Praktijkopleider John van Akkeren
Ervaringen met leren en ontwikkelen

John van Akkeren verkozen tot beste praktijkopleider van 2022

Hij motiveert studenten om het beste uit zichzelf te halen en begeleidt hen naar een mooie baan in de sector transport en logistiek. Hoe John dit doet vertelt hij graag, zodat ook jij het beste uit jong talent haalt. Zijn motto: handjes uit de mouwen en doen

Deel deze pagina


Alleskunner

John van Akkeren (45) is een echte alleskunner. Hij werkt al 25 jaar bij Mepavex/H.Essers in Bergen op Zoom, heeft een eigen transportbedrijf en verzorgt praktijk- en logistieke opleidingen . De Wouwenaar kwam als jochie al in aanraking met Mepavex (toen nog onderdeel van de Meeus Group). “Mijn vader werkte als chauffeur bij Bartels Grondwerken. Ik ging regelmatig mee met mijn vader. Toen Mepavex een loods liet bouwen heeft Bartels het grondwerk gedaan. Toen ik voor mijn studie Logistiek en Economie stage moest lopen, zei Bartels sr. tegen mij dat ik dat Mepavex moest doen. Want dat is een goed bedrijf. Na een kort gesprekje met de directeur was ik aangenomen. Ik werk hier als managementadviseur en praktijkopleider. Mijn werk bij Mepavex/H.Essers combineer ik nu met het werken voor mijn eigen onderneming, Van Akkeren Logistics. Hier verzorg ik ook praktijkopleidingen voor de logistiek.” 

Mond tot mondreclame

“Goede ervaringen gaan rond. Als studenten eenmaal weten dat ze goed worden begeleid tijdens hun studie komen ze vanzelf naar je toe. Dan krijg je ook gemotiveerde mensen. Als een atudent hier alleen komt werken omdat het moet voor de opleiding, dan houdt het snel op. Ik ga geen vadertje spelen."

Als een leerling niet weet wat het werk inhoudt dan laat ik ze een dag meelopen. Ik laat ze dan ook de minder leuke dingen zien. Ze zijn van harte welkom als ze aan het einde van de dag nog gemotiveerd zijn. Dan gaan we ze begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. Als er problemen zijn dan lossen we dat op.” 

Leer ze niet alleen een opdracht uitvoeren, kijk ook naar de mens 

“Een taak uitleggen is niet zo moeilijk, dat leer je iemand vrij snel. Je moet verder kijken dan de opdracht. Het psychologische aspect is veel belangrijker. Je moet weten wat er in iemand omgaat om een doelgericht leerplan te maken. Toen een student een opdracht niet begreep, ben ik met haar gaan praten. Dit werd uiteindelijk een gesprek van bijna 3 uur. Hierin keken we naar de drijfveren en motivatie en leerde ik haar veel beter kennen. Ze wist eigenlijk helemaal niks van logistiek. Uiteindelijk slaagde ze met drie tienen.” 

Jong talent opleiden tot waardevolle logistieke specialisten  

“Er kwam ooit eens een andere ondernemer uit Bergen op Zoom om te vertellen hoe blij ze met hun medewerker waren. Deze medewerker had ik opgeleid. Dat was leuk om te horen. Toch is het leuker als een student zijn carrière wil voortzetten binnen jouw organisatie. Het doel moet zijn om jong talent op te leiden tot logistieke specialisten, die jouw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen, daar doe ik het voor!”

Ook praktijkopleiders opleiden mét subsidie? Lees meer over de opleiding
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten? Bel ons voor advies!

Wij komen graag met je in contact voor een goed gesprek over begeleiding en praktijkopleiders.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via: