De energietransitie in transport en logistiek

De transportsector verandert snel. De overheid wil dat we in 2050 stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat zijn bijvoorbeeld benzine en diesel. We gaan overstappen op andere, duurzame keuzes, zoals elektriciteit, waterstof en biobrandstoffen. Deze verandering heet de energietransitie.

Dit heeft natuurlijk veel invloed op de transport en logistiek. Hoe gaat de toekomst eruit zien voor jou als planner wegtransport? Lees op deze pagina alles over voertuigen zonder uitstoot en wat dit voor jouw toekomst betekent.

De energietransitie in de transport en logistiek
Deel deze pagina

Wat zijn zero-emissie voertuigen?

Zero-emissie voertuigen rijden op elektriciteit of waterstof. Ze stoten geen vervuilende stoffen uit, zoals CO₂. Dit is beter voor het milieu.

Elektrisch rijden

Met een elektrische auto tank je geen benzine of diesel. Je laadt de auto op bij een laadpaal. Het laadnetwerk voor personenauto’s is in Nederland al goed. Helaas kunnen elektrische vrachtwagens (nog) niet bij al deze plekken terecht. Dat komt vooral door de grootte van de trucks. 

Daarnaast is onderweg opladen duur. Transportbedrijven kunnen beter geld uitgeven aan een eigen laadnetwerk. Dat betekent dat de chauffeurs bij eigen locaties opladen en hierdoor minder kosten maken. Onderweg opladen moet voor binnenlandse ritten worden beperkt. Gebeurt dit niet? Dan is elektrisch rijden voor veel bedrijven nog te duur.

Een meevaller is het onderhoud van de elektrische vrachtwagen. Elektrische vrachtwagens hebben minder bewegende onderdelen dan dieselvrachtwagens. Daarom is er minder onderhoud nodig en zijn de kosten lager. Dit kan tot wel 35% schelen, volgens BOVAG. 

Elektrische vrachtauto

Hoe staan we er nu voor?

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan het succes van Tesla. Maar elektrische vrachtwagens zie je nog veel minder op de weg. Elektrische vrachtwagens worden wel gebruikt voor korte ritten binnen Nederland

De techniek wordt gelukkig steeds beter. De meeste elektrische vrachtwagens rijden nu gemiddeld 400 kilometer op een volle batterij. Hoe ver ze kunnen rijden, hangt af van hoe snel je rijdt. Hoe sneller je gaat, hoe minder ver je komt. Daarnaast gaat het opladen steeds sneller. Dit maakt elektrisch rijden makkelijker en leuker.

Vrachtauto op waterstof

Rijden op waterstof

Waterstofvrachtwagens worden in Nederland nog weinig gebruikt. Er zijn twee manieren om waterstof te gebruiken:

  • Waterstof als brandstof: Waterstof kan een brandstof voor een verbrandingsmotor zijn. Dit werkt hetzelfde als bij een dieselmotor. 
  • Waterstof omzetten in elektriciteit: Zet waterstof om in elektriciteit voor een brandstofcel van een elektrische vrachtwagen.

Hoe staan we er nu voor?

Er rijden nog maar weinig vrachtwagens op waterstof rond. De belangrijkste reden hiervoor is dat rijden op waterstof duur is. Waterstof is ongeveer 3 keer duurder dan bijvoorbeeld diesel. Daarnaast zijn er nog weinig tankstations met waterstof. In Nederland zijn er nu ongeveer 14 waterstofstations.

Er komen steeds meer plekken waar vrachtwagens waterstof kunnen tanken. Ook worden er pijpleidingen aangelegd om waterstof te verplaatsen naar de verschillende tankstations. Hierbij wordt ook onze huidige gasleidingen ingezet. Hierdoor kunnen er in de toekomst gemakkelijker nieuwe stations bijkomen. 

De toekomst van de transport en logistiek

De toekomst van de transport en logistiek is nog onzeker. Gaan we allemaal elektrisch rijden of stappen we over op waterstof? Waarschijnlijk wordt het een combinatie van deze twee. Ook moeten we de komende jaren nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken. Bijvoorbeeld voor langere, internationale ritten. 

Maar we moeten en willen echt veranderen! Verdiep je daarom goed in de ontwikkeling rondom elektrisch rijden en waterstof. Denk na over een eigen laadnetwerk, informeer je chauffeurs over elektrisch rijden en geef deze duurzame toekomst een kans. Zo bereid je je goed voor op de toekomst en werk je mee aan een beter milieu. 

Wat verandert er voor jou als planner?

Als planner moet je met een aantal dingen rekening houden. Bijvoorbeeld: welk type voertuig rijdt je chauffeur? Is het een waterstof- of een elektrische vrachtwagen? Waar zijn de oplaadpunten? Zorg dat chauffeurs zo veel mogelijk op de eigen locatie opladen. Hiermee kan je veel geld besparen. Maak een slimme planning, waarin je de pauzes van de chauffeurs handig gebruikt. Overweeg het laden en lossen bij andere locaties. Maak zo veel mogelijk gebruik van eigen oplaadstations. 

Rijden met elektrische vrachtwagens verandert ook je manier van plannen. Het wordt jouw uitdaging om deze 24 uur per dag in te zetten. Door een slimme planning met logische oplaadmomenten is dit zeker mogelijk.

Elektrisch rijden: een grote verandering voor chauffeurs

Zorg ervoor dat je goed contact hebt met je chauffeurs. De overstap naar elektrisch rijden is voor hen groot. Het is anders dan op gewone brandstof rijden. 

Er zijn veel voordelen van elektrisch rijden. Een elektrische vrachtwagen is stiller en rustiger. Hierdoor heeft de chauffeur minder last van de geluiden van de vrachtwagen. Je hoort eigenlijk alleen nog de banden. Daardoor komt de chauffeur minder moe thuis na een lange werkdag.

Maar elektrisch rijden vraagt wel om een andere rijstijl. Een elektrische vrachtwagen trekt bijvoorbeeld sneller op dan een benzine-vrachtwagen. Het is belangrijk dat chauffeurs leren hoe ze het beste rijden in een elektrische vrachtwagen. Zo krijgen ze meer vertrouwen en leren ze de nieuwe manier van rijden kennen. 

Instromer

Wat kun je doen om je voor te bereiden?

Blijf op de hoogte over de nieuwe trends en technologieën. Luister bijvoorbeeld naar onze podcast Toekomstpraat. Volg het nieuws via bijvoorbeeld de website van Transport en Logistiek Nederland. En blijf altijd in gesprek met je collega’s, zodat jullie elkaar kunnen inspireren. Ook digitalisering speelt hierin een grote rol. Benieuwd hoe digitale systemen jouw werk als planner veranderen? Lees dan meer over de digitale transitie in transport en logistiek.

De toekomst blijft onzeker, maar de energietransitie is al in volle gang. Misschien rijden we over tien jaar allemaal elektrisch, maar niets is zeker. Dat vraagt om een flexibele houding. Zorg dat je openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. 

Word jij de planner van de toekomst?

Deze ontwikkelingen bieden je kansen en uitdagingen. Je krijgt te maken met allerlei nieuwe systemen. Je rol in het bedrijf verandert. Grijp jij de kansen om te groeien in je werk?

Adas systemen in de transport en logistiek

Loopbaanadvies voor een toekomst in de logistiek

Met al deze veranderingen is het slim om na te denken over wat je allemaal kunt doen. STL kan je hierbij helpen. Wij bieden loopbaanadvies en helpen je bij alle nieuwe ontwikkelingen. Wat zijn jouw mogelijkheden? Samen kijken we naar hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst.

Vraag nu gratis loopbaanadvies aan bij STL
Tim van der Krans, jouw loopbaancoach.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596271 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?