Chauffeur Dennis Scholdt in transport en logistiek
Ervaringen met loopbaanbegeleiding

Dennis Soldt voelt zich als een vis in het water

Kanker hangt altijd als een donkere wolk boven het hoofd van de 38-jarige vrachtwagenchauffeur Dennis Soldt. Op zijn 11e werd een vorm van botkanker bij hem gevonden. 6 jaar geleden werd hij opnieuw ziek. Lichamelijk en mentaal een harde klap. Nu leeft hij voor twee passies: zijn truck en vissen.

Deel deze pagina

Schoon beginnen aan de rit 

Rond 08.00 uur in de ochtend rijden we het terrein op van transportbedrijf Van der Lee in Delft. Een stoere brede vent met tatoeages is bezig om zijn spullen in de cabine te pakken. We schudden hem de hand en hij stelt zich voor als Dennis. Hiermee hebben we gelijk de juiste persoon te pakken. “Ik pak nog even mijn persoonlijke spullen in de cabine. Ik overnacht regelmatig onderweg en daarom zorg ik altijd dat ik genoeg eten en drinken aan boord hebt.”  

Haast lijkt Dennis vandaag niet te hebben en rijdt de truck nog door de wasstraat. “Ik wil niet met een vieze auto op de foto. Dat is geen reclame.” 

Op de spreekstoel 

Als we vertrekken vanuit Delft blijkt Dennis een goede gastheer. Voorzien van een verse kop koffie gaan we naar de eerste klant. De geboren Delvenaar heeft een zeer open persoonlijkheid en steekt gelijk van wal. “Op mijn elfde werd een vorm van botkanker bij mij geconstateerd. Je snapt wel dat dit een enorme impact op me heeft gehad. Ondanks dat ik schoon was verklaard moest ik regelmatig terugkomen voor controle in het ziekenhuis. Ik leefde altijd met de angst om opnieuw slecht bericht te krijgen.” 

Toch bouwde hij een leven op. Hij ging naar de bakkersschool en kreeg daarna een baan als ijsmaker. Er was zelfs een plan om een eigen ijswinkel te beginnen. “Ik had al een winkel en het contract lag klaar. Op de dag dat ik in eerste instantie zou tekenen moest ik naar het ziekenhuis voor controle. De uitslag was niet goed. Ik was toen 32 en opnieuw stond mijn leven stil.” 

Dennis Scholdt vrachtwagen schoonmaken

Het noodlot sloeg toe

Er werd weer kanker bij Dennis geconstateerd. “Ik kreeg chemotherapie en werd meerdere keren bestraald. Lichamelijk had dit een impact, maar mentaal had ik het écht zwaar. Ik had het gevoel dat mijn toekomst was verdwenen. Ik wilde zelfs geen nieuwe kleren meer kopen, want ik zou ze niet lang kunnen dragen. Ik heb hulp gezocht en veel gepraat met een psycholoog. Zo kwam ik er langzaam weer bovenop. Dan komt ook er een moment om aan het werk te gaan. Samen met het UWV en een loopbaancoach ging op ik zoek naar passend werk.”

Halen van mijn rij- en hijsbewijs

Samen met mijn loopbaancoach ging Dennis op zoek naar passend werk. Het risico om een eigen winkel te openen vond hij te groot. Maar wat dan? “Een vriend van mij vond hijskraanmachinist wel iets voor mij. Via mijn schoonvader, die bij Van der Lee werkt, kon ik een dag meelopen met een chauffeur van een kraanauto. Ik was meteen verkocht en vond het werk fantastisch. Toen ben ik eerst op therapeutische basis gaan werken. Een paar dagen per week en geen lange werkdagen. Via het UVW kon ik mijn C-rijbewijs halen. Bij Van der Lee heb ik mijn CE-rijbewijs en mijn hijsbewijs gehaald. Dit kon met subsidie van STL. Ik werk er nu drie jaar en ben eigenlijk een mannetje van alles. Ik werk met de kraanauto, special transport, ADR-tankwagen en vandaag rijden we met een tankwagen vol Demiwater.” 

Chauffeur Dennis Scholdt in transport en logistiek

30.000 liter water

Demiwater is de afkorting voor gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen mineralen meer. Het wordt gebruikt voor het vullen van stadsverwarming, loodaccu’s en druktesten. “Demiwater kan ik laden in de Botlek en in Dordrecht. Vandaag gaan we laden in de Botlek. 30.000 liter gaat er in de tank. Dit breng ik naar een machinefabriek in Ritthem bij Vlissingen. Het water pompen ze in machines die worden gemaakt voor de chemische industrie. Zo controleren ze of alle lasnaden goed zijn. Gewoon water kan roest veroorzaken in de stalen machines. Daarom wordt Demiwater gebruikt.” 

Een man met veel hobby’s

Op de vraag of hij nog hobby’s heeft naast zijn werk, kan hij geen kort antwoord geven. “Ik heb ontzettend veel hobby’s. Mijn grootste hobby is vissen. Hierdoor ben ik ook begonnen met fotografie. Ik wilde de vangst fotograferen. Vissen doe je vaak in een mooie omgeving en daarom ben ik ook begonnen met natuurfotografie. IJs maken doe ik ook nog. Ik heb thuis een kleine machine om ijs te maken. Ik verveel me eigenlijk nooit. Ik ben nu samen met mijn vriendin op zoek naar een ander huis. Dus er zal binnenkort wel veel geklust gaan worden. Hiermee bedoel ik ook dat ik heel positief naar de toekomst kijk.” 

Wil je ook werken in de transport en logistiek? Bekijk onze vacatures Naar de vacaturebank
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?