Arbobeleid in een warehouse
Tips en advies

Arbobeleidsplan en Chauffeurshandboek

In een Arbobeleidsplan staan de instrumenten die je inzet om je medewerkers gezond en veilig te laten werken. Met het Chauffeurshandboek breng je dat arbobeleid naar de werkvloer. In het handboek staat alles waarmee jouw chauffeurs rekening moeten houden tijdens hun werk. Van beide documenten kun je een gratis voorbeeld downloaden.

Arbobeleidsplan 

In een Arbobeleidsplan laat je zien wat je als werkgever bijdraagt aan goede arbeidsomstandigheden. En hoe je het welzijn van je medewerkers bevordert. Je legt er de wetgeving en de regelingen in vast. Maar je beschrijft vooral wat jouw bedrijf doet om gezondheids- en veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk te houden.  

Een goed arbobeleid heeft vele voordelen. Het vermindert het ziekteverzuim en bevordert de re-integratie van uitgevallen medewerkers. Het draagt daarnaast bij aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers, wat natuurlijk ook gunstig is voor hun productiviteit. Een medewerker die zich veilig voelt en comfortabel kan werken raakt daardoor meer gemotiveerd. 

Arbobeleid in de transport en logistiek

Heb je nog geen Arbobeleidsplan?

Of wil je het bestaande plan vernieuwen? Download dan ons voorbeeld-Arbobeleidsplan. Het behandelt alle relevante onderwerpen. En je kunt de tekst ervan eenvoudig aanpassen, zodat deze perfect aansluit op jouw bedrijf. Wil je stappen zetten in je arbobeleid? Plan dan regelmatig een evaluatie van je arbobeleid in. Zo blijft je Arbobeleidsplan actueel.

Voorbeeld-Arbobeleidsplan

Download het voorbeeld-Arbobeleidsplan

Instemming ondernemingsraad 

Heb je een ondernemingsraad? Dan leg je het Arbobeleidsplan ook aan je ondernemingsraad voor. De or moet het Arbobeleidsplan namelijk eerst goedkeuren. Artikel 27 uit de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) vereist dat. 

Chauffeurshandboek 

Het Chauffeurshandboek beantwoordt vragen waarmee elke vrachtwagenchauffeur weleens zit. Deze personeelsgids, speciaal voor chauffeurs, bevat instructies en aanbevelingen voor de meest uiteenlopende situaties. Alle ‘spelregels’ die in jouw bedrijf gelden staan erin. Zo kan de chauffeur veilig en verantwoord werken, zonder risico’s te nemen. Tip: maak (ook) een digitale versie van het handboek, dan kunnen jouw chauffeurs het altijd raadplegen.  

Dankzij het Chauffeurshandboek zijn alle collega’s op de hoogte van de regels, rechten en plichten. Wijkt iemands gedrag daarvan af, dan is het makkelijk om naar het Chauffeurshandboek te verwijzen. Zo creëer je een aanspreekcultuur, waarin je medewerkers elkaar adviseren en corrigeren. Een winnend team kan niet zonder spelregels. Dus ook niet zonder Chauffeurshandboek! 

Download ons voorbeeld-Chauffeurshandboek als je nog niet met een handboek werkt of als je het bestaande handboek wilt uitbreiden. Het is een document waaruit je nieuwe ideeën haalt om het gedrag van medewerkers de gewenste richting in te sturen. Bedenk ook eens wat je klanten ervan vinden als ze met chauffeurs te maken krijgen die zich keurig ‘volgens het boekje’ gedragen. Met zulke medewerkers bouw je een goede reputatie op!

Voorbeeld-Chauffeurshandboek

Download het voorbeeld-Chauffeurshandboek

Veelgestelde vragen

Contact met medewerkers van STL

Nog vragen over het Arbobeleidsplan?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?