De toekomst van de vrachtwagenchauffeur

De wereld van transport en logistiek verandert snel. Wat betekent dit voor jouw toekomst als vrachtwagenchauffeur? Ontdek hier de nieuwste ontwikkelingen en hoe jij hierin past!

Toekomst chauffeursvak

Denk eens terug aan hoe het chauffeursvak er 10 jaar geleden uitzag. Kun je het je nog voorstellen? Met alle snelle veranderingen en groei, zien we ontwikkelingen zoals meer goederenvervoer in één rit. Maar ook andere manieren van bezorgen in steden. Denk aan cargobikes of kleine elektrische auto's, zoals die van Picnic. Deze veranderingen beïnvloeden jouw werk als chauffeur. Grote vrachtwagens komen vaak al niet meer in het centrum van steden, maar alleen tot aan de rand. Daarna neemt ander vervoer het over.

Ontwikkelingen transport en logistiek  

Het is lastig exact te zeggen hoe de toekomst van de transport en logistiek er over een paar jaar uitziet. Technologie zorgt voor veranderingen in de manier van werken. Het maakt het werk ook leuker en makkelijker. Jouw mening als chauffeur is hierin belangrijk. Sluit je aan bij onze groep op LinkedIn en deel je gedachten met collega's. We weten uit ervaring dat het gebruik van nieuwe technologieën langzamer gaat als jij hier niet over meedenkt. En dat is iets wat we juist niet willen. Daarom moeten we er samen voor zorgen dat nieuwe technieken goed worden ingezet en dat jouw werk veiliger en makkelijker wordt. Hieronder staan twee ontwikkelingen die veel betekenen voor jouw toekomst:

Vrachtwagens in een moderne city hub

Verwachting 1: slimme verkeerslichten (smart traffic lights)

Slimme verkeerslichten zijn handig en maken het verkeer beter. Hier lees je hoe ze helpen:

  • Het verkeer stroomt beter door: deze slimme lichten zorgen ervoor dat er minder opstopping is. Ze kijken hoe druk het is en passen zich daarop aan. Zo sta je minder lang te wachten en kom je sneller op je bestemming aan.

  • Schonere lucht: omdat auto's minder vaak stilstaan, komt er minder vieze lucht vrij. Dit is beter voor de lucht die we inademen.

  • Veiligere wegen: doordat het verkeer soepeler loopt, gebeuren er minder ongelukken. Dit maakt de weg veiliger voor iedereen.

  • Minder CO₂: auto's die minder stoppen en starten, stoten minder CO₂ uit. Dit is goed voor het milieu.

Slimme verkeerslichten maken het rijden dus makkelijker, de lucht schoner, de wegen veiliger en ze zijn ook nog eens goed voor onze planeet!

Wat zijn slimme verkeerslichten?

Slimme verkeerslichten (smart traffic lights) zijn stoplichten die, de naam zegt het al, slim werken. Ze hebben sensoren en zijn verbonden met het internet om het verkeer beter te laten doorstromen. Deze sensoren zien of er auto's, fietsers of voetgangers aankomen. Ze kunnen ook het weer in de gaten houden en andere dingen die invloed hebben op hoe druk het is op de weg. Met al deze informatie zorgen de slimme verkeerslichten ervoor dat het verkeer soepel doorrijdt.

Verwachting 2: schoner rijden met vrachtwagens

Er komen nieuwe vrachtwagens die geen vieze lucht uitstoten, de ZE (Zero Emission) vrachtwagens. Je hebt bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens die wel 500 kilometer kunnen rijden zonder op te laden. Omdat een vrachtwagen meestal maar 400 kilometer op een dag rijdt, zijn deze vrachtwagens heel handig. Er zijn ook vrachtwagens die op waterstof rijden. Deze kunnen nog verder rijden en zijn ook geschikt voor lange afstanden. Maar om deze schone vrachtwagens echt overal te gebruiken, moeten er genoeg plekken zijn om op te laden of waterstof te tanken.

Wat zijn Zero Emission (ZE) vrachtwagens?

ZE vrachtwagens zijn speciale vrachtwagens die geen vieze stoffen zoals CO₂ uitstoten. Ze werken op elektriciteit of waterstof. Elektrische vrachtwagens hebben batterijen die je moet opladen. Waterstofvrachtwagens maken energie met een speciaal onderdeel, de brandstofcel. Beide soorten vrachtwagens zijn beter voor het milieu dan de oude vrachtwagens die op diesel rijden. ZE vrachtwagens helpen om de lucht schoon te houden, vooral in de stad.

Jouw toekomst in de sector

Met deze veranderingen vraag je je misschien af: wat nu? Goed nieuws: elke verandering brengt nieuwe kansen met zich mee. Bij STL kun je terecht voor gratis loopbaanadvies. Of je nu vooruit wilt in het chauffeursvak of nieuwsgierig bent naar andere mogelijkheden binnen de sector, ons advies is afgestemd op jou en jouw toekomst.

Welke kant ga jij op?

Ben je op een kruispunt gekomen in je loopbaan maar weet je niet welke richting je op wilt gaan?

Vraag gratis loopbaanadvies aan bij STL
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Nog vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?