Deel deze pagina

RI&E betekent: risico-inventarisatie en -evaluatie, met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in kaart. De RI&E is een plan voor een veilige en gezonde werkplek. Het plan helpt je de risico’s op je werk te vinden en aan te pakken. Elk bedrijf in Nederland moet dit hebben, ook in de sector transport en logistiek. Wat betekent dit voor jou? Wat zit er in zo’n plan? En wat kost het of wat levert het op?

Waarom een RI&E?

Werken in de sector transport en logistiek komt met risico’s. Denk maar aan chauffeurs die veel uren werken en dan moe zijn. Mensen in het magazijn die zware dingen tillen en soms een ongeluk hebben met een heftruck. Ook mensen die op kantoor werken, heel druk zijn en stress hebben.  

Een RI&E helpt bijvoorbeeld om te zorgen dat er minder ongelukken gebeuren en mensen minder snel ziek worden op het werk. Met een RI&E schrijf je op welke risico’s er zijn op je werk. Voor de RI&E maak je een plan van aanpak en dan bedenk je hoe je deze risico’s beter kunt maken, zodat iedereen veilig en gezond kan werken. Dit is goed voor het bedrijf én voor iedereen die er werkt!

Voordeel voor iedereen

  • Minder ongelukken: Als je weet wat en waar de risico’s zijn, dan kun je ze aanpakken.
  • Minder ziekteverzuim: Gezondere werknemers, omdat jij zorgt voor een gezonde werkplek.
  • Meer werk gedaan: Als mensen blij en gezond zijn op hun werk, doen ze meer en beter hun best.
  • Minder mensen weg: Als het werk veilig en gezond is, dan willen minder mensen ergens anders werken.
  • Je bespaart geld: Minder ongelukken en minder mensen ziek thuis betekent dat je geld bespaart. Ook krijg je geen boetes van de inspectie of schadeclaims van mensen als er iets misgaat.
  • Je bedrijf heeft een goede naam: Als je werkplek veilig en gezond is, willen meer mensen bij je werken of met jouw bedrijf werken!

Kosten van een RI&E

Wat een RI&E kost, verschilt per bedrijf. Als je een klein bedrijf hebt, kun je veel zelf doen. Heb je een groter bedrijf? Dan heb je misschien hulp nodig van een expert, zoals iemand die alles weet van veilig werken. Bijvoorbeeld een arbodeskundige. Het maken van een RI&E kost tijd. Je RI&E laten toetsen kost geld. Soms kost het geld om dingen beter en veiliger te maken. Je kunt zelf een RI&E en het bijbehorende Plan van Aanpak opstellen met behulp van ons online-instrument. Het gebruik ervan is kosteloos wanneer jouw bedrijf aan SOOB afdraagt. 

Als je een RI&E goed maakt en uitvoert, verdien je uiteindelijk geld. Kijk maar naar de voordelen. Als er minder mensen ziek zijn en er minder ongelukken gebeuren, kost dat je minder geld. Dit betekent dat je meer kunt verdienen en minder geld hoeft uit te geven aan het zoeken naar nieuwe mensen. Ook heb je minder kans op boetes en schadeclaims. 

Hoe maak je een RI&E?

Het maken van een RI&E bestaat uit 5 stappen:

  1. Inventariseren: Zoek uit waar de meeste risico’s zijn op je werk.
  2. Evalueren: Denk na hoe groot de risico’s zijn en wat er kan gebeuren.
  3. Plan maken en laten toetsen: Bedenk hoe je de risico’s kunt verlagen. Wie gaat wat doen? Maak je gebruik van de digitale Branche-RI&E van STL dan hoef je onder de 25 medewerkers de RI&E niet te laten toetsen. Gebruik je die niet dan moet je altijd je RI&E laten toetsen als je voor meer dan 40 uur medewerkers in dienst hebt. STL kan je helpen met het vinden van een bedrijf voor het toetsen van de RI&E.
  4. Uitvoeren: Maak je werkplek echt veiliger en gezonder. 
  5. Nakijken en aanpassen: Kijk of het beter is nu en wat je nog meer kunt doen.

Elke stap is om je werkplek veiliger en gezonder te maken. Als er iets verandert in je bedrijf, dan kijk je weer naar je RI&E en verander je wat nodig is. Zo blijft je werkplek ook veilig en gezond.

Doorstroom en zij-instroom

Start vandaag nog met het maken van een RI&E!

Wil je zelf een RI&E maken? STL staat voor je klaar! We hebben een makkelijk hulpmiddel dat je laat zien hoe het moet, stap voor stap. Heb je vragen? Wij helpen je graag. Samen maken we je werkplek veilig. Veilig en gezond werken is belangrijk voor iedereen, dus start vandaag nog!

Meer informatie

Wie maakt en controleert een RI&E?

Heb je een klein bedrijf en wil je zelf een RI&E maken? Kijk dan hieronder hoe STL je kan helpen. Het is slim om ook je werknemers mee te laten denken bij de uitvoering van de RI&E. Geef bijvoorbeeld taken aan medewerkers waardoor zij mede-eigenaar zijn van bepaalde acties. Medewerkers mogen volgens de wet weten wat er in een RI&E staat. De Nederlandse Arbeidsinspectie kijkt of je wel een RI&E hebt. 

In een groot bedrijf helpen veel mensen mee met de RI&E. De preventiemedewerker let op veiligheid binnen het bedrijf. Medewerkers van de HR afdeling denken mee over gezond werken. Managers zorgen ervoor dat alles goed gaat. En de ondernemingsraad geeft toestemming op de plannen voor de RI&E. Soms helpt een expert (zoals een veiligheidsdeskundige) mee met het maken van de RI&E. 

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Roger Moonen, adviseur preventie

Nog vragen over de RI&E?

Heb je een vraag of wil je direct van onze diensten gebruik maken? Onze adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen.

Mailen of bellen?

088-2596121 Bereikbaar tussen 08.30 en 17.00
Wat vind je van deze pagina?