Oplossingenboek / Tank-silovervoer

Persoonlijke beschermingsmiddelen

  • Oplossingenboek

    Contact met gevaarlijke stoffen

    Een ster: beschermen tegen gevolgen risico

    Indien de chauffeur in contact kan komen met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld bij het overpompen van de lading, worden niet alleen de handschoenen en de veiligheidsschoenen aangepast, maar beschermen ook de kleding en oogbescherming de chauffeur tegen chemische risico’s. 

  • Oplossingenboek

    Gehoorbescherming

    Een ster: beschermen tegen gevolgen risico

    Gehoorbescherming beschermt het gehoor indien geluidsgrenzen overschreden worden. Dit kan voorkomen bijvoorbeeld bij het gebruik van de autolaadkraan. Er zijn oorpluggen, -doppen, -kappen en otoplastieken. Afhankelijk van de verblijfsduur in de omgeving met lawaai, het geluidsniveau, de gewenste demping van de gehoorbescherming, omgevingskenmerken (bijvoorbeeld stoffige, vochtige en warme omgeving) en de gewenste communicatie met de omgeving wordt een keuze gemaakt.
     

  • Oplossingenboek

    Onderhoud en vervanging

    Een ster: beschermen tegen gevolgen risico

    De werkgever stelt voor de werknemer PBM’s beschikbaar, onderhoudt en vervangt deze indien nodig. Bij de keuze staat het gewenste beschermingsniveau voorop, maar er wordt niet voorbij gegaan aan het gebruikerscomfort.
     

  • Oplossingenboek

    Veiligheidsschoenen

    Een ster: beschermen tegen gevolgen risico

    De veiligheidsschoenen beschermen de voeten tegen gevaren zoals stoten, knellen en het trappen in scherpe voorwerpen. De schoenen hebben een gesloten hielpartij, een ‘stalen’ neus, antistatische eigenschappen, een energie- absorberende hak, een oliebestendige zool en waterafstotend bovenleer. De zolen van de schoenen hebben tevens antislipeigenschappen.
     

  • Oplossingenboek

    Werkhandschoenen

    Een ster: beschermen tegen gevolgen risico

    De standaard werkhandschoenen voor de chauffeur/belader beschermen de handen tegen gevaren zoals snijden, schuren, scheuren en prikken. Handschoenen, die bescherming bieden tegen ‘mechanische gevaren’ voldoen.

  • Oplossingenboek

    Zichtbaarheidskleding

    Een ster: beschermen tegen gevolgen risico

    Zichtbaarheidskleding zorgt ervoor dat de chauffeur bijvoorbeeld op het laad-losterrein of langs de weg tijdig gezien wordt. Een goed contrast tussen de fluorescentie en achtergrond en een voldoende groot reflecterend oppervlakte zijn vereist. Het reflecterend oppervlak bestaat meestal uit twee banen of horizontaal of verticaal. Zichtbaarheidskleding kan bestaan uit bijvoorbeeld een verkeersvest wat over de kleding gedragen wordt. Of de slechtweerkleding (werkjas of doorwerkjas) of zomerkleding (t shirt) wordt verhoogd zichtbaar gemaakt door reflecterende banen.
     

Belangrijke mededeling

Tot 20 november 2023 stond op deze webpagina een goedgekeurde versie van de arbocatalogus Transport en Logistiek.

Er is momenteel geen versie van de Arbocatalogus op onze website, omdat er geen recente goedgekeurde versie beschikbaar is. De Arbocatalogus moet elke 6 jaar worden geëvalueerd en goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zonder goedgekeurde beheersmaatregelen moeten werkgevers nu zelf maatregelen bedenken die minimaal voldoen aan de doelvoorschriften uit de Arbowet.

Om oude beheersmaatregelen toch te kunnen gebruiken, hebben we ze verzameld in het oplossingenboek. Een aantal maatregelen vielen hier bij ons al onder, dus voor ons een logische keuze om dit nu weer te doen.

Ontwikkelingen

Werkgevers en werknemers gaan op een nieuwe manier aan de slag met de Arbocatalogus. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over thema's, en hierover zijn nu gesprekken gaande. Zodra we meer weten over het eerste thema, wordt dit op de website vermeld.   

Contact met medewerkers van STL

Vragen over het oplossingenboek?

Onze adviseurs preventie staan voor je klaar

Bel: 088 - 2596121

Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?