Stephan Smit wordt vrachtenwagenchauffeur
Ervaringen met werk-privebalans

Meer rust door een baan als vrachtwagenchauffeur

In november 2022 organiseerde STL de ikwordvrachtwagenchauffeur-instapdag in Deventer. Gastspreker en zij-instromer Stephan Smit vertelde hier over zijn keuze om chauffeur te worden. Zijn reden: meer rust en tijd voor het gezin!

Deel deze pagina

Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) organiseerde de ikwordvrachtwagenchauffeur-instapdag in de Sallandse stad Deventer. In het stadion van voetbalclub Go Ahead Eagles kwamen zo’n honderd mensen bijeen om alles te leren over het werken in de dynamische wereld van transport en logistiek. 

Waarom wilde je chauffeur worden? 

“Ik was zelfstandig ondernemer. Ik had een koeriersbedrijf en bezorgde verse maaltijden aan particulieren. Dit bedrijf groeide hard en ik was dag en nacht bezig met mijn bedrijf. Dit was niet goed voor mijn privéleven. Ik wilde meer rust en meer tijd voor mijn gezin. Daarom heb ik het bedrijf verkocht."

Na de verkoop van mijn bedrijf kon ik eindelijk mijn jongensdroom waarmaken: vrachtwagenchauffeur worden! Maar ik moest nog wel mijn chauffeursopleiding doen.”  

Hoe ging je opleiding tot vrachtwagenchauffeur? 

“Een jaar geleden heb ik gesolliciteerd bij Vos Logistics in Deventer. Zij hebben mij aangemeld bij STL om het rijbewijs te halen met behulp van subsidie. Ik moest eerst de testdag doen. En dat ging goed. Daarna ben ik twee keer per week gaan lessen. In negen maanden had ik alle papieren op zak. Dit kon wel sneller, maar door corona kon ik helaas niet eerder terecht bij het CBR om af te rijden.” 

Waarom heb je gekozen voor Vos in Deventer?

“Vroeger woonde ik in Apeldoorn en daar was Vos destijds ook gevestigd. Toen ik als klein jongetje met mijn ouders meeging op vakantie zagen we altijd de auto’s van Vos rijden op de Europese snelwegen. Je kan eigenlijk wel zeggen dat ik met Vos ben opgegroeid. Dat schept toch wel een band.” 

Martijn en Coronel Ikwordvrachtwagenchauffeur Instapdag 2022

Wat voor werk doe je nu? 

“Sinds mei heb ik mijn C-rijbewijs en rijd ik distributieroutes door Nederland met een bakwagen. In augustus ben ik geslaagd voor mijn CE-rijbewijs en kan ik met een trekker-oplegger op pad. Wij rijden met alles dat in een vrachtwagen past. Veel bouwmaterialen en staal. Maar ook stukgoed. De afwisseling maakt dit werk ook zo leuk!” 

Wat zou je nog willen doen? 

“Ik wil graag internationaal rijden. Het liefst naar Scandinavië. Dit mag ik straks hopelijk gaan doen bij Vos. Maar ik moet eerst nog ervaring opdoen. Bij Vos hebben ze voor chauffeurs een leertraject. Eerst begin je in Nederland. Als dat goed gaat mag je steeds verder weg.” 

Wat vind je leuk aan het werk als vrachtwagenchauffeur? 

“Toch wel de afwisseling. Je komt overal en je hebt veel klantcontact als je in Nederland rijdt. Als je je werk goed doet heb je veel vrijheid. Ik krijg ’s avonds de planning door en dan kijk ik zelf hoe laat ik vertrek. Je ziet ook veel van het land. Je komt op mooie plekken. Zeker als ik straks in het buitenland ga rijden. Dat voelt dan toch als een soort vakantie.” 

Zou je anderen aanraden om zich ook te laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur?

“Absoluut! Ik ben nu 33 jaar oud en voor mij het juiste moment om te laten omscholen. Thuis steunen ze me mijn keuze. Ook als ik minder thuis ben omdat ik internationaal wil rijden. Als je gebruik maakt van de subsidies van STL kost het je ook weinig tot niks.” 

Zij-instroom vrouw Distributievervoer

Ook vrachtwagen chauffeur worden?

Wil jij je net als Stephan ook laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur? Meld je dan aan voor een instapdag bij jou in de buurt.

Aanmelden
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Wil je meer weten over werken in de transport en logistiek of heb je vragen? Neem contact met ons op.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: