vrouw last van de overgang
Tips en advies

Overgang en werk: wat kan je werkgever voor jou doen?

Zit je in de overgang? Dan is werken soms moeilijk. Misschien heb je last van opvliegers of voel je je moe tijdens lange ritten.Of kun je je slecht concentreren in het magazijn of op kantoor. Gelukkig kun je op hulp van je baas rekenen. Op deze pagina vertellen we wat je werkgever voor je kan doen tijdens de overgang. Je leest ook hoe je de overgang bespreekbaar maakt.

Wat mag je tijdens de overgang verwachten van je werkgever?

Heb je het warm tijdens het rijden? Doen je armen en benen pijn na het tillen? Of ben je vaak moe en voel je je niet zo blij? Symptomen van de overgang kunnen je stress geven. Vooral als ze je werk lastig maken.

Lees meer over syptomen van de overgang >

Gelukkig heeft je werkgever een belangrijke taak. Je baas moet ervoor zorgen dat jij je werk goed kunt uitvoeren. Daarom mag je de volgende dingen van hem of haar verwachten tijdens de overgang.

werkende vrouw last van de overgang
  • Praten. Het is belangrijk dat je makkelijk kunt vertellen hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Een goede baas luistert naar je.
  • Flexibel werken. Misschien kun je soms thuiswerken of op andere tijden werken.Het kan je werk tijdens de overgang gemakkelijker maken.
  • Aanpassingen. Kleine veranderingen, zoals een koelere cabine of hulp bij het tillen, kunnen veel helpen. Bedenk met welke aanpassingen jij je beter voelt en minder stress ervaart.
  • Hulp en tips. Je werkgever moet je informatie en hulp aanbieden over werken tijdens de overgang. Via STL kun je in gesprek gaan met een overgangscoach.

Wat doet een overgangscoach?

Een overgangsconsulent weet veel over werken in de transport en logistiek. Ze begrijpt dus dat de overgang jouw werk in de weg kan zitten. Samen bespreken jullie hoe jij je voelt. En waarom je het werken tijdens de overgang soms moeilijk vindt. Je overgangscoach helpt je om met de overgang om te gaan. Thuis en op je werk. De handige tips en adviezen helpen je om je beter te voelen.

Lees meer wat een overgangsconsulent voor jou kan betekenen >

Gezond en gelukkig blijven via je werk

Regelmatig bewegen, gezond eten, genoeg slapen. Het zijn een paar voorbeelden van goede keuzes die je kunt maken. Overgangsklachten kunnen ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Dat merk je thuis, maar ook op je werk. Gezond leven helpt om je beter en gelukkiger te voelen. Ook tijdens de overgang. En daar kan je werk bij helpen. Ontdek hoe STL jou helpt met gezond leven én werken!

Lees meer hoe je gezond kunt leven >

vrouwelijke vrachtwagenchauffeur - transport en logistiek
vrouw op middelbare leeftijd werkt in magazijn

Ontvang het gratis overgang tipboekje!

Werk jij in de Transport & Logistiek sector en ben je in de overgang? Dan helpen wij jou op weg met het gratis overgang tipboekje. Hierin lees je alles over de overgang, inclusief handige tips voor thuis en op werk.

Download het overgang tipboekje

Overgangsklachten op je werk bespreken

De overgang kan je werk in de transport en logistiek lastig maken. Je werkgever heeft de plicht om op je te letten. Toch mag je baas nooit zomaar vragen naar je medische situatie. Daarom is het aan jezelf om in gesprek te gaan over je overgangsklachten op het werk.

Hoe begin ik een gesprek over de overgang op mijn werk?

Een gesprek starten over je overgangsklachten. Dat voelt misschien spannend. Maar onthoud: je maakt je werk er een stuk gemakkelijker mee. Je hoeft alleen maar een eerlijk gesprek te starten. Daarom geven we je tips om zelf in actie te komen:

  • Ervaar je overgangsklachten op het werk? Wacht dan niet te lang af. Ga in gesprek met je baas.
  • Kom zelf met ideeën. Vertel wat jij nodig hebt. Wat helpt jou om je beter te voelen op je werk? Zonder stress werken lukt soms al met kleine aanpassingen.
  • Durf je echt niet in gesprek te gaan met je baas? Bespreek je overgangsklachten dan eerst met een overgangsconsulent van STL. Samen bereiden jullie het gesprek met je baas voor.
praat met je baas over je overgangsklachten

Samenwerken aan een fijne werkplek

Praten over de overgang. Het blijft lastig, zeker op je werk. Toch is het belangrijk om aan je eigen gezondheid te denken. Je moet goed voor jezelf zorgen om plezier in je werk te houden.

Je werkgever wil ook gezonde, gelukkige werknemers. Want je baas wil dat jij als ervaren kracht inzetbaar blijft. Wordt jouw werk tijdens de overgang makkelijker door kleine aanpassingen? Dan werkt je baas daar vast graag aan mee. Je hebt recht op steun tijdens de overgang. Zorg daarom samen met je baas voor een prettige werkomgeving. Wees eerlijk en open, dan vind je samen de beste oplossingen.

Bespreek de overgang met collega’s

Iedere vrouw komt in de overgang. Toch vinden veel vrouwen het moeilijk om het onderwerp te bespreken op hun werk. Dat is erg jammer. STL moedigt je aan om open en eerlijk te zijn over de overgang op je werk. Ga in gesprek met je baas of een overgangsconsulent. Maar bespreek je overgangsklachten ook met collega’s. Waarschijnlijk herkennen ze jouw gevoelens. En jij voelt je sterker en begrepen, omdat je weet dat je niet de enige bent.

overgangsconsulent transport en logistiek

Aan de slag met een overgangsconsulent

Wat doet een overgangsconsulent? Hoe kan deze jou helpen als je werkt en in de overgang bent?

Lees hier hoe een overgangsconsulent jou ondersteunt
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Neem contact met ons op

Heb je vragen over overgangsklachten? Wij staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?