Vrouw lachend in vrachtwagen
Ervaringen met diversiteit

Diversiteit in de praktijk

Ruim 13 jaar is HLS Logistics een kwaliteitsspeler in het bezorgen van documenten en goederen voor het bedrijfsleven. Het bedrijf in Best maakt serieus werk van diversiteit.

Deel deze pagina

“Toen er 3 vrouwelijke chauffeurs kwamen, moesten we natuurlijk wel wat faciliteiten aanpassen.” In gesprek met commercieel manager Noud ter Linden. 

Noud ter Linden werkt een kleine 2 jaar bij HLS Logistics in Best. De afgelopen 2 jaar groeide het bedrijf enorm. Sindsdien vormt hij samen met Patrick Huiberts (directeur) en Roland Brokx (operationeel manager) het managementteam.   

“Er heerst een groepsgevoel en door de diversiteit voelen veel mensen zich welkom.” 

Ook Noud ziet dat binnen de transport en logistiek mannen vaak de boventoon voeren. Maar bij HLS Logistics is het personeelsbestand een stuk diverser. “Hier werken zowel mannen als vrouwen, van jong tot oud. De diversiteit binnen ons bedrijf is ontstaan op een natuurlijke manier. Wij hebben geen vooroordelen, of je nu  man, vrouw, donker of blank bent. Iedereen die echt wil werken is welkom. Als er een persoonlijke klik is én als je past binnen de bedrijfscultuur, dan kun je aan de slag. Heb je nog niet alles uit het vak onder de knie? Alles is te leren! Mij is geleerd: als je echt wilt, kan je alles.”  

Open bedrijfscultuur

Vrouwen voelen zich door de open bedrijfscultuur van HLS Logistics aangetrokken. Stapsgewijs komen er steeds meer binnen. Inmiddels werken er 3 vrouwen op de motorwagens. “Iedereen van hen heeft een andere achtergrond. Eéntje was tot voor kort nog kinderjuf in een peuterspeelzaal.” Noud veroorlooft zich een grap en lacht: “Als een collega zich kinderlijk gedraagt, sturen wij gewoon de kinderjuf erop af!” Hij vervolgt direct wat serieuzer: “Zo geeft iedereen een toevoeging aan het team. Humor is wel een voorwaarde om er goed tussen te passen.”   

Collegialiteit en teamwork

Hoe belangrijk is de bedrijfscultuur en de sfeer in het bedrijf? En hoe maak je jezelf een aantrekkelijke werkgever voor vrouwen? “Collegialiteit en teamwork staan bij ons voorop”, antwoordt Noud. “Samenwerken is verbinden en dat begint al bij onze eigen chauffeurs richting de klanten. Wij verwachten dat onze chauffeurs het uitstralen om er voor de opdrachtgevers te zijn met hun representatie en vriendelijkheid. Kortom, bezorg de documenten of producten zoals je zelf ook graag wilt dat er bij jou bezorgd wordt. Het management bewaakt dit dagelijks, evenals onze bedrijfscultuur. Wij hebben bewust gekozen voor een huiskamersfeer. Iedereen kan bij ons binnenlopen. Daarmee zorgen we ervoor dat het personeel zich thuis voelt en dat er verbinding onderling is.”

Iedereen op zijn best

Noud is vanaf het begin van het gesprek lovend over zijn collega’s. “Bij HLS Logistics helpen we elkaar op momenten dat het kan. We zorgen ervoor dat iedereen op zijn best is en op een goede manier het werk kan doen. Een extra pakketje meenemen voor een collega? Geen probleem! Is er een manier om de route soepeler te laten verlopen? Collega’s signaleren dit en geven tips! Verzaakt één van de collega’s? Dan zetten ze zich onderling op een goede manier weer scherp. Er heerst een groepsgevoel en door de diversiteit voelen veel mensen zich welkom.’’ 

Uitstraling

“Je bent het visitekaartje van ons bedrijf of van de opdrachtgever voor wie je werkt. Wij zorgen daarom voor de middelen waarmee onze chauffeurs fris en verzorgd voor de dag kunnen komen. Er is volop bedrijfskleding en schoenen. Ook is in elke auto deodorant te vinden. Sinds er vrouwen in dienst zijn, merk je ook dat de mannen meer aan hun ijdelheid werken. Een prima ontwikkeling, want een goede uitstraling en hygiëne zijn belangrijk.’’

Faciliteiten aanpassen

Met het aantrekken van de 3 vrouwelijke chauffeurs moest het management de faciliteiten aanpassen. Zo werd de kleding uitgebreid met damesmodellen. “We konden ook wij niet verwachten dat zij met handpalletwagens aan het werk moesten. Wanneer er iemand binnen het bedrijf extra faciliteiten nodig heeft, worden we hierop gewezen door ons personeel. Dit kan bijvoorbeeld een elektrische steekwagen zijn voor het laden en lossen. Voor iedereen moet het werk zo goed en praktisch mogelijk te doen zijn. Voorzien in goede faciliteiten is voor ons daarom van belang.’’

Geen coureurs

Veilig rijden staat bij HLS Logistics voorop. “We willen niet dat je als Max Verstappen alle producten aflevert. Safety first! Ieder voertuig bij ons is voorzien van GPS, waardoor we ieders rijgedrag kennen. En – eerlijk is eerlijk – de vrouwen bij ons in het bedrijf rijden iets meer bescheiden dan de mannen. Het rendement bij de vrouwen is iets hoger zullen we maar zeggen. De mannen willen daar niet voor onderdoen en gaan vanzelf ook iets netter rijden om hoger in het eindrapport van de week te eindigen. Dit zeg ik niet om vrouwen extra te promoten, maar het is zoals het is.’’

TIP: meer diversiteit

Hoe krijg je meer diversiteit binnen jouw bedrijf? En hoe werf je met succes medewerkers onder nieuwe doelgroepen? Neem daarvoor contact op met onze adviseurs!

Meer informatie
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over meer diversiteit binnen jouw bedrijf.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: