Door een storing zijn we tijdelijk telefonisch minder goed bereikbaar Meer informatie

Beroepscompetentieprofielen raadplegen? Onze laatste update!

Beroepscompetentieprofielen (BCP’s) bieden een overzicht van taken en competenties van een vakvolwassen werknemer (met 3-5 jaar werkervaring). Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) beheert de BCP’s voor onze sector.

De sector transport en logistiek verandert en het werk verandert mee. Technologische ontwikkelingen, toenemende klanteisen en regelgeving hebben invloed op de inhoud van functies. Daarom herziet STL de beroepscompetentieprofielen wanneer dat nodig is. We volgen een onderhoudsplan om de BCP’s up to date te houden. 

Wat zijn BCP’s?

In een BCP  wordt per specifiek beroep in onze sector de beroepsstandaard omschreven. Daarbij komen bijvoorbeeld de inhoud van het beroep, de gewenste beroepshouding, de werkprocessen en de benodigde kennis en vaardigheden aan bod. De vereiste huidige én toekomstige vereiste competenties voor een beroep vind je terug in het BCP. 

Waar kun je BCP’s voor gebruiken?

Een BCP kun je op verschillende manieren inzetten: 

  • Als bron voor bijvoorbeeld functieprofielen en vacatureteksten
  • Als beroepsstandaard voor ontwikkeltrajecten, waarbij het BCP dient als bron voor het ontwikkelen van hulpmiddelen. 
  • Als brondocument voor kwalificatiedossiers en opleidingen in het mbo. 

Aanpassing van de profielen

Voor de meest recente aanpassing van de BCP’s hebben we (in samenwerking met een onderzoeksbureau) interviews afgenomen met werkgevers, werknemers en experts uit de sector. Op basis van deze informatie hebben we de BCP’s herzien. Deze zijn vervolgens officieel vastgesteld door de sociale partners vanuit SOOB.  

Download hier de geldende BCP’s van de meest voorkomende beroepen in onze sector: 

Ook over de vereiste competenties voor aanverwante beroepen of functies kun je veel relevante informatie in de bovenstaande BCP’s vinden. 

Branchestandaarden

Branchestandaarden zijn er niet voor niets in onze sector. Veiligheid heeft absolute prioriteit. Voor enkele opleidingen heeft STL daarom nieuwe toetsmatrijzen ontwikkeld:

  • STL Veiligheidscertificaat Reachtruck
  • STL Veiligheidscertificaat Vorkheftruck
  • STL Ladingzekeren

Per 1 oktober 2021 komen alleen de opleidingen met deze (nieuwe) namen voor SOOB-subsidie in aanmerking. Medewerkers en hun bedrijven vragen deze subsidie zelf aan via SOOB Subsidiepunt

Start je aanvraag


Veelgestelde vragen

Meer weten?

Stel gerust je vragen aan onze adviseurs. We helpen je graag!

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: