Oplossingenboek / Tank-silovervoer

Fysieke belasting

 • Oplossingenboek

  Gewicht van slangen en koppelstukken

  Drie sterren: voorkomen van het risico

  Bij aanschaf van de slangen en koppelstukken is het gewicht van belang. Hoe lager het gewicht hoe minder kracht er van de chauffuer gevraagd wordt.
   

 • Oplossingenboek

  Inrichting los- en laadpunten

  Drie sterren: voorkomen van het risico

  Bij voorkeur is de inrichting van de laad- en losplaatsen dusdanig dat de slangen tussen heup- en schouderhoogte gehanteerd kunnen worden en het werken boven schouderhoogte vermeden kan worden. 
   

 • Oplossingenboek

  Opbergplaats slangen op de wagen

  Drie sterren: voorkomen van het risico

  Bij voorkeur is de inrichting van de wagen dusdanig dat de slangen tussen heup- en schouderhoogte gehanteerd kunnen worden en het werken boven schouderhoogte vermeden kan worden.
   

 • Oplossingenboek

  Staan tijdens het laden en lossen

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  De chauffeur staat bij de wagen om tijdens het laden en lossen toezicht te houden en in te grijpen indien er iets mis gaat. De duur kan oplopen tot 1 á 2 uur. De chauffeur heeft de mogelijkheid om enkele passen te lopen, maar het blijft een plaats gebonden activiteit. Het staan is een afwisseling met het zitten tijdens het rijden.
   

Belangrijke mededeling

Tot 20 november 2023 stond op deze webpagina een goedgekeurde versie van de arbocatalogus Transport en Logistiek.

Er is momenteel geen versie van de Arbocatalogus op onze website, omdat er geen recente goedgekeurde versie beschikbaar is. De Arbocatalogus moet elke 6 jaar worden geëvalueerd en goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zonder goedgekeurde beheersmaatregelen moeten werkgevers nu zelf maatregelen bedenken die minimaal voldoen aan de doelvoorschriften uit de Arbowet.

Om oude beheersmaatregelen toch te kunnen gebruiken, hebben we ze verzameld in het oplossingenboek. Een aantal maatregelen vielen hier bij ons al onder, dus voor ons een logische keuze om dit nu weer te doen.

Ontwikkelingen

Werkgevers en werknemers gaan op een nieuwe manier aan de slag met de Arbocatalogus. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over thema's, en hierover zijn nu gesprekken gaande. Zodra we meer weten over het eerste thema, wordt dit op de website vermeld.   

Vragen over het oplossingenboek?

Onze adviseurs preventie staan voor je klaar

Bel: 088 - 2596121

Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?