Veilig werken in transport en logistiek
Tips en advies

Stappenplan voor maken RI&E

Deel deze pagina

Ben je een werkgever met personeel in de sector transport en logistiek? Dan ben je verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Denk aan het risico van lange rijtijden voor chauffeurs, het risico van zwaar tillen in een magazijn of het omgaan met stress omdat er op tijd geleverd moet worden. Met het RI&E stappenplan en de tips hieronder maak je makkelijk zelf een RI&E.

Een RI&E maken doe je stap voor stap

Een RI&E maken is een proces. Eerst ga je op zoek naar risico’s op je werk (inventariseren). Dan beoordeel je hoe ernstig deze risico’s zijn (evalueren). Vervolgens maak je een plan om de risico's aan te pakken. Wie doet wat en wanneer? Daarna ga je aan de slag met deze verbeteringen. Tot slot controleer je of de maatregelen werken en wat (nog) beter kan. Zo zorg je voor een veilige en gezonde werkplek.

Voorbereiden op het maken van een RI&E

Voordat je start met het maken van een RI&E, is het belangrijk om alles goed te plannen. Bedenk wat je al weet over je werkplek en wat je nog moet uitzoeken. Vraag je collega's of leidinggevende om hulp. Verzamel alle informatie die je nodig hebt over de risico's op je werk. Samen weet je meer en het maakt de uitvoering makkelijker. Zo zorg je er samen voor dat je RI&E compleet en goed wordt. 

Tip: Speciaal voor de sector transport en logistiek heeft STL een online-instrument ontwikkeld om een RI&E plus plan van aanpak te maken: de Branche-RI&E. Ben je aangesloten bij SOOB? Dan is gebruik hiervan kosteloos!

Stappenplan RI&E

Volg de 4 stappen om van jouw RI&E een succes te maken!

Stap 1 RI&E opstellen

Als eerste ga je kijken naar waar de risico’s zijn op je werk. Je kijkt niet alleen naar fysieke risico’s. Je let bijvoorbeeld ook op werkdruk, bijvoorbeeld lange rijtijden voor chauffeurs of te veel werk moeten doen in te korte tijd. Schrijf alle risico’s die je ziet en hoort op. 

In je RI&E hoort een plan van aanpak. Daarin beslis je welke risico’s op je werk de meeste aandacht nodig hebben. Voor elk risico maak je een plan. 

→ Lees alles over het maken van een RI&E met plan van aanpak.

Stap 2 Laten toetsen

Als je plan van aanpak klaar is, dan moet het getoetst worden. Tijdens een toetsing wordt er gekeken of je RI&E goed is. Een goede RI&E is belangrijk voor een goede veiligheid in je bedrijf!

→ Lees meer over het laten toetsen van je RI&E.

Stap 3 Uitvoeren

Nu is het tijd om je plannen in de praktijk te brengen. Je gaat met de verbeteringen aan de slag! Dit kunnen aanpassingen aan de werkomgeving zijn, maar ook het geven van trainingen. Het kan zijn dat werktijden veranderen of dat je werknemers leert hoe ze veilig kunnen tillen. Volg je plan van aanpak. Daarin staat precies wat er uitgevoerd moet worden, door wie en wanneer. 

→ Lees meer over het uitvoeren van je RI&E.

Stap 4 Nakijken en updaten

Als de verbeteringen zijn doorgevoerd, dan is het belangrijk te kijken of ze ook echt werken. Zijn de risico’s inderdaad minder geworden of zelfs verdwenen? Wat kan er nog beter? Vraag je team om reacties. Het kan zijn dat sommige oplossingen niet werken zoals gehoopt. Of dat er nieuwe risico’s bij gekomen zijn. Pas je RI&E hierop aan. 

Let op: Een RI&E en het plan van aanpak moet altijd up-to-date zijn. Pas je RI&E aan bij veranderingen binnen het bedrijf, zoals nieuwe werkomstandigheden of nieuwe ervaringen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe heftruck koopt, moet het gedeelte over de heftruck in de RI&E aangepast worden. De Nederlandse Arbeidsinspectie bekijkt of de RI&E nog actueel is.

→ Meer informatie over het nakijken en updaten van de RI&E kan je hier vinden.

Hulp nodig? STL staat voor je klaar!

Het kan een uitdaging zijn om zelf een RI&E te maken. STL helpt je graag. Wij geven je de juiste middelen om een goede RI&E te maken. Van het inventariseren van risico's tot het uitvoeren van je plan van aanpak. Samen zorgen we voor een veilige en gezonde werkplek. Neem contact met ons op voor advies en hulp bij elke stap van je RI&E.

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Roger Moonen, adviseur preventie

Nog vragen over de RI&E?

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?