Oplossingenboek / Sierteeltvervoer

Trekken en duwen van karren

  • Oplossingenboek

    Beladingsgraad sierteeltkar

    Drie sterren: voorkomen van het risico

    Het gewicht van de lading inclusief het gewicht van de sierteeltkar is van invloed op de trek- duwkrachten. In de sierteeltketen bestaat nog geen eenduidigheid over de geadviseerde maximale beladingsgraad.
     

  • Oplossingenboek

    Benodigde kracht

    Drie sterren: voorkomen van het risico

    De kracht voor het op gang brengen van een sierteeltkar (veiligkar, Deense kar of een kar uit de categorie diversen) wordt beperkt tot 30 kilogram en voor het op gang houden 20 kilogram. Bij incidenteel verplaatsen wordt een startkracht van 50 kilogram niet overschreden.
     

  • Oplossingenboek

    Grip karren

    Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

    Een sierteeltkar (veilingkar, Deense kar of een kar uit de categorie diversen) heeft een grip tussen schouder- en heuphoogte en bij voorkeur op borsthoogte.
     

  • Oplossingenboek

    Laadplaats kweker

    Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

    Met de opdrachtgever worden afspraken gemaakt over de plaatsen waar de sierteeltkarren opgehaald worden. Van belang zijn de ruimte voor het opstellen van de vrachtwagen, de loopafstand en een ondergrond zoveel mogelijk vlak en ontdaan van obstakels, drempels en hellingen.
     

  • Oplossingenboek

    Onderhoud wielen

    Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

    De sierteeltkarren (veiling kar, Deense kar of een kar uit de categorie diversen) zijn niet in eigendom. Met de eigenaar worden afspraken gemaakt over het onderhoud van de wielen en het plan van aanpak om rolcontainers met kapotte wielen uit het werkproces te halen.
     

Belangrijke mededeling

Tot 20 november 2023 stond op deze webpagina een goedgekeurde versie van de arbocatalogus Transport en Logistiek.

Er is momenteel geen versie van de Arbocatalogus op onze website, omdat er geen recente goedgekeurde versie beschikbaar is. De Arbocatalogus moet elke 6 jaar worden geƫvalueerd en goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zonder goedgekeurde beheersmaatregelen moeten werkgevers nu zelf maatregelen bedenken die minimaal voldoen aan de doelvoorschriften uit de Arbowet.

Om oude beheersmaatregelen toch te kunnen gebruiken, hebben we ze verzameld in het oplossingenboek. Een aantal maatregelen vielen hier bij ons al onder, dus voor ons een logische keuze om dit nu weer te doen.

Ontwikkelingen

Werkgevers en werknemers gaan op een nieuwe manier aan de slag met de Arbocatalogus. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over thema's, en hierover zijn nu gesprekken gaande. Zodra we meer weten over het eerste thema, wordt dit op de website vermeld.   

Contact met medewerkers van STL

Vragen over het oplossingenboek?

Onze adviseurs preventie staan voor je klaar

Bel: 088 - 2596121

Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?