vrouw in de overgang werkt in de logistiek

In de overgang?

Heb je wel eens opvliegers tijdens een praatje met je collega? Pijn in je gewrichten bij het laden en lossen? Voel je je soms vergeetachtig, heb je stemmingswisselingen of kom je aan in gewicht? Dit kan betekenen dat je in de overgang bent.

Veel mensen vinden het lastig om over de overgang te praten. STL wil dit makkelijker maken. Wil je meer weten over wat je voelt en waarom? Lees hier meer over de symptomen en fases van de overgang. En ontdek hoe STL jou helpt tijdens deze periode van je leven.

in de overgang - transport en logistiek

Wat is de overgang?

De overgang is een nieuwe fase in het leven. Tijdens dit natuurlijke proces gaat je lichaam van vruchtbaar naar niet-vruchtbaar. De hormonen in je lichaam vinden een nieuwe balans. Dit kan zorgen voor lichamelijke en mentale veranderingen bij veel vrouwen.

Tijdens de overgang gebeurt er veel in je lichaam. Dit komt doordat je eierstokken minder hormonen aanmaken. Vooral het afnemen van het hormoon oestrogeen heeft effect op je lichaam. Bijvoorbeeld op je hart, bloedvaten, botten en borsten. Maar het eerste duidelijke teken van de overgang is meestal een verandering in hoe vaak je ongesteld bent.

De fases van de overgang

De ‘overgang’ en ‘menopauze’ worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze zijn niet hetzelfde. De overgang heeft verschillende fases en de menopauze is er een van.

Overgang fases:

 • Premenopauze: dit is de tijd voordat je ongesteldheid stopt. Je wordt nog steeds ongesteld, maar minder regelmatig. Sommige vrouwen voelen al veranderingen in hun lichaam.
 • Perimenopauze: dit is de tijd rondom het stoppen van je ongesteldheid. Je merkt misschien dat je onregelmatiger ongesteld wordt. Je kan meer last krijgen van symptomen door verandering in je hormonen.
 • Menopauze: dit is het moment van je laatste ongesteldheid. Als je een jaar niet ongesteld bent geweest, was dat je menopauze.
 • Postmenopauze: dit is de tijd na je laatste ongesteldheid. Je kan nog steeds veranderingen voelen terwijl je lichaam went aan de nieuwe situatie.

Penopauze: de mannelijke overgang

Wist je dat er ook een mannelijke overgang bestaat? Dit gebeurt meestal tussen de 40 en 60 jaar en komt door minder testosteron. Dit kan zorgen voor opvliegers, moeheid, stemmingswisselingen, minder zin in seks en verlies van spierkracht. Deze periode wordt de penopauze genoemd.

Lees meer over de penopauze >

vrouw met opvliegers in de overgang

Vanaf welke leeftijd kom je in de overgang?

Het verschilt per persoon wanneer je lichaam in de overgang komt. Als vrouw word je geboren met een bepaald aantal eicellen. Tussen je 40e en 60e zijn die eicellen op. Daardoor stopt je eisprong en menstruatie. Voor veel vrouwen begint de overgang tussen hun 45e en 55e levensjaar. De menopauze is meestal rond de 50 jaar.

Vervroegde overgang

Als je voor je 40e overgangsklachten krijgt, heet dat vervroegde overgang. Waarom dit gebeurt, is niet altijd bekend. Had je moeder een vervroegde overgang? Dan kan dit bij jou ook gebeuren. Andere mogelijke oorzaken van een vroege overgang zijn:

 • Beschadigde of verwijderde eierstokken
 • Bepaalde afwijkingen in je eiwitten
 • Bepaalde erfelijke afwijkingen
 • Bepaalde ziekten in je afweersysteem
vrouw op middelbare leeftijd werkt in magazijn

Ontvang het gratis overgang tipboekje!

Werk jij in de Transport & Logistiek sector en ben je in de overgang? Dan helpen wij jou op weg met het gratis overgang tipboekje. Hierin lees je alles over de overgang, inclusief handige tips voor thuis en op werk.

Download het overgang tipboekje

Hoelang duurt de overgang?

Iedere vrouw doorloopt de overgang. Hoe lang de overgang duurt, verschilt per persoon. Je weet dus nooit precies hoe ver je in de overgang bent. Vaak ben je al vier jaar onregelmatig ongesteld voordat je andere symptomen opmerkt. Sommige vrouwen hebben deze symptomen zo’n vijf tot tien jaar, terwijl andere vrouwen maar kort last hebben van de overgang. Gemiddeld duurt de overgang zeven tot tien jaar.

Overgangsklachten herkennen

Twijfel je of je in de overgang zit? Er zijn verschillende symptomen waar je tijdens deze levensfase last van kan hebben. We zetten de meest voorkomende overgangsklachten op een rij:

 • Onregelmatig ongesteld zijn
 • Opvliegers (warmte-aanvallen)
 • Vaginale klachten
 • Slecht slapen 
 • Stemmingswisselingen

Je menstruaties kunnen veranderen. Je kan meer of minder bloed verliezen. Je ongesteldheid kan langer of korter duren. Ook kan er meer of minder tijd tussen zitten. Daarnaast kun je meer of minder klachten tijdens je ongesteldheid hebben, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn.

Opvliegers zijn warmte-aanvallen. Daarbij krijg je het plotseling warm. Je gaat zweten en je gezicht, hals en borst worden rood. Misschien voel jij je onzeker, omdat je bang bent dat je op een onhandig moment opvliegers krijgt. Of slaap je slecht door de opvliegers. Een slechte nachtrust kan vervolgens zorgen voor een somber gevoel en vermoeidheid.

Lees meer over de overgang symptomen >

vrouwelijke vrachtwagenchauffeur - transport en logistiek

Zo helpt STL jou tijdens de overgang

STL wil het taboe rond de overgang doorbreken. Wij snappen dat de overgang lastig kan zijn. Het kan invloed hebben op hoe je je voelt en op je werk. Daarom bieden wij informatie om deze fase in jouw leven beter te begrijpen. We vertellen wat je werkgever voor je kan doen tijdens de overgang. We bieden ook hulp van een overgangsconsulent.

Dit kun jij verwachten van jouw werkgever >

overgangsconsulent transport en logistiek

Aan de slag met een overgangsconsulent

Wat doet een overgangsconsulent? Hoe kan deze jou helpen als je werkt en in de overgang bent?

Lees hier hoe een overgangsconsulent jou ondersteunt
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Neem contact met ons op

Heb je vragen over overgangsklachten? Wij staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?