Omgaan met stress in transport en logistiek

Omgaan met stress

Iedereen heeft weleens last van stress. Maar waar komt stress eigenlijk vandaan en hoe herken je het? Hoe moet je omgaan met stress? We geven handige tips die je kunt gebruiken in je dagelijks leven. Om stress te verminderen en om meer rust te krijgen. Ontdek hoe ook jij beter kunt omgaan met stress. Kom je er zelf niet uit? STL helpt je graag.

Wat is stress? 

Stress betekent letterlijk druk of spanning. Een beetje druk af en toe is niet erg, maar te vaak of te lang stress is ongezond. Er bestaat gezonde en ongezonde stress. We leggen je graag het verschil uit. 

 • Gezonde stress is het gevoel van spanning dat je helpt om goed te presteren. Je krijgt energie en bent extra scherp om uitdagingen aan te gaan. 
 • Ongezonde stress. Maar, aan de andere kant kan langdurige stress schadelijk zijn voor je gezondheid. Dat noemen we dan ook ongezonde stress. Het is belangrijk om te weten hoe je ongezonde stress herkent. Herken je het, dan kun je het beter beheersen.  

Wat voel je precies bij ongezonde stress? 

Iedereen is anders en stress uit zich dan ook op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in: 

 • Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn en spanning in je spieren.  
 • Je snel moe voelen, of zelfs moe aan de dag beginnen is ook een veel genoemde klacht bij stress. 
 • Problemen met je gevoelens. Bijvoorbeeld prikkelbaarheid, angst, onrust, somberheid en snelle stemmingswisselingen.  
 • Stress zorgt vaak voor slaapproblemen.  
 • Ook eetproblemen komen vaak door stress. De een gaat van de stress te veel eten, een ander juist te weinig. 
Weg met stress in de transport en logistiek

STL helpt je met stressvermindering

Kun jij een of meerdere vinkjes van het lijstje met ongezonde stress afvinken? STL helpt jou bij problemen met stress, op verschillende manieren. Hulp vragen is heel normaal. Daar zijn we voor!

Meer informatie

Waar kan stress door komen? 

Stress ontstaat door verschillende oorzaken, zowel op het werk als thuis. Op het werk kan stress bijvoorbeeld ontstaan door hoge werkdruk, strakke deadlines of conflicten met collega’s of leidinggevenden.  

Thuis kan er ook stress ontstaan, dat kan bijvoorbeeld komen door geld- of relatieproblemen of zorgen over je gezondheid. Grote veranderingen in je leven zoals een scheiding of verhuizing kunnen ook veel stress met zich meebrengen. Het is belangrijk om bij jezelf de bronnen van stress te herkennen en manieren te vinden om ermee om te gaan. Zowel op het werk als in je privéleven.

Werken zonder stress

Doe de 1-minuut-stresstest

Heb jij last van stress? Of valt het juist mee? Je komt het in 1 minuutje te weten met onze stress-test!

Omgaan met stress 

Stress is soms onvermijdelijk. Je moet manieren vinden om met stress om te gaan. Dat begint met herkenning;  

 • Hoe gestrest ben je? 
 • Hoe uit stress zich bij jou? 
 • Hoe werkt stress door in je dagelijks leven?  

Is dat duidelijk, dan kun je gericht de stress bestrijden. Hoe ga je nu het beste om met stress? Iedereen is anders. Dat geldt ook voor hoe stress voor jou voelt en hoe je er het beste mee omgaat.

Stress in de transport en logistiek
No stress in transport en logistiek

Voor de één werkt het om te mediteren, voor een ander werkt het doen van ademhalingsoefeningen. Afleiding zoeken of hulp vragen, en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. En vaak is het ook niet één manier, maar zijn er voor jou meer manieren om met stress om te gaan. Wat werkt voor jou, is de belangrijkste vraag bij omgaan met stress. Met de aanpak die het beste bij je past, kun jij stress succesvol beheersen. 

Omgaan met stress tips 

Om beter met stress om te gaan, heb je veel verschillende manieren die je kunt proberen. We zetten ze hieronder voor je op een rij. We zeiden het al: iedereen is anders, dus kijk welke tips het beste bij jou passen. Verwacht niet direct wonderen, het kan even duren voordat de stress vermindert. 

 • Regelmatig bewegen, zoals een wandeling maken, dansen of fietsen. Of doe wat rek- en strekoefeningen. Wat je ook doet aan lichaamsbeweging, het helpt je om spanning los te laten en je energieker te voelen. 
 • Neem de tijd om te ontspannen en doe activiteiten waar je van geniet. Ook dat is voor iedereen anders; het lezen van een boek, luisteren naar muziek, tuinieren of een andere hobby. 
 • Praat ook met vrienden of familie over je gevoelens. Soms kan het delen van je zorgen en emoties opluchten. 
 • Neem regelmatig de tijd voor activiteiten die je rust geven. Voor de één is dat een warm bad nemen, voor de ander een wandeling maken of naar rustgevende muziek luisteren. 
 • Let op je ademhaling: ben je gestrest, dan adem je onbewust vaak te snel en minder diep. Neem een paar keer per dag een paar minuten de tijd om diep en langzaam in en uit te ademen. Dit helpt om je lichaam en geest te kalmeren. 
 • Zorg voor jezelf. Eet gezonde voeding, slaap voldoende en vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik. Het is belangrijk om kleine pauzes te nemen overdag, om even tot rust te komen. Een gezonde levensstijl helpt om beter met stress om te gaan.  

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Vragen?

Heb je vragen over het verminderen van stress? Bel ons!

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?