Nieuwe regels in transport: Wat jij als planner moet weten

De wereld van transport verandert snel. Vooral op het gebied van milieu en veiligheid zijn er veel nieuwe regels. Als planner moet jij deze regels kennen en gebruiken. Je speelt namelijk een belangrijke rol in het dagelijks werk van je chauffeurs, maar ook in de keuzes die een bedrijf maakt. In deze tekst lees je wat er verandert en hoe je hier slim mee omgaat. Zo zorg je dat alles goed verloopt én help je mee aan een duurzamere toekomst.

Digitaal plannen in de transport en logistiek
Deel deze pagina

Zero-emissiezones en milieuzones: waar mag je straks nog rijden?

In steeds meer steden zijn er speciale gebieden waar bepaalde voertuigen niet meer welkom zijn. Dat noemen we milieuzones en zero-emissiezones. Een milieuzone is een gebied waar oudere, vervuilende dieselauto’s niet mogen rijden. In sommige steden mogen alleen bestelwagens met een bepaalde motor (bijvoorbeeld emissieklasse 4 of hoger) er nog in. Elke stad heeft daar weer net andere regels voor. Het is dus slim om per rit te controleren wat er mag. Dit kan bijvoorbeeld met de milieuzonecheck van de overheid.

Zero-emissiezones gaan een stap verder. Daar mogen straks alleen voertuigen rijden die geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals elektrische busjes of vrachtwagens. Vanaf 2025 starten zestien steden hiermee. Stel, jij plant een route naar het centrum van Amsterdam. Dan moet je zorgen dat jouw voertuig daar mag rijden. Anders riskeer je een boete. Maar belangrijker nog: je draagt zo bij aan schonere lucht in drukke steden. Veel planners gebruiken deze regels om vooruit te denken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor elektrische voertuigen of slimmere routes te plannen.

Zero emissie in de transport en logistiek

Vrachtwagenheffing: betalen per kilometer

Vanaf 2026 komt er een nieuwe regel: vrachtwagens moeten gaan betalen per kilometer. Dat geldt niet alleen voor snelwegen, maar ook voor sommige N-wegen en gemeentelijke wegen. Hoe schoner en lichter de vrachtwagen, hoe minder je betaalt. Dit betekent dat je goed moet nadenken over de routes die je kiest. Stel, je hebt twee opties: één route is korter, maar loopt door een druk stadscentrum. De andere route is langer, maar goedkoper omdat je minder betaalt per kilometer. Als planner bepaal jij welke route het meest slim is.

Tegelijkertijd verdwijnen er ook kosten, zoals het Eurovignet. Maar voor jou als planner verandert er vooral iets in de manier waarop je kosten afweegt. Denk vooruit en maak een inschatting: hoe vaak rijdt een voertuig? Waar rijdt het? En hoe zwaar is het? Door hier goed over na te denken kun je kosten besparen en bijdragen aan minder uitstoot. Lees meer over vrachtwagenheffing

Europese regels: andere wetten, andere aanpak

Niet alleen in Nederland verandert er veel. Ook Europa maakt nieuwe regels. Denk aan rij- en rusttijden van chauffeurs, of aan regels voor cabotage. Cabotage betekent dat een vrachtwagen goederen vervoert in een ander EU-land dan waar het bedrijf gevestigd is. Bijvoorbeeld een Nederlandse vrachtwagen die een rit doet van Parijs naar Lyon.

Er zijn nu strengere regels voor dit soort ritten. Hieronder een overzicht:

Beperkingen op cabotageritten

  • Een vrachtwagen mag niet zomaar meerdere ritten achter elkaar doen in één land.  
  • Na drie cabotageritten moet de vrachtwagen vier dagen pauzeren voordat er nieuwe cabotageritten uitgevoerd mogen worden. Dit heet de "afkoelingsperiode".

Gelijke beloning

  • Chauffeurs in het buitenland moeten hetzelfde loon ontvangen als de lokale werknemers die in dat land wonen.

Strengere rusttijden

  • Chauffeurs moeten soms verplicht in een hotel slapen in plaats van in hun cabine.

Deze regels zorgen voor meer veiligheid en eerlijke arbeidsomstandigheden, maar het vraagt ook wat van jou als planner. Jij moet zorgen dat je weet wat mag en wat niet. 

Slimme tachograaf

De slimme tachograaf: automatisch inzicht in rijgegevens

Om die regels te kunnen controleren, komt er een nieuwe tachograaf: de Smart Tacho 2. Dit apparaat houdt automatisch bij waar de vrachtwagen rijdt, wanneer de chauffeur pauze neemt en hoelang er gereden wordt. Als planner kun je deze gegevens gebruiken om het werk beter in te plannen. Bijvoorbeeld door te zien of een chauffeur bijna aan zijn maximale rijtijd zit. Zo kun je vertraging voorkomen en werk je veiliger.

Deze tachograaf registreert behalve rijtijden ook de grensovergangen. De controles zullen strenger worden. De gegevens uit de nieuwe tachograaf kunnen zelfs op afstand gecontroleerd worden. Het is dus belangrijk dat je chauffeurs goed uitlegt hoe het apparaat werkt en wat hun verantwoordelijkheden zijn.

Nieuwe rol voor jou als planner: meedenken, begeleiden en uitleggen

Met al deze veranderingen wordt jouw werk belangrijker en breder. Je plant niet alleen ritten, maar denkt mee over de beste keuzes voor het bedrijf en het milieu. Je adviseert bijvoorbeeld over de aanschaf van schonere voertuigen, of je helpt bij het kiezen van een zuinigere route. Dat vraagt soms een andere manier van werken. Chauffeurs vinden nieuwe regels vaak ingewikkeld of lastig. Zeker als ze al jaren op een bepaalde manier rijden.

Het is aan jou om deze regels op een duidelijke en rustige manier uit te leggen. Geef praktische voorbeelden. Stel dat je chauffeur medicijnen gebruikt tegen hooikoorts. Dan is het belangrijk dat hij weet dat sommige medicijnen zijn rijgedrag kunnen beïnvloeden, ook de dag erna. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Als jij uitlegt waarom het belangrijk is om hier rekening mee te houden, snappen chauffeurs ook beter waarom de regels er zijn. Dat zorgt voor meer begrip en veiliger vervoer.

Duurzaamheid wordt belangrijker

Transportbedrijven moeten steeds beter laten zien hoe duurzaam ze werken. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld jaarlijks hun CO2-uitstoot moeten bijhouden. Ook daar kun jij als planner een verschil maken. Plan zoveel mogelijk volle vrachtwagens, vermijd onnodige ritten en kijk waar je routes kunt combineren. Denk ook mee over andere duurzame maatregelen. Misschien is het tijd om te kijken naar elektrische bestelauto’s of om chauffeurs aan te moedigen zuiniger te rijden.

Je hoeft dit niet allemaal alleen te doen. Bespreek jouw ideeën met je leidinggevende en collega’s. Zo laat je zien dat je actief meedenkt. Dat helpt het bedrijf en het milieu.

Wil je weten hoe je slim kunt plannen met voertuigen die minder uitstoten? Lees dan meer over de energietransitie in transport en logistiek.

Blijf op de hoogte van veranderingen

Omdat regels vaak veranderen, is het belangrijk dat je op de hoogte blijft. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van nieuwsbrieven over transport of regelmatig op de website van de overheid kijken. Ook zijn er bijeenkomsten of online sessies over nieuwe regels. Daarnaast kun je via LinkedIn-groepen contact houden met andere planners. Zo kun je vragen stellen en tips uitwisselen over hoe zij omgaan met bepaalde regels of situaties.

Blijf op de hoogte van veranderingen

Omdat regels vaak veranderen, is het belangrijk dat je op de hoogte blijft. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van nieuwsbrieven over transport of regelmatig op de website van de overheid kijken. Ook zijn er bijeenkomsten of online sessies over nieuwe regels. Daarnaast kun je via LinkedIn-groepen contact houden met andere planners. Zo kun je vragen stellen en tips uitwisselen over hoe zij omgaan met bepaalde regels of situaties.

Adas systemen in de transport en logistiek

Samen vooruit

Nieuwe regels kunnen lastig zijn. Maar ze helpen ons ook om veiliger, eerlijker en duurzamer te werken. Als planner heb jij een sleutelrol in deze verandering. Jij zorgt dat chauffeurs weten wat er speelt, denkt mee met het bedrijf en helpt bij het maken van slimme keuzes. STL helpt je daar graag bij. Of je nu vragen hebt over wetgeving, of je zoekt advies over je loopbaan, samen zorgen we dat je klaar bent voor de toekomst.

Vraag nu gratis loopbaanadvies aan bij STL
Tim van der Krans, jouw loopbaancoach.

Wij staan voor je klaar

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596271 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?