Gezond leven in transport en logistiek

Stoppen met vapen, waarom?

Is vapen goed of slecht voor jou en je omgeving? Misschien vape je zelf of ben je bekend met vapen, anders gezegd het gebruik van e-sigaretten. In dit artikel vertellen we je wat vapen met je doet. En waarom stoppen met elektronische sigaretten een goed idee is. Ontdek de gevaren en gevolgen van het roken van e-sigaretten.

Zijn e-sigaretten slechter dan gewone sigaretten?

Een van de meestgestelde vragen over vapen: is het minder slecht voor je gezondheid dan gewone sigaretten of shag? Hoewel we e-sigaretten als minder schadelijk beschouwen dan gewone sigaretten, betekent dit niet dat ze ongevaarlijk zijn. Het inademen van de dampen als je een e-sigaret rookt brengt risico’s voor je gezondheid met zich mee.

Wat doet vapen met je longen?

De damp die je inademt bij het vapen, is slecht voor de cellen aan de binnenkant van je longen. Wanneer die cellen beschadigen, kunnen je longen minder goed hun werk doen. Je kunt dan moeite met ademhalen krijgen. Ook kun je sneller ziek worden, doordat je longen minder goed virussen en bacteriën afweren. 

Kunnen longen herstellen van vapen?

Het vermogen van het menselijk lichaam om te herstellen is soms verbazingwekkend. Maar kunnen je longen herstellen van de schade door vapen? Vapen bestaat nog niet zo lang, dus er zijn nog weinig onderzoeken naar herstel na het stoppen gedaan.

Wist je dat je met hulp een coach vier keer meer kans hebt om succesvol te stoppen?

Zijn er bijwerkingen als je stopt met vapen?

Als je overgaat van vapen naar een rookvrij leven, kun je in het begin last hebben van bijwerkingen. Daarom is het goed te weten wat je kunt verwachten, je bent dan beter voorbereid op mogelijke uitdagingen. De bijwerkingen bij stoppen met vapen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Prikkelbaarheid.
  • Gevoelens van angst.
  • Moeite met concentreren.
  • Af en toe kan een sterk verlangen om te vapen zich aan je opdringen.

Tips om te stoppen met de e-sigaret

Wil je stoppen met vapen maar weet niet hoe? We geven je graag een paar tips om te stoppen met roken van e-sigaretten. Je kunt hiermee direct aan de slag, om de drang naar een e-sigaret te verminderen.

  • Stel een duidelijk doel: schrijf voor jezelf op waarom je wilt stoppen met vapen en stel een duidelijk doel. Of het nu gaat om verbeteren van je gezondheid, geld besparen of andere redenen, met een helder doel voor ogen sta je sterker.
  • Maak een stopplan: welke momenten zetten jou het meest aan tot vapen? Wat kun je dan het beste doen? Hoe kun je jezelf belonen? Hoe meer je werkt volgens een plan, des te groter de kans van slagen.
  • Stel een stopdatum vast: kies een datum om te stoppen met vapen en vertel dit aan vrienden, collega’s en familie. Dan kunnen ze je aanmoedigen en ondersteunen.
  • Beloon jezelf: stel beloningen in voor jezelf bij het bereiken van doelen. Dit maakt het positiever en het stimuleert je om door te gaan.
  • Professionele hulp: het inschakelen van professionele hulp, zoals een coach of een stoppen-met-roken-programma kan je enorm helpen.

Veelgestelde vragen

Contact met medewerkers van STL

Vragen?

Heb je vragen over stoppen met vapen? Bel ons!

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?