Gezond leven in transport en logistiek
Tips en advies

Afvallen: tips van STL

Minder eten en meer bewegen: het klinkt zo simpel en toch is het vaak een enorme uitdaging. Wil jij afvallen en kun je wel wat tips gebruiken? We helpen je graag op weg. Hoe val je af? En hoe helpen gezonde voeding en lichaamsbeweging je daarbij? We zetten het voor je op een rij.

Afvallen, waar en hoe begin je?

Het principe van afvallen is simpel: verbruikt je lichaam meer calorieën dan het binnenkrijgt, dan val je af. Je lichaam gaat dan namelijk het opgeslagen vet verbranden. Je valt af op twee manieren: 

 1. minder eten, want dan krijg je minder calorieën binnen.
 2. meer bewegen want dan verbrand je meer calorieën.

Vaak werkt een combinatie van die twee het best. In de praktijk ligt het vaak iets ingewikkelder en is afvallen voor velen best een uitdaging. Een belangrijk punt als je wilt beginnen met afvallen: stel duidelijke, haalbare en realistische doelen. Dus: 10 kilo in 10 maanden afvallen is een beter doel dan ‘ik wil afvallen’.

Duurzaam inzetbaar zijn en blijven in de transport en logistiek

Waar moet je rekening mee houden als je wilt afvallen?

Vaak beginnen mensen enthousiast met een dieet, maar blijkt het na een tijdje moeilijk vol te houden. Het is daarom belangrijk om er van tevoren bij stil te staan dat afvallen een langetermijnproject is.

Vrijwel iedereen die weleens een poging heeft gedaan om af te vallen, krijgt het op een gegeven moment moeilijk. Je komt in een fase waarin het afvallen lijkt te zijn stilgevallen. Hou dan altijd je einddoel voor ogen. Wat vaak helpt om de motivatie hoog te houden, is hulp zoeken bij collega’s en vrienden. Sporten in teamverband helpt om je doel te bereiken. Met hulp en steun kom je door moeilijke momenten heen!


Vier afvaltips die je altijd kunt toepassen

Afvallen is meer dan een dieet, het vraagt om een leefstijlverandering. De basis van de meeste diëten is minder eten en meer bewegen. Welk dieet of methode je ook gebruikt om af te vallen, deze vier tips kunnen het afvallen makkelijker maken:

 1. Neem de tijd: afvallen is een langetermijnkwestie. Je lichaam heeft tijd nodig om aan je nieuwe levensstijl te wennen. Daar komt bij dat als je snel veel afvalt de kans op het jojo-effect sterk toeneemt. Het jojo-effect is dat je als je niet oppast de kilo’s die je bent afgevallen er snel weer aankomen. Het meest effectief en het gezondst is om de tijd te nemen om af te vallen.
 2. Houd bij wat je eet: het hoeft niet meer per se in een schriftje of in een online document. Om bij te houden wat je eet, heb je tegenwoordig veel handige apps. Zoals Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Zo krijg je snel inzicht in wat je nu eet op een dag. En als je bijhoudt wat je eet, voorkom je makkelijker dat je te veel eet.
 3. Lichaamsbeweging: lichaamsbeweging kan het afvallen makkelijker maken. Je verbrandt meer calorieën tijdens het sporten. Sporten helpt ook om je fitter te voelen. En voel je jezelf fitter, dan kan dat je motiveren om door te gaan met het afvallen.
 4. Aandacht voor je eten. Wanneer je bijvoorbeeld achter het stuur, of achter de tv of de computer eet, ben je al gauw geneigd te veel te eten. Je eet dan vaak ongemerkt sneller en het signaal van je lichaam dat je vol zit, mis je. Eet dus altijd rustig, met kleine hapjes en kauw goed.

Gezonde voeding en afvallen tips

Let erop dat je niet te weinig gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet je te weinig gezonde voeding, dan voel je je sneller moe, lusteloos of prikkelbaar. Dat kan natuurlijk tegen je werken. Het afvallen wordt dan wel erg zwaar om vol te houden. 

Maar hoe weet je nu precies welk eten gezond is? Daarvoor heeft het Voedingscentrum de Schijf van Vijf gemaakt. De Schijf van Vijf vertelt je welke voeding gezond is. Ook vertelt het je hoeveel van elke voedingsstof gezond is om per dag binnen te krijgen. Welk dieet je ook volgt, probeer je er zoveel mogelijk aan te houden. 

Gezond leven in transport en logistiek

Dit zijn kort samengevat de belangrijkste adviezen van de Schijf van Vijf.

 • Elke dag groente en fruit. Het advies is 250 gram groente en 200 gram fruit.
 • Niet te veel vlees; varieer met vis, noten, eieren of peulvruchten.
 • Elke dag zuivel zoals melk, kaas en yoghurt.
 • Elke dag een handje ongezouten noten.
 • Kies voor volkorenproducten in plaats van wit, zoals volkoren pasta, rijst en brood. 
Gezond eten in transport en logistiek

Tips van vrachtwagenchauffeur Jarno

Maak kennis met Jarno. Jarno is een vrachtwagenchauffeur die zelf veel is afgevallen. Hij zocht hulp van een coach via STL en viel 8 kilo af in 12 weken! Hij hield bij hoe dit ging. Zijn ervaringen verzamelde hij in een e-book. Vind je het lastig om zelf te bedenken hoe je kunt afvallen, als je veel werkt en/of onderweg bent? 

 Jarno ging jou voor! Het e-book van Jarno staat bomvol tips uit de praktijk. Laat je inspireren en ga er direct mee aan de slag. Download het e-book van Jarno hier!

Download de tips van Jarno!

Hongergevoel en verleidingen voorkomen

Probeer je af te vallen, dan kan het wel eens tegenzitten. Bijvoorbeeld wanneer je ineens een sterk gevoel van trek krijgt. Tegelijkertijd besef je dat als je steeds aan de trek toegeeft, je dan minder snel afvalt. 

Gebeurt dit vaak tussen de maaltijden door? Probeer dan eens om bij elke maaltijd meer eiwit- en vezelrijke producten te eten. Eiwitten en vezels zijn twee verschillende voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor het volle gevoel na een maaltijd langer vast te houden. 

Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld volkoren producten, zoals volkoren pasta. Eiwitrijke voeding is bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel. Maar let op, kies bij vlees, vis en zuivel voor de magere varianten, anders krijg je alsnog te veel calorieën in de vorm van vet binnen.

Beweging, leefstijl en afvallen

Lichaamsbeweging kan je helpen om af te vallen. De Gezondheidsraad geeft een aantal richtlijnen over gezonde lichaamsbeweging. De Gezondheidsraad is een onafhankelijke adviesraad die de regering adviseert over gezondheid. Onder het motto ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’ zijn dit de beweegrichtlijnen voor volwassenen:

 • Doe minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, zoals wandelen of fietsen. Verspreid je activiteiten over meerdere dagen. 
 • Doe minstens twee keer per week spierversterkende oefeningen.
 • Voorkom veel stilzitten.
Vrachtwagenchauffeur Jarno doet push up op de parkeerplaats

Afvallen en zittende beroepen

Stilzitten voorkomen is natuurlijk een enorme uitdaging als je bijvoorbeeld chauffeur bent. En een chauffeur moet regelmatig laden en lossen, maar werk je op een kantoor dan heb je nog minder lichaamsbeweging. Wat je dan wel kunt doen, is in de pauze een wandelingetje maken. Als chauffeur heb je onder werktijd meestal verder weinig gelegenheid tot lichaamsbeweging. 

Let daarom op de momenten dat je wél gelegenheid hebt. Wat rek en strek oefeningen doen wanneer je stilstaat. Loop in je pauze even een blokje om bijvoorbeeld, als het kan. Ben je gewend je pauzes in een kantine door te brengen? Loop dan eerst even een rondje. 

Maar vaak ben je als chauffeur toch aangewezen op bewegen buiten werktijd. Dat hoeft niet gelijk hardlopen of uren in de sportschool doorbrengen te betekenen. Met de hond wandelen, spelen met je kinderen, fietsen, het gras maaien: wees je bewust van de mogelijkheden en je zult zien: bewegen kan vrijwel elke dag wel.

Afvalcoaching in transport en logistiek

Hulp nodig bij afvallen?

STL biedt jou kosteloos een coach aan. Deze coach helpt jou naar een gezonder gewicht.

Ja, ik wil graag een coach
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Vragen?

Heb je vragen over afvallen? Bel ons!

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?