STL verzuim medewerker ziek
Tips en advies

Mijn werknemer is ziek, wat nu? Hulpmiddelen bij verzuim voor de werkgever

Deel deze pagina

Als werkgever in de transport en logistiek krijg je er vast mee te maken dat een werknemer ziek wordt. Dit kan zorgen voor uitdagingen. Wij geven jou antwoord op de vraag: ‘Mijn werknemer is ziek, wat nu?’ en bespreken welke hulpmiddelen er zijn bij verzuim voor de werkgever.

Mijn werknemer is ziek, welke hulpmiddelen zijn er bij verzuim?

Als werkgever heb je verschillende hulpmiddelen om het ziekteverzuimbeleid bij jouw bedrijf vorm te geven. We zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rij:

Arbodienstverlening

Een waardevolle hulpbron voor werkgevers is arbodienstverlening. Let op, de arbodienst is verplicht voor werkgevers. De dienst richt zich vooral op gezondheidsvraagstukken die met het werk te maken hebben. Deskundigen in dienst van een arbodienst zijn bijvoorbeeld bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen. Deze professionals voeren medische beoordelingen uit, geven advies over re-integratie, en helpen bij het opstellen van een plan van aanpak. 

Casemanagement

Casemanagement is bedoeld om mensen te helpen en te begeleiden wanneer ze niet kunnen werken door ziekte. Het betekent dat er een speciaal iemand is, een casemanager, die helpt met de regels over ziek zijn op het werk. Deze persoon ondersteunt zowel de zieke, de werkgever en eventueel anderen die erbij betrokken zijn. De casemanager zorgt dat iedereen weet wat ze moeten doen bij ziekteverzuim. Casemanagement kan op deze manier helpen de tijd dat mensen ziek thuis zijn te verkorten.

Re-integratietrajecten

Wanneer een werknemer langdurig ziek is, kan een re-integratietraject nodig zijn. Dit betekent dat je een plan opstelt om de werknemer geleidelijk weer aan het werk te laten gaan. Het doel is de werknemer zo snel mogelijk terug te laten keren naar het werkproces, maar dan wel rekening houdend met de gezondheidstoestand. Re-integratietrajecten zijn vaak maatwerk en stel je in overleg met de werknemer op.

Webinars van het Sectorinstituut Transport en Logistiek

Hoe zorg je voor aangepast werk? (Webinar)

30 minuten

Preventieprogramma's/gezondheidsondersteuning

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zijn preventieprogramma's en gezondheidsondersteuning belangrijk voor werkgevers in de transport en logistiek. Deze programma's richten zich op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van vrachtwagenchauffeurs en alle andere werknemers. Dit varieert van gezondheidschecks en aanpassingen in de vrachtwagen of andere werkplek voor een comfortabele en goede houding. Door aandacht te besteden aan het voorkomen van verzuim en gezondheidsondersteuning kun je verzuim verminderen.

Verzuim voorkomen: ondersteuning voor werknemers in transport en logistiek

Medewerkers zijn de motor van je bedrijf. Als zij uitvallen levert dat problemen op. Het liefste wil je verzuim van werknemers voorkomen. Daarom zijn preventieprogramma's en ondersteuning belangrijk voor werkgevers in de transport en logistiek. Deze programma's richten zich op het bevorderen van de gezondheid van alle werknemers in de transport en logistiek.

Bij STL zetten we ons in om samen met jou de gezondheid en veiligheid van werknemers te verbeteren. We bieden hiervoor verschillende diensten aan. Zo is er bijvoorbeeld gratis coaching beschikbaar voor werknemers om ze te ondersteunen bij uitdagingen zoals stress, afvallen en stoppen met roken. We bieden ook gezondheidschecks aan en begeleiden bij het opstellen van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Daarnaast kun jij bij ons toolboxen aanvragen die werknemers helpen bij veilig en gezond werken.

Zo dragen we bij aan werknemers die vaker gezonde keuzes maken en met plezier naar hun werk gaan. Benieuwd naar wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op. 

Annemijn Remmers adviseur STL

Wij staan voor je klaar

Nog vragen over het vroegtijdig signaleren van verzuimsignalen? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?