Vragen over de Toolkit?
Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.
Handige tips voor het werven, selecteren en behouden van personeel in de transport en logistiek? Je vindt ze hier.
De toolkit van STL helpt je bij het werven, selecteren en behouden van personeel in de transport en logistiek. In deze toolkit vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. De antwoorden bevatten de bouwstenen voor een succesvolle aanpak.
STL faciliteert bedrijven op het gebied van werving en selectie. Dat doen we door opleidingen te bieden en begeleiding te organiseren. We zorgen ook voor financiële ondersteuning bij opleidingskosten.
De toolkit is een hulpmiddel, een handreiking met tips en aanbevelingen. Wijk dus gerust af van de beschreven aanpak en pas deze op je eigen situatie aan. Bij diverse onderwerpen kun je extra informatie downloaden, zoals voorbeelden van brieven, gespreksvragen en personeelsadvertenties.
De toolkit bevat drie onderdelen:
* Spreek tijdig met alle leden van de selectiecommissie af welke data/tijdstippen zij vrijhouden voor het selecteren van kandidaten en voor de gesprekken met kandidaten.
Zeker bij solliciterende chauffeurs moet je er snel bij zijn. De kans is groot dat een werkzoekende chauffeur ook bij andere bedrijven heeft gesolliciteerd. Als je dan lang wacht met je reactie op de sollicitatiebrief kan je kans voorbij zijn. Neem daarom direct contact op met een interessante sollicitant.
Let bij het lezen van de brieven en cv’s in eerste instantie op de volgende punten:
Besluit naar aanleiding van bovenstaande vragen of er genoeg aanknopingspunten zijn om kandidaten uit te nodigen. Stuur de interessante kandidaten vervolgens een uitnodiging voor een eerste gesprek. Stuur de anderen een afwijzing. Laat in ieder geval altijd wat van je horen.
Je wilt werknemers die je hebt aangenomen natuurlijk ook graag behouden. Je hebt niet alleen veel moeite gedaan om ze voor jouw bedrijf te winnen. Maar het vertrek van werknemers kan ook duur uitpakken. Gemiddeld kost het de werkgever 20% van het jaarsalaris van die werknemer. Vaak stappen nieuwe werknemers op vanwege een slechte introductie. Daarom is het belangrijk om al bij de start een sterke band met ze op te bouwen. Een gedegen inwerktraject is dan essentieel.
Bouwstenen van een succesvolle ‘onboarding’ zijn:
• Benoem een capabele en inspirerende werknemer tot 'mentor' van de nieuwe werknemer.
• Bespreek het inwerkprogramma uitvoerig met de directe leidinggevende.
• Voer gesprekken met collega’s en personen met wie de nieuwe werknemer vaak te maken krijgt.
• Praat met de OR over het inwerkprogramma.
• Geef de nieuwe werknemer een rondleiding in het kantoor, de loodsen en langs het wagenpark.
Wil je nog meer ideeën opdoen voor het inwerkprogramma? Download de tipkaart voor het inwerktraject.
Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.
We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je voor je feedback!