Preventief Medisch Onderzoek (PMO) bij van Bentum
Ervaringen met duurzame inzetbaarheid

Van Bentum stort zich op gezondheid en werkplezier

Om het werkplezier van werknemers te verbeteren richt transportbedrijf van Bentum uit Woudenberg zich op een goede gezondheid van hun werknemers. Kortgeleden deden alle personeelsleden een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), als start om hun gezondheid te verbeteren. Herman Ubak en Jacqueline Buil vertellen over dit traject.  

Deel deze pagina

PMO is de start naar een gezonde en gelukkige werknemer  

Bij familiebedrijf Van Bentum uit Woudenberg vinden ze werkplezier en gezondheid erg belangrijk. Daarom deden de medewerkers een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) om te zien hoe het met hun gezondheid staat. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) hielp van Bentum hierbij.    

“Uit de bedrijfsrapportage van de PMO bleek dat 100% van de medewerkers zich betrokken voelt en dat de medewerkers de onderlinge samenwerking als zeer positief ervaren. We zijn gestart met een ambassadeursgroep met medewerkers van verschillende functies uit het bedrijf. De eerste bijeenkomst hebben we op een goed moment gepland zodat de internationale chauffeurs er ook bij konden zijn. We merkten meteen dat er veel enthousiasme was. Dit heeft ervoor gezorgd dat we een deelnamepercentage van 92% hadden. Dat is erg hoog.”  

Vervolgstappen om de gezondheid te verbeteren   

Een PMO geeft een beeld van iemands gezondheid. Er wordt onder andere gekeken naar bloeddruk, gewicht en eetpatroon. Nadat er een test is afgenomen weet iemand waar hij of zij aan toe is. Bij van Bentum deden 60 medewerkers mee aan het onderzoek. Tien medewerkers zijn vervolgens gestart met een coachingstraject op het gebied van bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen en energiebalans. Deze trajecten voor 100% door STL vergoed.  

“Belangrijkste aandachtspunt was de Vitaliteit van onze medewerkers. Deze resultaten zijn besproken met de ambassadeursgroep. Met elkaar hebben we voor 2023 activiteiten vastgesteld. De eerste nieuwsbrief is verstuurd en we hebben een fiets- en wandelochtend georganiseerd. We zijn nu bezig met de kwartaalplannen voor 2024, zodat we aan Vitaliteit aandacht blijven geven zodat onze medewerkers met plezier en gezond bij Van Bentum blijven werken.”

Preventief Medisch Onderzoek (PMO) bij van Bentum

Extra aandacht voor chauffeurs die internationaal rijden 

Jacqueline en Herman geven aan dat het voor internationale chauffeurs wel een extra uitdaging is. Ze zijn vaak aangewezen op het aanbod van een wegrestaurant. Voor de sociale contacten willen chauffeurs liever in een restaurant eten dan dat ze alleen in de cabine zitten. Ook zijn ze altijd onderweg en kunnen dus niet zomaar even naar de sportschool.   

“De hele keten moet meedoen om de gezondheid van chauffeurs te verbeteren. Aandacht voor gezondere maaltijden en fitnessmogelijkheden bij wegrestaurants zouden goede initiatieven kunnen zijn. Hopelijk motiveren wij andere bedrijven om ook met gezondheid en werkgeluk aan de slag te gaan. Met deze PMO van STL zijn wij in ieder geval goed van start gegaan naar een gezonde toekomst.”    

In het kader van werkplezier en gezondheid is Herman een voorbeeld voor zijn collega's. Hij wilde altijd al wonen en werken in Oostenrijk en dat gaat hij eind 2023 doen. En zijn opvolger? Die is gevonden via het netwerk van de van Bentum-medewerkers. Hiermee toon van Bentum aan een fijne werkgever te zijn met een goede visie op gezondheid en werkplezier


Wil je ontdekken hoe een PMO jouw organisatie ten goede komt?

Overweeg je een gesprek met STL over het implementeren van Preventief Medisch Onderzoek (PMO)? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Nog niet overtuigd? Klik hier voor meer details!

Meer informatie
Werken bij transport en logistiek

Meer weten? Bel of mail ons!

Stel je vragen aan onze adviseurs. We geven je graag een maatwerkadvies over duurzame inzetbaarheid!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: