Vrachtwagenchauffeur rijdende melk ontvangst Maarten
Ervaringen

Maarten manoeuvreert met melk

De 39-jarige Maarten Wilhelmus manoeuvreert zijn truck behendig door het agrarische landschap van Nederland. Als Chauffeur Rijdende Melk Ontvangst (RMO) haalt hij melk op bij veehouderijen en brengt dit naar productielocaties van FrieslandCampina. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) ging een dag mee, om te zien hoe zijn werkdag eruitziet.

Deel deze pagina

Zo ziet een werkdag van een RMO-chauffeur eruit

Om half acht op een regenachtige ochtend beginnen we vanaf de vestiging in Boven-Leeuwen om melk te laden bij diverse melkveehouderijen in Gelderland. Maarten legt uit wat we gaan doen. “Half acht is een mooie tijd om te beginnen, maar dit is niet altijd zo. Je starttijd is afhankelijk van je ritplanning. Als de eerste klant verder weg is, dan begin je eerder. We gaan nu bij een grote veehouderij rauwe koemelk laden in de buurt. Onze tankwagen komt hier helemaal vol. De melk lossen we bij de locatie in Balkbrug” 

Vrachtwagenchauffeur rijdende melk ontvangst Maarten


Laden van rauwe koemelk

Aangekomen bij de boer begint de routine van Maarten. Slangen worden uitgerold, de computer wordt gestart, en de melk wordt gecontroleerd. Voor ons is het allemaal verwarrend. Gelukkig legt Maarten uit hoe dit gaat: “Zodra ik bij een boer kom controleer ik de melk op geur en kleur. Dit doe ik door in de melktank te kijken en te ruiken. Ook neem ik een monster van de melk. Het monster wordt tijdens de rit bewaard in een koelbox. Bij de fabriek lever ik deze in zodat de melk gecontroleerd kan worden. Daarna begin ik met het ‘overpompen’ van de melk uit de opslagtank naar mijn melkwagen.  Dit lijkt voor een buitenstaander lastig, maar dat valt wel mee. Je krijgt een speciale RMO-cursus, leert alles over hygiënisch werken en je wordt goed opgeleid door een mentorchauffeur.”

Als het laden klaar is, nodigt de boer ons uit om een kop koffie te drinken. Na een kleine rondleiding door zijn agrarische bedrijf zetten we koers naar Balkbrug.

Onderweg naar de loslocatie vertelt Maarten over zijn keuze voor het chauffeursvak. “Ik kom uit een chauffeursfamilie. Mijn vader en ooms waren ook chauffeur. Dan raak je met het ‘chauffeursvirus’ besmet. Ik ben nu 20 jaar chauffeur en werk een half jaar als RMO-chauffeur. Het werk bij de boeren vind ik heel erg leuk. Ik ben een echte dierenvriend en kijk altijd graag even naar de koeien. Dus dit werk ligt me zeker wel.”
Wil jij net zoals Maarten chauffeur worden en heb je affiniteit met de agrarische sector? Dan is RMO-chauffeur iets voor jou! Meer weten


Lossen van de melk

Eenmaal aangekomen bij de productielocatie begint het losproces. Maarten vertelt hoe dit in zijn werk gaat: “Eerst meld ik mij aan via de computer en lever het monster in. Als alles goedgekeurd is sluit ik de slang aan en los ik de melk bij de zuivelfabriek. Na het lossen reinig ik de tank en ben ik klaar voor een volgende rit.” 

Tijdens de volgende rit wordt er melk geladen bij meerdere kleine melkveehouders. Deze melk lossen we bij de locatie in Lochem. Daarna kan Maarten terug naar zijn standplaats in Boven-Leeuwen en zit de werkdag erop. 

Vrachtwagenchauffeur rijdende melk ontvangst Maarten
Vrachtwagenchauffeur rijdende melk ontvangst Maarten

Transport Groep Gelderland (TGG)

Maarten werkt bij Transport Groep Gelderland (TGG). TGG is een transportonderneming gespecialiseerd in het collecteren en distribueren van rauwe melk. Bij het bedrijf werken ongeveer 80 medewerkers. TGG is voornamelijk actief in de provincie Gelderland. Maarten werkt bij de vestiging in Boven-Leeuwen.

Maarten vertelt: “Op onze vestiging in Boven-Leeuwen staan twee vrachtwagens. Deze vrachtwagens rijden 24 uur per dag en zeven dagen per week. Hierdoor werk ik in een ploegendienst. Ik werk vier dagen per week, verdeeld in dagdiensten, nachtdiensten en weekenddiensten. Gemiddeld werk ik 50 uur per week. Het leuke van TGG is dat je bij een middelgroot transportbedrijf werkt, maar toch bent verdeeld in kleine vestigingen. Hierdoor blijft het heel erg persoonlijk en ken ik mijn directe collega’s. Dit bevalt me heel erg goed!”

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?