vrachtwagenchauffeur in de penopauze
Tips en advies

In de penopauze?

Ben je de laatste tijd vaak moe? Verandert je humeur snel? Verlies je spierkracht? Of heb je minder zin in seks? Dat zit je misschien wel in de penopauze. Veel mannen praten niet gemakkelijk over de overgang. STL wil dat veranderen. Ontdek hier wat er allemaal met je lichaam gebeurt. En hoe STL je helpt tijdens de penopauze.

Wat is de penopauze?

De penopauze is een periode waarin je lichaam minder testosteron aanmaakt. Dit is een natuurlijk proces. Het gebeurt omdat je ouder wordt. We noemen deze periode ook wel de mannelijke overgang of andropauze.

Net als vrouwen, kun je als man veranderingen merken tijdens de overgang. Misschien voel je je minder sterk. Of ben je sneller moe. Deze symptomen kunnen je werk in de transport of logistiek lastig maken. STL staat klaar om je met de penopauze te helpen omgaan.  


depressieve man op de bank vanwege penopauze

Wanneer begint de penopauze?

De penopauze start voor veel mannen tussen hun veertigste en vijftigste. Maar de penopauze is voor iedereen anders. Net zoals iedere rit in de transport en logistiek uniek is. Misschien merk je al vroeg veranderingen. Of heb je helemaal niet veel last van symptomen. 

Hoe lang zit je in de penopauze?

Vraag je je af hoe lang de penopauze duurt? Ook dat verschilt per man. Sommige mannen hebben een paar jaar last van symptomen. Bij anderen duurt het langer. De penopauze duurt gemiddeld 5 tot 15 jaar. De symptomen kunnen in deze periode wel veranderen. Je lichaam maakt steeds minder testosteron aan. Dit heeft invloed op wat je voelt.

De fases van de penopauze

Je doorloopt de penopauze in verschillende fases. In de beginfase merk je de eerste veranderingen. Misschien ben je sneller moe, zonder dat je weet waarom. Daarna worden de veranderingen duidelijker. Je verliest spierkracht of hebt minder zin in seks. In de laatste fase went je lichaam aan de nieuwe balans van je hormonen.

Symptomen van de penopauze herkennen

Vraag je je af of je in de penopauze zit? Als man kun je verschillende symptomen voelen. We zetten veel voorkomende symptomen op een rij. Je kunt lichamelijke en mentale overgangsklachten voelen.

man heeft last van been

Wat je merkt in je hoofd:

 • Soms voel je je verdrietig, boos of somber
 • Je raakt sneller gefrustreerd of voelt je agressiever dan eerst
 • Je hebt minder zin in seks
 • Je grijpt vaker naar een drankje of sigaret
Wat je merkt in je lichaam:

 • Je moet vaker plassen of het is juist moeilijker om te plassen*
 • Je voelt je moe, zelfs als je goed slaapt
 • Je krijgt het ineens heel warm, dat zijn opvliegers
 • Je spieren voelen niet meer zo sterk als vroeger
 • Het kan zijn dat je problemen hebt met een erectie krijgen of houden

* Heb je veel problemen met plassen? Bijvoorbeeld vaak kleine beetjes plassen, een minder krachtige straal of nadruppelen? Maak dan een afspraak bij je huisarts voor verder onderzoek en advies.

Omgaan met de penopauze op het werk

Voel jij veranderingen in je lichaam of je humeur? Dat is heel normaal en komt vaak voor bij mannen in de penopauze. Zit je meestal achter het stuur? Of werk je in het magazijn of op kantoor? Het maakt niet uit. De symptomen herkennen is de eerste stap in het omgaan met de penopauze tijdens je werk. 

STL helpt tijdens de penopauze

De penopauze kan je werk in de transport en logistiek moeilijk maken. Dat begrijpen we bij STL. Misschien voel jij je boos, angstig of onzeker. En vind je het lastig om te praten over de veranderingen die je voelt. STL helpt je graag, niet alleen met informatie maar ook met praktische steun om blij te blijven met je werk.

blije vrachtwagenchauffeur
consulent en coach voor de penopauze

Hulp nodig tijdens de Penopauze?

Heb je vragen over hoe je met de penopauze om kan gaan? STL helpt je met professionele begeleiding door middel van een consulent.

Ik wil graag hulp van een consulent

Gezond leven met STL

Gezond leven is extra belangrijk als je in de penopauze bent. Dit helpt je om beter met klachten om te gaan. STL kan je op verschillende manieren steunen:

 • Omgaan met stress: we geven je tips en manieren om minder stress te hebben.
 • Beter slapen: een goede nachtrust is belangrijk. STL geeft je advies hoe je lekker kunt slapen.
 • Hulp bij afvallen: we helpen je met advies over gezond eten en bewegen. 
 • Stoppen met roken: roken is niet goed voor je, zeker niet in de penopauze. Wij helpen je om te stoppen met roken.

Lees meer over Gezond Leven in de transport en logistiek >

Steun op je werk

Je staat er niet alleen voor. Veel mannen in transport en logistiek hebben dezelfde ervaringen. STL is er voor je met advies en hulp om je werk leuk te blijven vinden, zelfs tijdens de penopauze!

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Neem contact met ons op

Heb je vragen over overgangsklachten? Wij staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?