Gezondheidschecks voor rmedewerkers
Tips & advies

Welke medische onderzoeken zijn er? Onze gezondheidschecks op een rij!

Met medische onderzoeken kunnen je medewerkers hun fysieke en mentale gezondheid én vitaliteit laten checken. Sommige onderzoeken zijn zelfs verplicht. Of je bent als werkgever verplicht zo’n onderzoek aan te bieden. We zetten het voor je op een rijtje.

Gericht Periodiek Onderzoek (GPO)

Heb je medewerkers die aan bijzondere gezondheidsrisico’s blootstaat? Dan ben je wettelijk verplicht hen een Gericht Periodiek Onderzoek (GPO) te laten doen. 

Doel van een GPO is om mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid op te sporen en maatregelen te nemen om verdere gezondheidsrisico’s te voorkomen. Er zijn verschillende GPO’s, waaronder: 

  • GPO asbest  
  • GPO chemie 
  • GPO perslucht

Medische onderzoeken

Er zijn verschillende soorten medische onderzoeken. Zo is er een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) en een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO).

 1.    Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) 

Als werkgever ben je verplicht om je medewerkers een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) aan te bieden. Deelname hieraan is voor medewerkers vrijwillig. Het PAGO is bedoeld om de gezondheidsrisico’s die het werk met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. In de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) staan de PAGO-indicaties die voor jouw bedrijf van toepassing zijn. 

 2.    Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) 

Veel bedrijven breiden de PAGO uit tot een Periodiek Medisch Onderzoek. Het PMO heeft betrekking op de algemene gezondheid en leefstijlaspecten. Dit onderzoek is dus breder dan een PAGO.  

Het PMO van STL wordt o.a. uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten over de BRAVO-thema’s (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) en over de psychsociale arbeidsbelasting (PSA). Lees meer over het PMO.


Een compleet arrangement voor vitaliteit en inzetbaarheid?

De Inzetbaarheidscheck en het Vitaliteitsonderzoek zijn onderdeel van het Vitaliteitsarrangement dat sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) aanbiedt. Het Vitaliteitsarrangement is meteen ook een volwaardig PMO.

3. Combinatie van rijbewijskeuring, PAGO en PMO 

Je hebt de mogelijkheid om de rijbewijskeuring, het PAGO en het PMO te combineren. Lees meer over de rijbewijskeuring. Het voordeel hiervan is dat je medewerker slechts éénmaal afwezig is en het onderzoek breder is dan alleen de keuringseisen van CBR of het PAGO. Het PMO richt zich ook op preventie en advies. Daardoor kun je klachten en uitval voorkomen. 

Een compleet arrangement voor vitaliteit en inzetbaarheid?

De Inzetbaarheidscheck en het Vitaliteitsonderzoek zijn onderdeel van het Vitaliteitsarrangement dat sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) aanbiedt. Het Vitaliteitsarrangement is meteen ook een volwaardig PMO. 

Meer info over de inzetbaarheidscheck

Veelgestelde vraag

Contact met medewerkers van STL

Meer weten?

Stel je vragen aan onze adviseurs. We geven je graag een maatwerkadvies over het bevorderen van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?