voor het milieu. 

Het brengt ook wel wat uitdagingen met zich mee, met name op de lange ritten. Je moet op tijd opladen, of om verwarring te voorkomen: chargen. Hiermee voorkom je dat je stil komt te staan met een lege batterij. Een diesel kun je op iedere straathoek bijtanken, maar een elektrische vrachtwagen kun je niet zomaar opladen.

Het milieu en alles om ons heen is belangrijk, vooral voor mijn kinderen en kleinkinderen. Daar moet je ook aan denken.”
Peter Kleiwegt

Wil je meepraten, meedenken of gewoon op de hoogte blijven?

Abonneer je op STL Toekomstpraat in je favoriete podcastapp of op YouTube, zodat je geen enkele aflevering hoeft te missen.

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Nog vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?