Planner wegtransport Linda Karremans
Ervaring planner wegtransport

Plannen: eerst de mens dan de rit

Van punaises prikken op een landkaart naar een geautomatiseerd plansysteem. De functie van planner is de afgelopen jaren flink veranderd. Linda Karremans, 34 jaar, is planner bij het Beste Leerbedrijf Transport en Logistiek, Steenbergen transport in Meppel. Zij vertelt wat het werk van een planner inhoudt.

Deel deze pagina

Hoe ben je planner wegtransport geworden? 

“Mijn vader had een handelsbedrijf. Hij exporteerde machines en transportmaterieel. Daar is de interesse in het transport ontstaan. Ik ging daarom de mbo-4 opleiding Transport en Logistiek doen. Na mijn opleiding ging ik aan de slag als internationaal vrachtwagenchauffeur. Dit vond ik toen het leukste om te doen. Toen ik kinderen kreeg heb ik de overstap gemaakt naar de planning. Dit was beter voor de werk-privé balans. Ik ben begonnen als planner bij Verhoek in Genemuiden en later bij Cornelissen in Zwolle. Ik werk nu sinds augustus 2022 bij Steenbergen als planner. Ik werk vijf dagen per week en mijn man werkt in het weekend. Hij werkt ook als planner. Zo is er altijd iemand thuis om voor het gezin te zorgen.” 

Hoe ziet je werkdag eruit? 

“Als planner zorg ik ervoor dat onze ritten efficiënt gereden worden. Ik stuur ongeveer 25 chauffeur aan. Zij kunnen mij bellen als er problemen zijn. Zoals een lading die niet compleet is, vertraging tijdens de rit of als een chauffeur pech heeft. Daarnaast zorg ik ervoor de benodigde documenten op orde zijn en verwerk ik de administratie.” 

Er is vaak een spanningsveld tussen planners en chauffeurs. Hoe ga je hiermee om? 

Dit begint met een open communicatie, wederzijds respect en begrip voor elkaar hebben. Steenbergen is een écht familiebedrijf en de communicatielijntjes zijn kort. Als een chauffeur na de rit aangeeft dat er iets niets klopt in zijn route dan probeer ik dat op te lossen. Of ik leg uit waarom ik de rit op deze manier hebben gepland. Als planner moet ik rekening houden met openingstijden, milieuzones en afgesproken levertijden. Hierdoor lijkt een route topografisch gezien soms onlogisch, maar kan het niet anders. Als je dit goed uitlegt begrijpt de chauffeur de ritplanning vaak wel.” 

Planner wegtransport Linda Karremans

De arbeidsmarkt is veranderd de afgelopen jaren. Wat betekent dit voor een planner wegtransport? 

“Mensen werken nu om te leven en leven niet om te werken. Als bedrijf en dus ook als planner moet je mee veranderen met de wensen uit samenleving. Er wordt nu steeds vaker gekozen voor een vierdaagse werkweek of zelfs nog minder. Wij hebben ons aangepast aan deze wensen. Omdat wij dit medewerkers kunnen bieden en leerwerkplek zijn voor bbl-studenten, hebben wij geen chauffeurstekort. Oudere chauffeurs die met pensioen zijn blijven vaak nog een dag rijden bij ons. Hierdoor zijn we enorm flexibel in het plannen.” 

De transportsector gaat veranderen door de energietransitie. Hoe ziet de planner van toekomst eruit? 

“De sector gaat zeker veranderen. Bij onze vestiging in Bodegraven rijden we met een elektrische vrachtwagen om praktijkervaring op te doen. Door de range en het beperkt aantal laadpalen moet je de ritten van deze truck heel precies plannen. In de toekomst wordt dit anders door verbeterde infrastructuur en technische ontwikkelingen. Door geautomatiseerde plansystemen wordt een planner meer een manager. Je zal meer de mensen bezig zijn dan het daadwerkelijk plannen van ritten. En uiteraard moeten we altijd op de hoogte blijven van de menselijke behoeftes en zorgen dat Steenbergen een aantrekkelijke werkgever is. Een planner wordt een echte people manager. Een blije medewerker, is een blije klant. En daar doen we het voor!” 

Planner wegtransport Linda Karremans

Wil jij net als Linda ook planner wegtransport worden?

Wil jij net als Linda planner worden? Kom werken in de transport en logistiek! 

Ik wil meer weten!
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: