Oplossingenboek / Vrachtwagen cabine (nieuwe auto)

Bedieningsmiddelen

 • Oplossingenboek

  Pedalen

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  Een vrachtauto met automatische transmissie verdient de voorkeur. Bij een handgeschakelde auto is de stand van de pedalen afgestemd op de hoek tussen onderbeen en voet. De benodigde kracht is aangepast aan de duur en frequentie van de bediening.
   

 • Oplossingenboek

  Plaats van bedieningsmiddelen

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  De primaire bedieningsmiddelen zitten binnen handbereik en in direct zicht van de chauffeur. Hij hoeft niet naar voren te buigen om ze te bedienen. Bedieningsmiddelen die niet noodzakelijk zijn voor het rijden worden buiten hand- en zichtbereik geplaatst.
   

 • Oplossingenboek

  Stuur

  Twee sterren: beperken van het blootstellen aan het risico

  Het stuur staat in het midden van de stoel en de pedalen. De diameter is zo groot dat de chauffeur niet hoeft te reiken om het te bedienen. Het stuur is verstelbaar in hoogte en hoek.

Belangrijke mededeling

Tot 20 november 2023 stond op deze webpagina een goedgekeurde versie van de arbocatalogus Transport en Logistiek.

Er is momenteel geen versie van de Arbocatalogus op onze website, omdat er geen recente goedgekeurde versie beschikbaar is. De Arbocatalogus moet elke 6 jaar worden geƫvalueerd en goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zonder goedgekeurde beheersmaatregelen moeten werkgevers nu zelf maatregelen bedenken die minimaal voldoen aan de doelvoorschriften uit de Arbowet.

Om oude beheersmaatregelen toch te kunnen gebruiken, hebben we ze verzameld in het oplossingenboek. Een aantal maatregelen vielen hier bij ons al onder, dus voor ons een logische keuze om dit nu weer te doen.

Ontwikkelingen

Werkgevers en werknemers gaan op een nieuwe manier aan de slag met de Arbocatalogus. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over thema's, en hierover zijn nu gesprekken gaande. Zodra we meer weten over het eerste thema, wordt dit op de website vermeld.   

Contact met medewerkers van STL

Vragen over het oplossingenboek?

Onze adviseurs preventie staan voor je klaar

Bel: 088 - 2596121

Wij zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?