functiewaardering adviesgesprek functiehuis

Functiehuis voor transport en logistiek

Groeit jouw bedrijf in de sector transport en logistiek als kool en komen er steeds meer functies bij? Dan is het goed om overzicht aan te brengen. Wat je dan nodig hebt, is een functiehuis. Maar wat is dat precies en hoe pak je het aan?

In dit artikel leggen we uit wat een functiehuis is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het zelf opzet. En we vertellen je ook hoe STL je kan helpen met het opstellen van een functiehuis voor jouw bedrijf.

Wat is een functiehuis? 

Een functiehuis is een overzicht van alle functies binnen je bedrijf, met daarbij duidelijke beschrijvingen van wat ze inhouden. Maar het is niet alleen een overzicht; het is ook een kapstok voor zaken als functiewaardering (fuwa), personeelsplanning, loopbaanpaden en ontwikkeling binnen je bedrijf. 

Waarom is een functiehuis belangrijk? 

Met een functiehuis zorg je voor structuur, overzicht en helderheid: voor jezelf, bestaande en nieuwe medewerkers. Ook ben je met een goed ingericht functiehuis klaar voor toekomstige veranderingen. Een functiehuis biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Het geeft werkgevers handvatten voor het personeelsbeleid. En het geeft werknemers duidelijkheid over wat ze kunnen verwachten in hun functie en hun plaats  binnen de organisatie. Anders gezegd, ze weten wat er van hen wordt verwacht, wat hun verantwoordelijkheden zijn en hoe ze bijdragen aan de doelstellingen van je bedrijf. 

Daarnaast is het werven van nieuwe medewerkers in de sector transport en logistiek vaak een uitdaging. Goed om te weten dat een functiehuis werving een stuk eenvoudiger maakt. Je kunt hiermee duidelijk aangeven welke vaardigheden en ervaring je zoekt voor verschillende functies.  

Adviseur functiewaardering Maria ter Hoek

Hoe zet je zelf een functiehuis op? 

Een functiehuis kun je zelf opzetten. Maar hoe maak je hier een goede start mee? Gelukkig hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. STL ontwikkelde een handleiding die jou helpt met zelf een functiehuis opzetten. Hierin lees je alles over: 

  • Voordelen van goede functieomschrijvingen: ontdek waarom duidelijke functieomschrijvingen belangrijk zijn voor je organisatie.  
  • Beschrijven en waarderen van functies: leer hoe je functies duidelijk uitlegt, zodat iedereen binnen je bedrijf begrijpt wat er wordt verwacht. Functiebeschrijvingen kunnen kort en kernachtig zijn, heel uitgebreid of iets ertussenin. Het is niet nodig elke taak of activiteit op te nemen in de omschrijving. Het gaat om de belangrijkste werkzaamheden die bij de functie horen. 
  • Onderhoud van je functiehuis: ontdek hoe je ervoor zorgt dat jouw functiehuis actueel blijft. Het is belangrijk dat het functiehuis flexibel is en veranderingen kan bijhouden wanneer je organisatie zich ontwikkelt. Daarom is het nodig regelmatig updates door te voeren. 
  • Stappenplan Functiehuis en tips bij het maken van een functieomschrijving: Een goed stappenplan voor het opzetten van een functiehuis en nuttige tips bij het maken van functieomschrijvingen zijn belangrijk om het proces soepel te laten verlopen. Het stappenplan is als een routekaart om de implementatie gestructureerd en overzichtelijk te maken.
Brochure functiewaardering cover image

Handleiding functiewaardering

Download onze handleiding en neem contact op voor persoonlijk advies. We helpen je graag!

Adviseur functiewaardering Erik van der Post

Meer informatie nodig of behoefte aan persoonlijk advies?

Het opzetten van een functiehuis voor jouw bedrijf in de sector transport en logistiek lijkt misschien een uitdagende taak. Daarom bieden we kosteloos advies op maat aan. Ons team staat klaar je te helpen bij al je vragen en biedt ondersteuning.  Bij STL begrijpen we wat bedrijven in de transport- en logistieke sector nodig hebben. We staan klaar om je te ondersteunen bij het opstellen van jouw functiehuis. 

Adviseur functiewaardering Maria ter Hoek

Vragen?

Heb je vragen over over functiewaardering of het bouwen van een functiehuis binnen jouw bedrijf? Bel ons!

Bel: 088 - 2596110

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?