Man naast rode vrachtwagen
Tips & advies

Een RI&E maken? Doe je voordeel met deze tips!

Ben je een ondernemer met personeel? Dan ben je verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te maken. Met je Plan van Aanpak ga je aan de slag om de risico’s te beperken. En natuurlijk blijf je de situatie monitoren.

Een RI&E is een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen je bedrijf. Daar hoort ook een Plan van Aanpak bij. Hieronder ons stappenplan om tot een succesvolle uitvoering te komen. Plus de bijbehorende tips. 

Onze Branche-RI&E is een online-instrument. Het gebruik ervan is kosteloos als je bent aangesloten bij SOOB.” 

Stap 1: Maak je RI&E 

Met de kosteloze Branche-RI&E van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) kom je snel tot een erkende RI&E. We hebben hiervoor alle vaak voorkomende risico’s in onze sector én de oplossingen in kaart gebracht. Lees alles over onze Branche-RI&E. 

  • Tip: vraag direct de gratis Branche-RI&E aan
  • Na het aanvragen van de Branche-RI&E heb je exclusief toegang tot jouw RI&E. Met je accountgegevens kun je op elk moment inloggen
  • Maak een lijst van alle risico’s binnen je bedrijf. Tip: zet de belangrijkste risico’s bovenaan. Dit helpt om prioriteiten te stellen. 
  • Maak vervolgens een Plan van Aanpak met maatregelen om elk geïnventariseerd risico te voorkomen of te verminderen. 


Stap 2: Toets je RI&E 

Heb je maximaal 25 werknemers én heb je gebruikgemaakt van een erkende Branche-RI&E? Dan is toetsen niet nodig. Geen erkende branche-RI&E gebruikt óf meer dan 25 werknemers? Dan ben je altijd verplicht je RI&E te laten toetsen door een arbodienst of gecertificeerde deskundige.  

  • Tip: maak je RI&E met onze erkende Branche-RI&E, dan kunnen wij de toetsing voordelig voor je doen. Vraag direct een offerte aan. Zie ook de ‘Veelgestelde vragen’ hieronder als je meer wilt weten over onze toetsing.  

  

Stap 3: Breng je RI&E in praktijk 

  • Ga aan de slag met de maatregelen en actiepunten uit je Plan van Aanpak. 
  • Tip: Laat je door STL ondersteunen bij het opstellen en/of uitvoeren van het Plan van Aanpak (telefonisch of bij je bedrijf). Neem contact op voor de mogelijkheden. 


Stap 4: Blijf werken aan je RI&E 

  • Maak je RI&E regelmatig opnieuw. De Inspectie SZW (vanaf 1-1-2022: 'Nederlandse Arbeidsinspectie') verwacht dat je dit minimaal eens per 5 jaar doet. Je moet je RI&E ook opnieuw doen als er grote wijzigingen zijn, zoals een bedrijfsverhuizing. Voor VCA-bedrijven wordt het vernieuwen zelfs eens in de 3 jaar verwacht. Tip: met onze Dynamische RI&E-aanpak actualiseer je de RI&E continu. 
  • Beoordeel regelmatig, in elk geval jaarlijks, of het Plan van Aanpak nog goed is. Controleer ook of de maatregelen het gewenste effect hebben. 
Wil je aan de slag met de RI&E? Vraag vandaag nog een RI&E aan.

Veelgestelde vragen

Contact met medewerkers van STL

Heb je vragen?

Stel je vragen het maken van een RI&E of het toetsen daarvan aan onze adviseurs

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?