Erkend leerbedrijf worden voor MBO-studenten
Tips en advies

Erkend Leerbedrijf worden? Dit zijn de stappen!

Als je BBL’ers een leerwerkplek (leerbaan) wilt bieden, dan moet jouw bedrijf een Erkend Leerbedrijf zijn. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) kan dan student-werknemers bij je detacheren. Hoe krijg je die erkenning als leerbedrijf?

Student-werknemers (BBL'ers) opleiden is voor veel bedrijven dé manier om gemotiveerde medewerkers aan het bedrijf te binden. Deze BBL’ers volgen 1 dag per week onderwijs aan een ROC of Vakschool. 4 dagen werken ze bij een Erkend Leerbedrijf. STL detacheert deze BBL’ers en zorgt er ook voor dat ze de benodigde rijbewijzen halen (met tot 100% korting op de rijopleiding).  

In 4 stappen een Erkend leerbedrijf worden

Om een erkend leerbedrijf te worden moet je een aantal stappen zetten.

Stap 1: een praktijkopleider aanstellen 

Zonder praktijkopleider(s) kun je geen Erkend Leerbedrijf worden. De praktijkopleider is meestal een ervaren medewerker die de student-medewerker de kneepjes van het vak bijbrengt. Sommige ervaren medewerkers zijn van nature goede leermeesters. Maar je kunt een praktijkopleider ook een korte opleiding laten volgen via STL. Voor deze opleiding stelt STL subsidie beschikbaar. 

 Stap 2: de veiligheid op de werkplek garanderen 

Om Erkend Leerbedrijf te worden, moet een BBL’er veilig kunnen werken op zijn of haar werkplek. Dat zo’n werkplek veilig is, kun je bijvoorbeeld aantonen met een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en een bijbehorend Plan van Aanpak. Een RI&E kun je ook laten uitvoeren door STL.  

 Stap 3: erkenning aanvragen 

Om officieel erkend te worden als leerbedrijf doe je een aanvraag bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is. SBB beoordeelt de aanvraag op de volgende criteria: 

  • Passen de werkzaamheden bij de opleiding van de student? 
  • Is er een praktijkopleider aanwezig om de student elke dag te begeleiden? 
  • Is de werkplek veilig? 

Je aanvraag voor deze erkenning verstuur je via de website van SBB. De website laat je een aantal stappen doorlopen. Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Neem dan contact op met STL. We helpen je graag verder.  

Stap 4: een BBL’er aannemen 

Je kunt contact opnemen met STL voor het plaatsen van een BBL’er. STL detacheert student-medewerkers met de juiste opleiding op de juiste plek. We doen een goede voorselectie. Als werkgever beslis je zelf of je met een aangedragen BBL-kandidaat verder gaat. Je bent dus verzekerd van de juiste match.  

Er zijn tal van mbo-opleidingen die hun studenten opleiden voor een vak in de sector transport en logistiek. De BBL’ers die zo’n opleiding volgen, kun je via STL aannemen als student-medewerker. Denk daarbij aan functies als: 

  • Chauffeur wegvervoer 
  • Planner wegtransport 
  • Assistent logistiek medewerker 
  • Logistiek medewerker 
  • Logistiek teamleider 
  • Logistiek supervisor 
  • Medewerker havenoperaties 
  • Medewerker havenlogistiek 
  • Coördinator havenlogistiek 
  • Coördinator havenoperaties 

Als Erkend Leerbedrijf kun je ook BOL-studenten een stageplek aanbieden. 

 Stap 5: subsidie praktijkleren aanvragen 

Ben je als leerbedrijf erkend? Dan kun je ook gebruikmaken van de Subsidieregeling praktijkleren. Je kunt dan tot € 2.700 subsidie ontvangen voor elke BBL-leerwerkplek die je creëert.  

Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen graag!

Bel: 088-2596116

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?