Lachende vrouw in vrachtwagen
Tips en advies

Een vroege voorbereiding op de overgang

De symptomen van de overgang kunnen lastig zijn als je lange ritten rijdt of fysiek werk doet in het magazijn. Denk aan opvliegers of minder concentratie. Wist je dat een vroege voorbereiding op de overgang kan helpen? Je kunt er zelfs al vanaf je 25e mee beginnen. Juist als je nog geen klachten hebt. Werk jij in de transport en logistiek? Ontdek de voordelen van een goede voorbereiding op de overgang.

Wat is de overgang?

Elke vrouw komt in de overgang. Dat is een natuurlijk proces. Je lichaam gaat van vruchtbaar over naar niet-vruchtbaar. De hormonen in je lichaam veranderen daarbij. Dit kan zorgen voor lichamelijke of mentale symptomen. Wil je meer weten over deze symptomen en hoe de overgang werkt? Of ben je benieuwd hoe lang de overgang duurt? Lees meer over de overgang en hoe STL jou kan helpen.

Waarom vroeg voorbereiden op de overgang?

Misschien klinkt de overgang nog heel ver weg voor jou. Logisch. Maar als je op tijd begint met voorbereiden, helpt dat echt. Als je in transport en logistiek werkt, is het handig om al vroeg te weten wat de overgang met je doet. Zo houdt je plezier in je werk, ook als je lichaam verandert.

Vrouw in een magazijn

Voordelen van een goede voorbereiding voor jouw werk in de transport en logistiek

Als je weet hoe je leefstijl de overgang beïnvloedt, kun je je gezondheid en je werk beter in de hand houden. Begin je nu al met gezond leven? Dan begrijp je straks beter wat er met je lichaam gebeurt als de overgang start. Dit helpt je om je sterk en zeker te voelen, zowel thuis als op je werk. Je weet dan wat je kunt doen als je bijvoorbeeld moe bent tijdens een rit of als je je moet concentreren op kantoor. Je hebt zo minder zorgen over je werk als je in de overgang komt.

Tips: voorbereidingen op de overgang

Wil jij je vroeg voorbereiden op de overgang? We zetten wat handige tips voor je op een rij:

  • Lees over de fases en symptomen van de overgang.
  • Kies voor een gezonde leefstijl.
  • Ontdek op welke manier jij stress kunt verminderen. Bijvoorbeeld: sporten of met vriendinnen afspreken.
  • Praat met andere vrouwen over hun ervaringen met de overgang. Denk aan familie, vriendinnen of collega’s.
  • Praat met je huisarts als je je zorgen maakt.
Vrouw wandelt in een bos

Je leefstijl en de overgang

Wist je dat je leefstijl een grote rol speelt tijdens de overgang? De keuzes die je nu maakt hebben straks effect. Zelfs als de overgang nog heel ver weg voelt. Je leefstijl kan bijvoorbeeld invloed hebben op wanneer je overgang begint. Of hoeveel last je krijgt van bepaalde symptomen. Lees welke invloed de volgende gewoonten hebben op de overgang.

  • Roken is slecht voor je eierstokken. Het kan ook de hormonen in je lichaam uit balans brengen. Daarom is de kans groter dat je in een vroege overgang komt als je rookt.
  • Stress kan invloed hebben op de hormonen in je lichaam. Ook op de hormonen die ervoor zorgen dat je ongesteld wordt. Als je langdurig stress voelt, kan je menstruatiecyclus daardoor veranderen.
  • Slaaptekort kan de aanmaak van hormonen verstoren. Slaap je vaak te weinig? Dan kan dit invloed hebben op je ongesteldheid en vruchtbaarheid.
  • Beweging helpt je om gezond op gewicht te blijven. Ook helpt bewegen tegen stress. Beweeg je te weinig? Dan kunnen je hormonen en je ongesteldheid in de war raken.
  • Voeding is van invloed op je lichaamsgewicht. Maar ook op je vruchtbaarheid. Een te laag of te hoog gewicht kan mogelijk zorgen voor een vervroegde overgang.

Tips voor een gezonde leefstijl

Wil je met een gerust hart beginnen aan de overgang? Volg dan onze tips. Kies voor een gezonde leefstijl. Dit is de beste voorbereiding op de overgang:

  • Stop met roken. Roken heeft invloed op je hormonen. Het vergroot ook de kans op andere gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten.
  • Vermijd of verminder stress. Doe bijvoorbeeld regelmatig yoga of volg meditaties.
  • Zorg voor een goede nachtrust. Zet je smartphone, tv of computer ruim voordat je gaat slapen uit. Ontspan voor het slapengaan: neem een bad of lekkere douche, lees of luister rustige muziek.
  • Beweeg dagelijks minstens een half uur. Ga wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of doe een andere sport. Zo blijf je op een gezond gewicht. Ook versterkt beweging je botten en spieren.
  • Kies voor gezonde voeding. Eet veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Drink voldoende water. Vermijd kant-en-klare producten met toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout zoveel mogelijk.

Kies voor gezonde voeding. Eet veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Drink voldoende water. Vermijd kant-en-klare producten met toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout zoveel mogelijk.

Lees hier alles over gezonde voeding >

lachende vrouw die werkt in de logistiek

Ontvang het gratis overgang tipboekje!

Werk jij in de Transport & Logistiek sector en ben je in de overgang? Dan helpen wij jou op weg met het gratis overgang tipboekje. Hierin lees je alles over de overgang, inclusief handige tips voor thuis en op werk.

Download het overgang tipboekje

Meer weten over symptomen van de overgang?

Wil je meer weten over de symptomen van de overgang? Ontdek hoe je de overgang herkent en hoe STL voor je klaarstaat om je te ondersteunen.

Lees hier alles over de symptomen van de overgang >

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Neem contact met ons op

Heb je vragen over overgangsklachten? Wij staan voor je klaar.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?