De planner in het transport: van taakgericht naar mensgericht

Er verandert veel in het werk. Er is een tekort aan personeel, vooral aan vrachtwagenchauffeurs. Ook werken er steeds meer mensen met verschillende achtergronden. Denk aan meer vrouwelijke chauffeurs of mensen die parttime werken. Dit heeft invloed op de planning. Als planner moet je hier goed mee omgaan. Je kijkt niet alleen naar de taken, maar ook naar de mensen. Hoe pas je je als planner aan deze veranderingen aan?

Planners in de transport en logistiek
Deel deze pagina

Wie werken er in het transport?

In het transport werken veel verschillende mensen. Sommige werken fulltime, andere parttime. Er zijn ook steeds meer mensen die uit een andere sector komen. Dit vraagt om een andere manier van werken voor planners.

Meer vrouwen in het transport

Er werken steeds meer vrouwen in het transport, maar nog steeds minder dan mannen. Sommige mensen denken dat vrouwen niet zo sterk zijn of minder goed zijn met techniek. Dit is niet waar. Bedrijven moeten deze vooroordelen wegnemen en vrouwen dezelfde kansen geven. Planners kunnen bijvoorbeeld zorgen dat vrouwen veilige routes krijgen bij nachtwerk of geschikte werkkleding. Zo help je mee aan een gelijke werkplek voor iedereen.

Een fijne en open werkplek voor iedereen

Op de werkplek werken ook mensen met een beperking. Dit kunnen mensen zijn die lichamelijk minder kunnen, mensen met een ziekte of een andere manier van denken, zoals ADHD of autisme. Deze mensen doen hun werk net zo goed als anderen, maar hebben soms extra hulp nodig. Als planner kun je helpen door bijvoorbeeld extra pauzes in te plannen voor mensen die snel moe of gestrest zijn. Zo maak je de werkplek voor iedereen fijn.

Diversiteit op de werkplek

In Nederland werken mensen van verschillende culturen. Dit zie je ook in het transport. Soms ontstaan er problemen door cultuurverschillen, zoals misverstanden. Als planner kun je helpen door eenvoudig en duidelijk te communiceren. Gebruik korte zinnen en vraag altijd of alles duidelijk is. Zo voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat iedereen zich goed begrepen voelt.

Genderdiversiteit

Gender gaat over hoe iemand zich voelt en zich uitdrukt. Sommige mensen voelen zich geen man of vrouw, maar iets anders. Dit wordt genderdiversiteit genoemd. Helaas zijn er nog steeds vooroordelen over deze mensen, ook in de transportsector. Als planner kun je vragen of iedereen zich goed behandeld voelt. Let goed op nare opmerkingen of gedragingen en spreek mensen erop aan als het gebeurt.

Werken in de transport en logistiek

Verschillende leeftijden op de werkplek

In veel bedrijven werken mensen van verschillende leeftijden. Een planner moet rekening houden met wat elke generatie nodig heeft. Zo wil een jonge chauffeur vaak veel rijden, terwijl een oudere chauffeur liever minder werkt. Als planner kun je naar de wensen van medewerkers vragen en de planning hierop afstemmen. Zo zorg je ervoor dat iedereen tevreden is.

Zij-instromers

Steeds meer mensen komen uit een andere sector en beginnen in het transport. Dit noemen we zij-instromers. Ze brengen vaak nieuwe kennis en ervaringen mee. Planners moeten zorgen dat zij-instromers goed geholpen worden, bijvoorbeeld door een goed inwerkplan. Zo kunnen zij goed starten in hun nieuwe functie.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit betekent dat er verschillende mensen werken. Inclusie betekent dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun achtergrond. Als planner help je door te zorgen dat iedereen zich gerespecteerd voelt en gelijke kansen krijgt. Dit zorgt voor een fijne werkplek.

Vrachtwagenchauffeur in opleiding in transport en logistiek

De planner als coach

De rol van de planner is veranderd. Vroeger ging het vooral om het plannen van ritten. Nu gaat het ook om hoe medewerkers zich voelen. Planners moeten goed kunnen luisteren en ervoor zorgen dat medewerkers goed samenwerken.

Aandacht voor de mensen achter het werk

Een goede planner begrijpt dat chauffeurs meer zijn dan alleen medewerkers. Ze hebben wensen, verwachtingen en veranderingen in hun leven. Door goed naar ze te luisteren, kan een planner zorgen voor een fijne sfeer en een lange samenwerking.

  • Verbindend werken: door rekening te houden met verschillen, voelt iedereen zich welkom.
  • Nieuwe chauffeurs begeleiden: een goed welkom zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen.
  • Ondersteuning bij technologie: planners kunnen chauffeurs helpen bij nieuwe systemen die het werk makkelijker maken.

Praktische tips voor een goede samenwerking

Een planner kan:

  • Regelmatig een gesprek plannen om te vragen hoe het gaat, zowel werk als privé.
  • Voorbeeldverhalen delen over samenwerking en teamgevoel.
  • Vragen om verbeterpunten en deze opvolgen, zodat chauffeurs zich gehoord voelen.

Dit helpt om medewerkers tevreden te houden, wat steeds belangrijker wordt door het tekort aan personeel.

Nieuwe kansen en uitdagingen voor planners

De rol van planner verandert snel. Nieuwe technologieën en meer verschillende groepen in het werk bieden kansen, maar ook uitdagingen.

Technologie in de planning

Nieuwe technologieën zoals blockchain en IoT helpen planners om het werk makkelijker te maken. Planners moeten leren hoe ze deze technologieën gebruiken en de data goed inzetten om beter te plannen.

Meer focus op mensen

Planners moeten zich naast de planning ook richten op het welzijn van chauffeurs. Door een goede werk-privébalans zorgen planners ervoor dat chauffeurs gemotiveerd blijven.

Zelfroosteren

Steeds meer chauffeurs kiezen hun werktijden zelf. Dit zorgt voor meer vrijheid, maar het is een uitdaging voor planners om genoeg personeel op drukke tijden te hebben. Dit vraagt om slimme planning en duidelijke communicatie.

Naast technologische en sociale veranderingen krijg je ook te maken met nieuwe wet- en regelgeving. Ontdek wat jij als planner hierover moet weten.

Samen werken naar de toekomst

De planner is niet alleen een planner, maar ook een coach en verbinder. Door te zorgen voor een goede werkplek, flexibel te zijn en technologie goed te gebruiken, zorgt de planner voor een gemotiveerd team. STL helpt planners zich aan te passen en klaar te zijn voor de toekomst in transport en logistiek.

Adas systemen in de transport en logistiek

Loopbaanadvies voor de toekomst

Met al deze veranderingen is het belangrijk om te blijven leren. STL biedt loopbaanadvies om je te helpen je weg te vinden in de transportsector. Waar ga jij heen?

Vraag nu gratis loopbaanadvies aan bij STL
Tim van der Krans, jouw loopbaancoach.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596271 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?