Cao, loonschalen en treden, hoe werkt dat?

In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan afspraken die werkgevers en werknemers met elkaar hebben gemaakt. Bijvoorbeeld over loonschalen, vergoedingen, toeslagen en vakantiedagen.

Ook in de sector transport en logistiek hebben we een cao. Deze heet officieelCollectieve Arbeidsovereenkomst voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen. Er staan afspraken in over arbeidsvoorwaarden en over de rechten en plichten die jij en je werkgever hebben. Iedereen moet zich aan de cao houden. 

Welk bedrag hoort bij jouw loonschaal? 

Ben je 21 jaar of ouder? Dan moet je functie ingedeeld worden in een loonschaal. Jouw functie kun je waarschijnlijk vinden in ons Boek FunctietyperingenAls jouw functie niet in het boek staat, kijk dan naar de functie die het meest overeenkomt. Onder de functietekst in het boek staat een letter (A’ tot en met H). Die letter geeft de loonschaal aan.

“Kom je er niet uit? Vertel ons dan meer over jouw functie en we geven we je een indicatie van de loonschaal. 

Heb je de letter (A’ tot en met H) bij de functie gevonden? Gdan naar de loontabellen voor het bijbehorende bedrag. Daar zie je achter elke letter ook een cijfer staan. Deze cijfers zijn de ervaringsjaren en worden treden genoemd. D4 betekent bijvoorbeeld dat jouw loonschaal D is en dat je 4 ervaringsjaren hebt. Achter D4 staat dan het bedrag dat bij jouw loonschaal en ervaringsjaren hoort.

Kom je er niet helemaal uit? 

Niet iedereen met dezelfde functienaam doet hetzelfde werk. Dat maakt het soms lastig om de juiste functietypering in het boek te vinden. Neem in dat geval contact met ons op en vertel ons méér over jouw functie. We kunnen je dan een indicatie van de loonschaal geven. Wij gebruiken daarvoor het Boek Functietyperingen en onze ruime ervaring. Wil je méér dan een indicatie? Dat kan via een functieonderzoek. Je kunt je werkgever vragen een functieonderzoek te laten doen. Zie ook onze informatie over het functieonderzoek. 

Arbobeleid in een warehouse

Alles weten over de cao Beroepsgoederenvervoer?

Download de complete cao (0,75 MB) Lees voor met readspeaker

Meer weten over cao, loonschalen en treden?

Onze adviseurs staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Bel: 088 – 2596110

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: