Regionale netwerksessies in transport en logistiek
Ervaringen

Samen aan de slag met uitdagingen in de sector: “Andermans verhalen hebben mij geïnspireerd”

Organisaties zijn in beweging. Hoe ga je om met veranderingen en hoe neem jij je medewerkers daarin mee? Daarom organiseert Daphne van Paassen, adviseur duurzame inzetbaarheid bij STL, samen met sectoradviseur Henk Jan Kooijman, inspirerende regionale netwerksessies. Imke Geijbels, nam deel aan een netwerksessie. “Alles wat in de sessie besproken is, kan ik goed inzetten in onze organisatie.”

Deel deze pagina

Kennis, inspiratie en nieuwe inzichten  

Samen met haar mede-collega's organiseert Daphne op verschillende locaties in Nederland de netwerksessies. De sessies vinden zo'n vier keer per jaar plaats. "Een netwerksessie biedt de mogelijkheid om kennis, inspiratie en nieuwe inzichten op te doen. Je kunt andere werkgevers spreken en tips delen met elkaar,” vertelt Daphne. Tijdens de sessie is er volop interactie en kun je direct in gesprek gaan met je mede-collega's. Zo bouw je waardevolle connecties op met andere vakgenoten binnen de transport en logistiek. “De deelnemers bepalen zelf het thema, zoals leiderschap, strategische personeelsplanning, generatiemanagement en HR-beleid. We behandelen onderwerpen die te maken hebben met toekomstbestendige organisaties en flexibele medewerkers, waarbij we uitdagingen bespreken die daarbij komen kijken,”. De laatste sessie van 2023 ging over strategisch HRM. HR-adviseur Imke had een duidelijk doel voor ogen om deze sessie bij te wonen: “We zijn op dit moment bezig met de strategische sessies van onze organisatie. Daar wordt ook strategisch HRM aan gekoppeld. Ik wilde graag weten en leren hoe ik dit strategische deel goed kan aanpakken in mijn organisatie.”  

Collega's

Deelnemen?

Wil jij weten hoe je uitdagingen in jouw vakgebied met beide handen kunt aanpakken? En heb je de behoefte om te sparren met vakgenoten?   

Deelname is kosteloos voor bedrijven die SOOB afdragen

Neem contact op

Flipovers en stiften erbij: samen overleggen 

“De interactie en het overleggen met een nieuwe buur vond ik het leukste aan de sessie. Je krijgt dan te horen hoe het bij een ander gaat en daar haal je weer inspiratie uit voor jezelf. Ik ken nu ook al een paar gezichten voor de volgende keer, dus dat is handig,” zegt Imke. De sessies zijn actief. Deelnemers worden aangemoedigd om in groepjes of tweetallen na te denken over bepaalde aanpakken en vragen. In dit geval over strategisch HRM. Zo zijn er genoeg momenten om samen te sparren. 

Uiteindelijk schrijven de deelnemers samen alle uitkomsten op een grote flip-over. ''Ik ging in gesprek met mijn buur om na te denken over waar we heen willen met HR in de bedrijven waar we werken. Vervolgens maakten we dit samen concreet door het op papier in vijf stappen in te vullen,'' blikt Imke terug. In de sessie strategisch HRM dachten de deelnemers na over de volgende thema's: de strategische koers, slim organiseren, (zelf) leiderschap nemen, hoe betrek je het team?, kloppen de HR-thema's bij de ambitie van de organisatie? Tijdens de sessie worden niet alleen goede antwoorden gegeven, maar er worden ook goede vragen aan de deelnemers gesteld. Zo kun je zelf nadenken over bepaalde vraagstukken en ga je naar huis met handige tools en een duidelijke aanpak die je zelf kunt gebruiken.  

 


Regionale netwerksessies in transport en logistiek

Elkaar vinden en samen groeien  

STL ondersteunt werkgevers in de sector transport en logistiek met de inspirerende netwerksessies. Daphne: “STL brengt alles bij elkaar. STL doet namelijk meer dan je denkt. We werken aan instroom en behoud, maar doen daarnaast ook aan inspireren en informeren.” De sessies gaan verder dan het aantrekken en behouden van talent. Werkgevers delen actief kennis en ervaringen en kunnen direct antwoorden krijgen van een diverse groep professionals. STL zorgt voor contacten tussen werkgevers, waardoor een gezamenlijke dynamiek ontstaat. STL moedigt werkgevers aan elkaar te vinden en hun volledige potentieel te benutten, wat waardevol is voor individuele werkgevers en bedrijven in de sector. “De regionale netwerksessies zijn een bron van inspiratie en informatie. En bevorderen groei en samenwerking binnen het vakgebied in de sector transport en logistiek.” 

 


Alle stappen zelf toepassen 

Het is makkelijk om jezelf te verliezen in de hectiek van de dag. Maar hoe zorg je er nou voor dat je focus aanbrengt en juist toekomstgericht te werk gaat? Ook op deze vraag krijg je antwoord in de sessie. Voor Imke was het de eerste netwerksessie die ze bijwoonde.  “Ik volgde alle stappen mee. Deze kon ik vervolgens toepassen op de organisatie waar ik werk. Alle onderwerpen die aanbod kwamen tijdens de sessie kan ik nu meenemen in mijn eigen plan voor strategisch HRM.” Imke ging vol enthousiasme naar huis. Aan het einde van de sessie vertelde zij dat ze de netwerksessies aan iedere medewerker van welke organisatie dan ook zou aanraden. “Het was vooraf aangekondigd dat de sessie over HRM ging en voor de sector transport en logistiek was, maar in theorie geldt het stuk over HRM voor iedere organisatie die een HR-afdeling heeft of waar een HR-rol zich bevindt. Vaak zie je dat wel pas bij middelgrote tot grote bedrijven. Ik zou het zeker aanraden!''  

Regionale netwerksessies in transport en logistiek
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten?

Bel ons voor advies!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?