Werken in de transport en logistiek
JAARRAPPORTAGE 2022 TRANSPORT EN LOGISTIEK

Vrouwen in de sector transport en logistiek

Goed en genoeg personeel vinden blijft voor de sector transport en logistiek een uitdaging. Een belangrijk groep voor de instroom zijn vrouwen. Het aandeel vrouwelijke werknemers neemt toe. De instroomcijfers van vrouwen ligt boven de uitstroom. Hieronder een greep uit onze Arbeidsmarktrapportage 2022.

Aandeel vrouwen in de sector transport en logistiek

Eind 2021 is 13% van de werknemers in de sector vrouw (ruim 19.000 vrouwen).

Het aantal vrouwelijke werknemers neemt toe en zal naar verwachting de komende jaren ook verder toenemen. Het aandeel vrouwen dat werkt (vrouwelijke beroepsbevolking) groeit. De meeste vrouwen in de sector zijn werkzaam in finance/sales/ administratie/ICT. Daarna volgen de functies vrachtwagenchauffeur en manager/directeur/verantwoordelijke voor de vestiging.

Aandeel vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs neemt toe

In het derde kwartaal van 2022 is ruim 4% van de chauffeurs in de sector vrouw. Het aandeel vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs neemt de laatste jaren steeds verder toe. Onder logistiek medewerkers en transportplanners (werkzaam binnen en buiten de sector transport) is het aandeel vrouwen 24%.

In bijna twee derde van bedrijven in de sector werken vrouwen

In 63% van de bedrijven in de sector zijn vrouwen werkzaam. Bij bedrijven met vrouwen werken gemiddeld 3 vrouwen. Bij kleine bedrijven (max. 20 werknemers) met vrouwen werkt gemiddeld 1 vrouw, bij middelgrote bedrijven werken gemiddeld 4 vrouwen en bij grote bedrijven (101+ werknemers) gemiddeld 16 vrouwen.

Personeels- en baankenmerken vrouwen in sector

  • Een derde van de vrouwen die werken als vrachtwagenchauffeur heeft een flexibel contract. Voor mannen is dit bijna een vijfde. Zij hebben dan een tijdelijk contract, zijn oproepkracht of uitzendkracht.
  • Van de vrouwen werkzaam als transportplanner of logistiek medewerker is 30% laag opgeleid. De helft van de vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is laag opgeleid. Hetzelfde geldt voor mannelijke vrachtwagenchauffeurs.
  • De helft van vrouwelijke chauffeurs werkt parttime. Van vrouwen die werken als logistiek medewerker of transportplanner is dit 59%. 15% van de mannelijke vrachtwagenchauffeurs en 17% van de mannelijke logistiek medewerkers werkt in 2020 parttime.

Voordelen van vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs volgens werknemers: meer aandacht voor het privéleven en tevredener klanten.

Aan werknemers in de sector is gevraagd welke voordelen het heeft voor het bedrijf om vrouwelijke chauffeurs te hebben. Cijfers geven aan dat bijna 60% en 44% van de vrouwen vindt dat er geen specifieke voordelen zijn. Mannen en vrouwen staan dus op dezelfde voet. Werknemers die wel voordelen zien, noemen het vaakst meer aandacht voor het privéleven en tevredener klanten.

Vrouwen noemen iets vaker voordelen dan mannen, bijvoorbeeld dat er minder schades worden gereden en dat er minder onderlinge competitie zou zijn.

Personeel nodig? 

Onze adviseurs helpen je graag. Wij brengen werkzoekenden en werkgevers bij elkaar in de sector transport en logistiek. Zoek je een nieuwe baan? Bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, kraanmachinist, verhuizer, planner (mbo en hbo), logistiek medewerker of logistiek leidinggevende (mbo en hbo)? Dan begeleiden we je daarbij. Wij helpen je aan werk. Zoek je personeel? Dan helpen wij jou ook.

Ga naar de vacaturebank

Jaarrapportage 2022 thema vrouwen in de sector

Download hier het thema vrouwen in de sector van de Arbeidsmarktrapportage 2022


Download het bestand (4,99MB)


Factsheet 2022 
thema vrouwen in de sector

Download hier de factsheet vrouwen in de sector 2022


Download het bestand (0,34MB)


Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transport en logistiek in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?