Stoppen met roken in transport en logistiek

Ik wil stoppen met roken

Stoppen met roken is een uitdaging waar veel mensen mee worstelen. Dat geldt ook binnen onze transport- en logistieke sector. Misschien grijp jij wel regelmatig naar een sigaret tijdens je pauzes of onderweg? Roken is ongezond en duur. En daarom willen veel rokers er eigenlijk wel graag mee stoppen. Maar hoe? Het kan een moeilijke stap zijn, maar het is niet onmogelijk. En je staat er niet alleen voor! STL helpt je graag.

We begrijpen de uitdagingen die jouw werk als werknemer in de transport en logistiek met zich meebrengt. Onder werktijd kun je op allerlei manieren in de verleiding komen om toch maar weer een sigaret op te steken. Maar we willen je laten zien dat het tóch mogelijk is om te stoppen met roken. 

Roken en gezondheid 

Roken is erg ongezond voor je lichaam. De tabaksrook brengt heel veel schadelijke stoffen in je lichaam, die onder andere de kans op kanker vergroten. Al snel merk je de nadelen van roken, zoals problemen met je ademhaling, hoesten en een slechtere conditie. 

Hoe langer je rookt, hoe ernstiger de schade die het kan aanrichten. We noemden al het grotere risico op kanker. Het gaat om verschillende vormen van kanker, waaronder longkanker, mondholtekanker en slokdarmkanker. Roken beschadigt ook je longen en kan leiden tot longziektes. Verder verhoogt roken het risico op benauwdheid, hart- en vaatziekten, beroertes en problemen met de bloedsomloop. 

Roken

Hoe verslaafd ben jij?

Doe de 1-minuut rooktest

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? 

De voordelen van stoppen met roken zijn enorm. Wanneer je stopt met roken, verandert je lichaam. Deze veranderingen zijn positief! Want: 

 • Al een paar minuten na je laatste sigaret, begint je lichaam met herstellen.  
 • Je bloeddruk daalt. 
 • Je krijgt meer lucht en je longen beginnen te herstellen.  
 • Hoe langer je niet meer rookt, hoe meer de kans op ernstige ziekten daalt. 
 • Binnen 24 uur na het stoppen, adem je al gemakkelijker.  
 • Na nog een dag merk je vaak al dat je meer energie hebt.  
 • Na een week begint je smaak- en reuk te verbeteren.  
 • Je hoest minder. 
 • Je adem wordt frisser..  
 • Het risico op hart- en vaatziekten vermindert al na een week.  
 • Na een jaar zonder is het risico op hart- en vaatziekten zelfs al sterk gedaald.  
 • Je longen verbeteren en je hebt meer controle over je ademhaling. En je bent veel minder snel buiten adem.
Beter conditie

Je voorbereiden op het stoppen 

Als je wilt stoppen met roken, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Hier zijn een paar simpele tips om je te helpen: 

 1. Stel een duidelijk doel: bepaal waarom je wilt stoppen en houd dat in gedachten. 
 2. Zoek steun: vertel je vrienden en familie dat je wilt stoppen, zodat ze je kunnen steunen. 
 3. Verwijder verleidingen: gooi alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Zo kom je minder snel in de verleiding. 
 4. Zoek afleiding. Wat zijn voor jou  activiteiten die  je gedachten verzetten? Voor de een is dat wandelen, voor de ander lezen, en zo zijn er nog veel mogelijkheden. 
 5. Beloon jezelf met iets leuks,  telkens als het je weer een dag gelukt is niet te roken. 

Onthoud dat stoppen met roken moeilijk kan zijn, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan het! 

Hulpmiddelen om te stoppen met roken 

Tegenwoordig heb je verschillende hulpmiddelen voor stoppen met roken. Nicotinepleisters, nicotinekauwgom en inhalators zijn bekende voorbeelden. Ze helpen om je verslaving in kleine stapjes  af te bouwen. Denk erover na of daar iets bij zit wat jou zou kunnen helpen. Er zijn ook speciale medicijnen om het verlangen naar roken te verminderen. Overleg gebruik van medicijnen wel eerst met je huisarts. 

Gezond leven in transport en logistiek

STL helpt bij stoppen met roken

STL begrijpt hoe lastig de uitdaging om te stoppen met roken voor je is. We vinden de gezondheid en fitheid van alle medewerkers in onze sector belangrijk. We bieden daarom hulp bij het stoppen met roken op verschillende manieren.

Meer informatie

Wat zijn ontwenningsverschijnselen? 

Bij het stoppen met roken krijg je vaak last van ontwenningsverschijnselen. Maar wat betekent dat nu precies? En wat merk je ervan? Je lichaam is in de tijd dat je rookte gewend geraakt aan de nicotine. Nicotine is de verslavende stof in tabak. Als je stopt moet je lichaam dus ontwennen. Dat kan verschillende reacties van je lichaam opleveren. Dat is voor iedereen weer anders. Het kan zijn dat je slaapproblemen krijgt, of concentratieproblemen. Of dat je toch ineens weer sterk verlangt naar een sigaret. Het is belangrijk om te weten dat dit allemaal tijdelijk is. Je zult merken dat de verschijnselen al snel na verloop van tijd afnemen. 

Succesverhalen van collega’s

Pieken en dalen bij stoppen met roken 

Stoppen met roken gaat met pieken en dalen. Weet dat je jezelf op sommige dagen sterk zult voelen en op andere dagen juist zwak. Dat is normaal en bijna iedereen die stopt met roken krijgt ermee te maken. Probeer ervan te leren, wat maakte een bepaalde dag zo moeilijk? Dat kan je helpen om een terugval in de toekomst te voorkomen. En doorstond je een lastige dag? Gebruik dan deze ervaring om je motivatie te versterken. Spreek jezelf toe; zie je wel, je kunt dit, ook als het even tegenzit. 

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Vragen?

Heb je vragen over stoppen met roken? Bel ons!

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?