Code 95 nascholing
Producten en diensten

Ga jij code 95 behalen? Of de nascholing volgen?

Is het weer tijd om code 95 te vernieuwen? Als vrachtwagenchauffeur krijg je elke 5 jaar met deze verplichting te maken. Dus moet je nascholing volgen: 35 uur theorie en praktijk. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) helpt je daarbij.

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs. Je hebt deze nodig om als vrachtwagenchauffeur te mogen rijden. In alle landen van de Europese Unie is code 95 verplicht.  

Code 95 is 5 jaar geldig. Om te verlengen moet je 35 uur nascholing volgen. De gemeente waar jij woont zet de aanduiding daarna op je rijbewijs, achter de letters C of CE. De gemeente zet er ook de datum van afgifte bij. Je moet daarvoor zelf naar de gemeente gaan.

Hoe behaal je code 95? 

Ben je aankomend vrachtwagenchauffeur? En volg je nu een opleiding met rijlessen om chauffeur te worden? Dan maakt het behalen van code 95 deel uit van je opleiding. Nadat je bent geslaagd laat je code 95 op je rijbewijs bijschrijven. Je kunt er dan 5 jaar mee vooruit. 

Code 95 nascholing

Tijd om code 95 te verlengen?

Om code 95 te behouden volg je nascholing bij een erkende opleider. Dat doe je ruim vóórdat je code 95 verloopt. Je nascholing duurt 35 uur in totaal. Minimaal 7 uur daarvan moet praktijktraining zijn. En binnen die praktijktraining ga je minimaal 2,5 uur zelf rijden. De overige uren bestaan uit theorielessen. Je hoeft niet te wachten met de nascholing tot het einde van de termijn. Je kunt er zelfs nu al aan beginnen. Bij sommige opleiders is er een wachtlijst. Begin dus op tijd. Heb jij de 35 uur nascholing op zak? Ga dan vóór het verlopen van je termijn naar de gemeente. Dan krijg je dan er weer 5 jaar bij

Waar kun je de nascholing doen? 

Kies altijd voor opleidingen die door het CBR zijn goedgekeurd. Alleen een goedgekeurde nascholing telt mee voor je verplichte 35 uur. Je kunt bij de opleiders vaak kiezen uit verschillende onderdelen. Bij elk onderdeel staat voor hoeveel uur het meetelt. Het is verstandig met je werkgever te overleggen welke nascholing je gaat volgen én waar je dat gaat doen. 

Wat kost de code 95 nascholing? 

Je werkgever is verplicht de kosten voor jouw nascholing betalen. Overleg dit met je werkgever! Je werkgever kan ook subsidie aanvragen voor de praktijktrainingen. Ook voor enkele theorie-opleidingen kan dat. SOOB Subsidiepunt verstrekt deze subsidies aan je werkgever. 

Waar kan ik mijn code 95 uren zien?

Je ontvangt jaarlijks van het CBR een overzicht met je code 95 uren. We adviseren je dit overzicht aan je werkgever te overhandigen. Je kunt zelf bij het CBR inloggen om je overzicht te bekijken of te downloaden. Ga daarvoor naar mijn.cbr.nl en log in met je DigiD. 

Meer weten over code 95? Check het CBR

Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten over de Code 95 nascholing?

Onze adviseurs staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?