15000ste zij-instromer Marco Wassink
Ervaringen met zij-instroom

Vrachtwagenchauffeur Marco Wassink is de 15.000ste zij-instromer

Trots als een pauw staat Marco Wassink naast zijn Mercedes Actros. Tot voor kort verkocht de 54 jaar oude Edenaar badkamers. Nu bestuurt hij een 18,75 meter lange vrachtwagen door de straten van de Benelux. Hij is nu wat hij altijd al had willen zijn; vrachtwagenchauffeur.

Deel deze pagina

Chauffeur geworden via het zij-instroomtraject van STL

Marco adviseerde 25 jaar lang tegels en sanitair in het hoog segment bij een professional in bouwmaterialen. De laatste 3 jaar deed hij dit met minder plezier. Hij wilde iets anders, maar wist niet goed wat. Daarom maakte hij een afspraak met een loopbaancoach. Na een aantal gesprekken wist hij het. Ik ga mijn jeugddroom achterna en word vrachtwagenchauffeur.

“Badkamers verkopen wilde ik niet tot aan mijn pensioen gaan doen. Ik wilde écht iets anders. Na een gesprek met een loopbaancoach kwam ik erachter dat vrachtwagenchauffeur iets voor mij zou kunnen zijn. Ik ben mij toen gaan verdiepen in de markt, want ik wist er niet veel van. Via Google kwam ik op de site van STL terecht en belde met een adviseur voor meer informatie. Samen met adviseur Remi ben ik op zoek gegaan naar een geschikte werkgever. Omdat ik badkamers verkocht voor een grote keten, trok mij een familiebedrijf wel aan. Via Remi van STL kreeg ik een aantal bedrijven met openstaande vacatures bij mij in de buurt. Daar zat ook Veldhuizen Transport bij. Op de banenmarkt van de STL instapdag in Arnhem heb ik toen hun stand bezocht en het klikte meteen. En ik kan er lekker op mijn fiets naartoe. Maar ik moest nog wel mijn chauffeursdiploma halen.” vertelt Marco. 

Rijbewijs halen naast mijn werk 

Voor Marco begon toen het studeren. Bij rijschool Speelziek ging hij theorie- en praktijklessen volgen. Het halen van het groot rijbewijs wordt vergoed door STL en kostte Marco niks. Wat het wel heeft gekost is inzet en motivatie, want het leren viel hem tegen. 

“Dan zit je ineens weer na heel veel jaren in de schoolbanken. En dat valt toch tegen op latere leeftijd. Ik heb de theorie deels klassikaal bij de rijschool gevolgd en ook een groot deel online. Op deze manier kon ik het goed combineren met mijn werk, maar pittig was het wel. Ik bleef werken als badkamerverkoper en ’s avonds leerde ik voor mijn chauffeursopleiding. Ik heb écht keihard geleerd, want ik wilde alles in één keer halen. Dat is gelukt!” zegt Marco Trots. 

Klaar voor het grote werk 

Op 11 januari 2023 had Marco zijn rijbewijs op zak en ging aan de slag bij Veldhuizen Transport in Veenendaal. Hij begon op een bakwagen, groeide door naar een trekker met een city-oplegger en nu rijdt hij op een trekker-opleggercombinatie. Iedere keer werd hij goed begeleid door een mentorchauffeur. Want alles was nieuw en dus ook spannend.  

“Mijn eerste rit vergeet ik nooit meer. Ik moest naar een grote horecagroothandel in Rotterdam. Ik kende de weg niet goed richting het terrein en ik nam per ongeluk een verkeerde afslag naar de groothandel. Toen stond ik voor de verkeerde inrit en moest achterwaarts er weer uit zien te komen. Een andere chauffeur zag het en heeft het verkeer voor mij tegengehouden. Als onervaren chauffeur was die situatie niet prettig. Een tip aan andere nieuwe chauffeurs: vraag altijd alles aan ervaren chauffeurs. Ze helpen je graag en het scheelt een hoop ellende achteraf.” 

Marco zit helemaal op zijn plek in de vrachtwagen 

Dat Marco op zijn plek zit is wel duidelijk. Het geluk straalt van hem af. Op de vraag of hij blij is met zijn keuze komt dan ook geen onverwacht antwoord. 

“Mijn ouders vonden het beroep maar niks vroeger. Daarom ben ik iets anders gaan doen. Dat ik nu toch mijn jongensdroom doe vind ik geweldig. Ik zit bij een leuk familiebedrijf en heb afwisselend werk. Ik kom op mooie plekken en ontmoet meestal leuke mensen. Maar niet alles is leuk. Er zijn ook genoeg chagrijnige mensen. Hier komt mijn ervaring als verkoper goed van pas. Met een leuk praatje...

Kom werken in de transport en logistiek: chauffeur Ramon

Wil jij ook vrachtwagenchauffeur worden?

Ga voor een opleiding met baangarantie! Meld je aan voor een instapdag bij jou in de buurt.  

Aanmelden
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?