Digitalisering voor vrachtwagenchauffeurs

De wereld van vrachtwagenchauffeurs verandert snel met de komst van nieuwe digitale technologieën. Dit biedt kansen voor jou als chauffeur. We vertellen je hoe dit jouw werk beïnvloedt.

Nieuwe ontwikkelingen in de transportsector

De transportsector zit vol innovaties die jouw werk makkelijker en leuker maken. Het is een spannende tijd met veel nieuwe mogelijkheden dankzij digitalisering in logistiek en vrachtwagens. Van digitale planning tot slimme technologieën in jouw vrachtwagen, alles draait om het efficiënter maken van jouw werk. Er zijn drie nieuwe ontwikkelingen:

  1. Zelf bepalen wanneer je werkt
  2. De slimme tachograaf
  3. Digitaal rijbewijs

1. Zelf bepalen wanneer je werkt

Tegenwoordig is de balans tussen werk en privé heel belangrijk. Dit betekent dat bazen meer moeten letten op wat jij als werknemer wilt. En dan vooral op wanneer je werkt.

Zelf je werktijden kiezen, wat we 'zelfroosteren' noemen, wordt al in andere werkgebieden gebruikt. Dit gaat ook gebeuren in ons vak. We zorgen er natuurlijk voor dat dit past bij wat de baas, jij als werknemer, en de klanten willen. Dit betekent dat het werk op een nieuwe manier gedaan wordt, meer zoals jij het wilt.

Zo kunnen vrachtwagenchauffeurs die liever deeltijd willen werken, ook aan de slag. Dit betekent ook dat het werk verdeeld kan worden over meer collega’s. Dat maakt het werk voor iedereen een beetje minder zwaar. Deze flexibiliteit is een groot voordeel van de digitalisering in de transportwereld. Het maakt het mogelijk om jouw werk beter af te stemmen op jouw leven.

2. De slimme tachograaf

Een tachograaf is een apparaatje in vrachtwagens, boten en soms bussen. Het houdt bij hoe snel je rijdt en hoe lang je rijdt en pauzeert. Dit is belangrijk, om te checken of bestuurders zich aan de regels houden, zoals genoeg pauze nemen en niet te lang rijden. Ook kan het apparaatje bijhouden wanneer een vrachtwagen een landsgrens overgaat. Vroeger konden we al deze informatie niet zo precies verzamelen. Met de hulp van deze computers kan dat nu wel.

De slimme tachograaf is een nieuwe versie van dit apparaatje. Het is altijd verbonden met internet en kan van een afstandje worden bekeken door het bedrijf. Zo kunnen ze precies zien hoe lang je rijdt en pauzeert. Dit helpt het bedrijf om beter op te letten dat je niet te veel werkt. Zo heb jij als chauffeur minder stress en kun je relaxter werken.

Deze slimme tachograaf laat zien hoe snel dingen veranderen door nieuwe technologie. Wat denk je, wat gaat de tachograaf in de toekomst nog meer veranderen?

3. Digitaal rijbewijs

Binnenkort, misschien al in 2025, krijgen we iets nieuws: het digitale rijbewijs. Je rijbewijs is dan niet meer alleen een kaartje dat je in je portemonnee bewaart, maar ook op je telefoon. Superhandig, toch? 

Een groot voordeel van het digitale rijbewijs is dat je het altijd bij je hebt. Bijna iedereen heeft zijn telefoon wel bij zich, dus je rijbewijs vergeten, wordt bijna onmogelijk. Een ander voordeel is dat een digitaal rijbewijs veiliger is. Het is veel moeilijker voor dieven om jouw rijbewijs te stelen of na te maken als het digitaal op je telefoon staat. Dit betekent dat jouw gegevens beter beschermd zijn. 

Een digitale versie van jouw rijbewijs op je telefoon is erg handig en een goed voorbeeld van de digitalisering voor vrachtwagenchauffeurs.

Wat heeft de toekomst in petto voor jou als chauffeur?

Als vrachtwagenchauffeur zit je nooit stil, en dat geldt ook voor de veranderingen in je werk. Er komen steeds nieuwe dingen bij die je werk anders en beter maken. Maar wat als je zelf niet zeker weet welke kant je op wilt met je werk? Dat is helemaal niet gek. Veranderingen kunnen soms best een beetje spannend zijn. Misschien zijn er kansen die je heel interessant vindt, maar weet je niet hoe je die kunt grijpen. Of misschien wil je wel iets helemaal anders gaan doen, maar heb je geen idee wat er allemaal mogelijk is.

Man met hesje kijkt door VR bril

Weet je even niet wat er allemaal mogelijk is?

Hier komt STL om de hoek kijken. Wij bieden gratis loopbaanadvies aan speciaal voor mensen in de transport- en logistieksector. Of je nu al jarenlang op de weg zit of net begint, we helpen je graag. Samen kijken we naar wat jij belangrijk vindt in je werk, welke nieuwe ontwikkelingen er zijn en hoe jij daar het beste van kunt maken.

Welke kant ga jij op?

Ben je op een kruispunt gekomen in je loopbaan maar weet je niet welke richting je op wilt gaan?

Vraag gratis loopbaanadvies aan bij STL
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Nog vragen?

Ook benieuwd wat de toekomst betekent voor jouw werk? We helpen je graag!

Bel: 088-2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?