Veranderingen in de supply chain

De supply chain is een andere naam voor de bevoorradingsketen. Hierin speel jij als planner een grote rol. Deze keten verandert in hoog tempo. De eisen van opdrachtgever, transporteur en ontvanger worden anders en er komt steeds meer informatie op je af. Hoe ga je hier als planner mee om? 

In dit artikel bespreken we drie belangrijke veranderingen die veel invloed gaan hebben op de transport en logistiek. Dit zijn city hubs, datagedreven werken en blockchain. Op deze pagina lees je meer over deze veranderingen en hoe je je kunt voorbereiden.

Vrachtwagens in een moderne city hub
Deel deze pagina

De toekomstige city hub

In veel steden komen milieuzones. Dat zijn zones waarin alleen ‘schone’ voertuigen mogen rijden. Dit zijn bijvoorbeeld elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Niet alle voertuigen mogen meer de stad in. Een antwoord hierop is de city hub: een nieuwe schakel in de supply chain.

Wat is een city hub?

Een city hub is een verzamelplek aan de rand van de stad. Hier komen goederen samen voordat ze naar de stad worden gebracht. Vanuit deze hubs worden de goederen vaak met kleine, duurzame voertuigen vervoerd. Dat gebeurt soms met elektrische busjes of fietsen. Dit zorgt voor minder vrachtverkeer in de stad, minder files en schonere lucht.

Hoe verandert de city hub de logistiek?

De goederen gaan niet meer direct van de opdrachtgever naar de ontvanger, maar komen eerst aan in de city hub. Hierna worden ze met een nieuwe vervoerder de stad in gebracht. Dit maakt de supply chain ingewikkelder. 

Bij een zelfstandige city hub hebben we altijd te maken met twee transporteurs. Dat heeft gevolgen voor contracten en aansprakelijkheid. Wie is in deze laatste fase verantwoordelijk voor de goederen? Als er iets met de bestelling gebeurt, wie moet de schade dan betalen? In de toekomst moet dit beter geregeld worden, zodat er meer city hubs kunnen komen.

Data wordt belangrijker

We delen steeds meer informatie met elkaar en doen dit vaker digitaal. Ook jij kijkt steeds vaker naar een dashboard op je computer vol data, waar je iets mee moet doen. Kortom: data wordt een steeds belangrijker onderdeel van je werk. Hieronder bespreken we de ontwikkelingen die hierin een rol spelen.

De opkomst van blockchain

Het delen van data is vaak nog wat ongemakkelijk. Het zorgt voor onzekerheid en spanning bij iedereen. Welke data wil je met elkaar delen en welke niet? Data bevat vaak gevoelige informatie en deze wil je niet zomaar op straat hebben liggen. 

Gelukkig is er blockchain. Deze technologie voorkomt dat jouw data in verkeerde handen terechtkomt. Het beschermt de data en zorgt zo voor meer betrouwbaarheid en veiligheid. Met blockchain kun je kiezen om alleen relevante data te delen met anderen. 

Auto's over snelweg met technologie

Internet of Things

Het gebruik van Internet of Things (IoT) speelt ook een grotere rol. IoT verzamelt gegevens over leveringen, voertuigen en andere belangrijke dingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de sensoren op vrachtwagens en de goederen. Zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de producten gemeten tijdens het transport. Deze gegevens kun je direct zien. Daardoor weet je altijd of je chauffeur in de file staat of juist net is aangekomen bij de eindbestemming. Maar je krijgt ook informatie over hoe de chauffeur rijdt en hoeveel brandstof de vrachtwagen verbruikt.

De invloed van social media

Als planner heb je de hele dag contact met chauffeurs, opdrachtgevers en klanten. Heeft er iemand een klacht? Denk dan goed na over hoe je hierop reageert, want de invloed van social media is groot. Voor je het weet staat er een slechte Google-review. Houd hier altijd rekening mee in het contact, zodat je een positieve indruk achterlaat.

Data delen is steeds belangrijker

Door de gedeelde data kunnen we sneller informatie delen en beter samenwerken.

Iedereen in de supply chain moet zich hiervoor wel aansluiten op de goede softwaresystemen, zoals WMS en TMS. Alleen zo kan alle belangrijke data op een goede manier met elkaar gedeeld worden. 

Omgaan met files als planner in de transport en logistiek

De veranderende rol van de planner

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat jouw werk verandert. Hoe beïnvloeden de city hub en het datagedreven werken je toekomst? Lees snel verder voor de antwoorden.

De city hub verandert de supply chain

De ontvanger is in de toekomst niet meer het eindpunt, maar de city hub. Jij gaat dit meenemen in je planning. Je zorgt dat de vracht daar op tijd aankomt en houdt contact met de city hub.

Maar ook de situatie op de weg verandert. City hubs zorgen ervoor dat er minder verkeer in de stad komt, maar de wegen worden steeds drukker. Het is jouw taak om een oplossing te zoeken voor het filerijden, zodat de vracht op tijd aankomt. Je weet dat dinsdag en donderdag de drukste dagen zijn. Kun je hier rekening mee houden in je planning? 

Steeds meer data in je werk

Je ontvangt heel veel data en informatie. Het wordt steeds meer jouw taak om deze data te beoordelen. Welke informatie is te gebruiken en welke niet? Leer kritisch kijken naar deze data, zodat je de juiste en belangrijkste informatie eruit haalt. 

Denk ook na over de toekomst van het datagedreven werken. Welke data heb je nodig voor een goede planning? Geef je werkgever advies over het delen van deze data. Denk mee en deel je ideeën, zodat data jou in de toekomst gaat helpen.

Hoe kan de planner zich op de toekomst voorbereiden?

Deze veranderingen betekenen dat de hele supply chain zich moet aanpassen. Je takenpakket verandert. Het gaat steeds meer over digitale kennis en het leiden van processen

Je gaat bijvoorbeeld data uit blockchain en IoT lezen en hier kritisch naar kijken. Deze data ga je direct verwerken, waarbij je goed omgaat met problemen. Je wordt hiermee steeds belangrijker als tussenpersoon tussen de chauffeur, leverancier en klant. Jij beheert de data en grijpt in als er iets verkeerd gaat.

Voor deze nieuwe werkzaamheden kun je wel wat extra bijscholing gebruiken. Het is belangrijk dat je je digitale vaardigheden en communicatieskills vergroot. Trainingen en cursussen kunnen hierbij helpen. Daarnaast kun je je verdiepen in de trends en op de hoogte blijven via bijvoorbeeld Toekomstpraat.

Ook de opkomst van milieuzones en nieuwe EU-regels hebben invloed op hoe jij de keten plant. Lees hier wat jij als planner moet weten over veranderingen in wet- en regelgeving.

Samen naar de toekomst

De veranderingen in de supply chain bieden veel kansen. Door te leren over nieuwe technologieën en duurzame oplossingen kun je je werk beter doen. Er zijn veel manieren om je verder te ontwikkelen. Investeren in jezelf en je kennis helpt je om klaar te zijn voor de toekomst. Daardoor kun je meer kansen pakken.

Adas systemen in de transport en logistiek

Loopbaanadvies voor een toekomst in de transport en logistiek

Met al deze veranderingen is het slim om na te denken over wat je allemaal kunt doen. STL helpt je hierbij. We geven loopbaanadvies om je te helpen met alle veranderingen in de supply chain. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst.

Vraag nu gratis loopbaanadvies aan bij STL
Tim van der Krans, jouw loopbaancoach.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596271 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?