Wij staan voor je klaar
Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.
Steeds meer bedrijven hebben te maken met lithiumbatterijen. Ze zitten bijvoorbeeld in e-bikes, gereedschap, scooters en allerlei andere apparaten. Maar hoe zit het met de veiligheid? Waar moet je op letten bij opslag en vervoer? En wat zegt de wet?
Wat betekenen de nieuwe regels van PGS 37-2 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) voor jouw bedrijf? Tijdens de STL-Veiligheidsdag op 26 juni gaven René Cox (instructeur Gevaarlijke Stoffen bij Vervoerscollege Venlo) en Peter Stoop (preventie-adviseur bij STL) hierover een duidelijke en praktische masterclass.
De opslag van lithium-ion batterijen en accu’s neemt een grote vlucht en kent verschillende risico’s. Wat de meeste met elkaar gemeen hebben is dat zij instabiel kunnen worden bij overladen, diepontladen, hoge èn lage temperaturen en slag of stoot. Dit kan in het ergste geval leiden tot kortsluiting, thermal runaway en brand waarbij zeer giftige pyrolyseproducten vrijkomen. Bij het blussen ontstaat corrosief en giftig bluswater waarbij ingezet personeel van de brandweer, andere hulpverleners, omstanders en bewoners blootgesteld kunnen worden.
Voor het eerst is er nu een duidelijke richtlijn voor het opslaan van lithiumbatterijen: PGS 37-2. PGS 37-2 heeft betrekking op de opslag van lithium-houdende energiedragers. Hier in staat precies wat je moet regelen. Denk aan goede ventilatie, aparte opslagruimtes (compartimentering), voldoende afstand en blusmiddelen. Ook tijdelijke opslag, zoals bij crossdocking, valt onder deze regels.
“Tijdelijk betekent niet zonder risico,” waarschuwt Peter. “Ook als batterijen maar kort op locatie zijn, moeten bedrijven weten wat ze doen.”
Wie lithiumbatterijen vervoert, krijgt te maken met de ADR-wetgeving. Dat zijn regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Je moet dan denken aan:
Ook bij kleine hoeveelheden gelden regels, zoals bepaling 188. (bron ilent)
Fouten bij de verpakking of verkeerde informatie kunnen leiden tot ongelukken. En dat kan grote gevolgen hebben, ook juridisch.
De risico’s beginnen al bij de ontvangst. Controleer elke batterij op:
Afgekeurde of beschadigde batterijen moeten apart worden opgeslagen, goed gescheiden van andere goederen en mensen.
Volgens René: “De meeste incidenten ontstaan niet door onwil, maar door onbekendheid. Oog voor detail voorkomt ellende.”
Een brand met lithiumbatterijen kan snel uit de hand lopen. Water is dan niet altijd geschikt om te blussen. Daarom moeten bedrijven beschikken over duidelijke noodplannen, goede instructies en de juiste blusmiddelen.
Slimme bedrijven oefenen met de brandweer en houden hun evacuatieplannen actueel.
Ook intern vervoer of eenvoudige taken zoals labelen of opladen kunnen risico’s opleveren. Denk aan statische elektriciteit of kortsluiting door verkeerd opladen. Maak daarom veilige oplaadzones, gebruik elektrostatische ontladingsmatten (ESD-matten) en geef duidelijke instructies aan medewerkers.
Regels werken alleen als mensen begrijpen waarom ze er zijn. Daarom is bewustwording en opleiding heel belangrijk. Niet alleen voor chauffeurs, maar ook voor planners, magazijnmedewerkers en leidinggevenden.
“Veiligheid is geen checklist, het is een mindset,” zegt René.
De ADR-veiligheidsadviseur speelt hierin een belangrijke rol. Deze persoon is verplicht voor bedrijven die werken met lithiumbatterijen. Hij of zij helpt om regels goed toe te passen in de praktijk.
Lithiumbatterijen zorgen voor gemak, comfort en efficiënt vervoer, maar vragen om kennis en zorgvuldigheid. De boodschap van deze masterclass is duidelijk: wie werkt met lithiumbatterijen, moet meer weten dan alleen plus en min.
Wil je hulp of advies over veilig werken met lithiumbatterijen? Neem contact op met STL. Onze experts helpen je graag verder.