Oplossingenboek / Bouwmaterialenvervoer

Valgevaar

 • Oplossingenboek

  Afspraken over klimmen op de lading

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  De werkgever maakt met de leverancier en de ontvanger van de bouwmaterialen duidelijke afspraken over wie op de lading klimt en zorgt dat de chauffeurs hiervan op de hoogte zijn.
   

 • Oplossingenboek

  Melden gevaarlijke situaties

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  De chauffeur meldt gevaarlijke situaties bij het klimmen op de lading bij de uitvoerder. Samen zoeken zij een oplossing. Als de chauffeur de situatie nog onveilig vindt, neemt hij contact op met de werkgever. Die overlegt vervolgens met de opdrachtgever.
   

 • Oplossingenboek

  Veilig klimmen op de oplegger

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  De chauffeur kan veilig op de wagen klimmen. Bijvoorbeeld door een vaste trap op de oplegger met anti-sliptreden en handvatten of een leuning.
   

 • Oplossingenboek

  Voorkomen klimmen op de lading

  Drie sterren: voorkomen van het risico

  Het klimmen op de lading wordt zoveel mogelijk voorkomen. Bijvoorbeeld door de hijsstrop na het laden niet te verwijderen of de materialen te voorzien van hijsogen. Zo kan bij het lossen de lading vanaf de grond worden aangepikt.
   

Belangrijke mededeling

Tot 20 november 2023 stond op deze webpagina een goedgekeurde versie van de arbocatalogus Transport en Logistiek.

Er is momenteel geen versie van de Arbocatalogus op onze website, omdat er geen recente goedgekeurde versie beschikbaar is. De Arbocatalogus moet elke 6 jaar worden geƫvalueerd en goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zonder goedgekeurde beheersmaatregelen moeten werkgevers nu zelf maatregelen bedenken die minimaal voldoen aan de doelvoorschriften uit de Arbowet.

Om oude beheersmaatregelen toch te kunnen gebruiken, hebben we ze verzameld in het oplossingenboek. Een aantal maatregelen vielen hier bij ons al onder, dus voor ons een logische keuze om dit nu weer te doen.

Ontwikkelingen

Werkgevers en werknemers gaan op een nieuwe manier aan de slag met de Arbocatalogus. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over thema's, en hierover zijn nu gesprekken gaande. Zodra we meer weten over het eerste thema, wordt dit op de website vermeld.

Contact met medewerkers van STL

Vragen over het oplossingenboek?

Onze adviseurs preventie staan voor je klaar

Bel: 088 - 2596121

Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?