2 jongens in magazijn
Nieuws

Bedrijven geven gastlessen op scholen

‘Trucks on Tour’ in de Bollen- en Veenstreek maakt jongeren enthousiast voor de wereld van transport en logistiek

Gepubliceerd:

Werken als vrachtwagenchauffeur in de sector transport en logistiek betekent werken in een sector die ertoe doet. De vrijheid, zelfstandigheid, baanzekerheid en de afwisseling maken het beroep aantrekkelijk voor een bredere groep mensen. Door het aanbieden van een experience die bestaat uit ‘Trucks on Tour’ gastlessen, een open dag en bedrijfsbezoeken wil de sector jongeren zelf laten beleven of ze interesse hebben in de wereld van transport en logistiek.

STL: “Door naar de leerlingen toe te gaan, kun je in de praktijk laten zien hoe het is om later te werken in de wereld van transport en logistiek. Jongeren kunnen zo zelf ervaren dat je als vrachtwagenchauffeur werkt in een dynamische sector met zekerheid voor de toekomst. In de komende jaren heeft de sector landelijk behoefte aan de instroom van zo’n 12.000 chauffeurs per jaar.” 

Ervaar de wereld van transport en logistiek met gastlessen, open dag en bedrijfsbezoeken

Om jongeren de mogelijkheden in de sector te laten ervaren biedt de regio veel mogelijkheden: gastlessen in het 2e leerjaar, een bedrijfsbezoek in het 3e leerjaar en open dagen en banenmarkten voor studenten in het 4e leerjaar. Binnenkort zijn er weer gastlessen ingepland én een open dag waar je naar toe kunt:

  • Donderdag 2 februari 2023, Trucks on Tour, De KTS in Voorhout, 2 vrachtwagens, gastlessen worden gegeven aan 185 2e jaars vmbo- studenten (10 klassen) 
  • Donderdag 9 februari 2023, Trucks on Tour, Northgo College in Noordwijk. Gastlessen worden gegeven aan 60 3e jaars mavo- leerlingen 
  • Maandag 17 april 2023, Trucks on Tour, Northgo College in Noordwijk.  Gastlessen worden gegeven aan 66 2e jaars mavo  leerlingen
  • Woensdag 22 februari 2023, Open Dag De Wit Transport in Oegstgeest, waar de Bollen-en Veenstreek Campus van het ROC van Amsterdam is gevestigd. 
  • Donderdag 30 maart 2023, bedrijfsbezoek bij Wesseling Logistics voor de Northgo 3e jaars MAVO- leerlingen
Trucks on tour bij de KTS in Voorhout

Innovatie in de regio: lessen op locatie

Voor BBL- studenten uit de regio, die chauffeur wegvoer of logistiek medewerker willen worden is er sinds het schooljaar 2021/2022 een unieke mogelijkheid beschikbaar. Zij kunnen één dag naar school gaan op de Bollen-en Veenstreek Campus die is gehuisvest bij transportbedrijf De Wit in Oegstgeest. Mbo- docenten verzorgen hier de lessen op locatie en sluiten zo maximaal aan op de praktijk. De Bollen-en Veenstreek Campus is een samenwerking van zes leerbedrijven uit de regio (Dobbe Transport, Van der Slot Transport, Wesseling Logistics, De Wit Transport, Jongeneel Transport, Oomen Verhuizers, het ROC van Amsterdam en STL. De studenten komen in dienst bij STL en worden gedetacheerd bij de deelnemende bedrijven. Ze krijgen betaald volgens de cao-beroepsgoederenvervoer en leren in de praktijk het vak van vrachtwagenchauffeur of logistiek medewerker. 

Nieuwe vorm van onderwijs sluit maximaal aan op de praktijk 

STL: “Deze vorm van onderwijs is zeer innovatief. Voor vmbo-leerlingen die op mbo 2-niveau een vervolgopleiding gaan doen in de richting transport en logistiek is er nu een nieuwe leervorm die beter aansluit op hun wensen. Door de lessen in een werkomgeving te verzorgen, is de kans groter dat studenten het mbo-diploma behalen. Bijkomend voordeel voor hen is, dat zij minder ver hoeven te reizen. Leren en werken worden zo extra aantrekkelijk.”

Trucks on tour bij de KTS in Voorhout

Over STL

STL is de grootste werkgever voor BBL-studenten in Nederland. Wij helpen studenten bij hun keuze en begeleiden studenten bij hun hele werk- en leertraject. Ook de detachering van BBL-studenten bij de leerbedrijven wordt geregeld door STL. En er zijn subsidies mogelijk. 

De rijopleiding van de BBL opleiding chauffeur wegvervoer kun je volgen met een subsidie van 100%. Alleen de bijkomende kosten betaal je zelf (bijvoorbeeld boeken, examens en medische keuring). Dit alles wordt mogelijk gemaakt door het opleidingsfonds voor de sector SOOB in opdracht van werkgeversorganisaties TLN en VVT en de vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. 

Meer info over lessen op locatie in de Bollen- en Veenstreek.

Blijf op de hoogte van nieuws in de transport en logistiek

Blijf op de hoogte

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over werken in de transportsector in je mailbox.

Schrijf je in!
Wat vind je van deze pagina?