Heb je vragen?
Stel je vragen over het terugdringen van verzuim aan onze adviseurs. Ook voor verzuimbegeleiding kunnen we je een passend voorstel doen. We helpen je graag!
Als werkgever houd je het arbeidsverzuim liever laag. Zo voorkom je vervelende kosten én blijft de productiviteit op peil. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) geeft je tips die je morgen al in praktijk kunt brengen.
Natuurlijk wil je voorkomen dat medewerkers uitvallen. Voorkomen is altijd beter dan (dure en tijdrovende) inspanningen voor herstel en werkhervatting. We helpen je graag het verzuim in jouw bedrijf te verlagen. Alvast 3 tips:
Neem het verzuim in jouw bedrijf onder de loep. Stel jezelf de volgende vragen:
Maak ook een afspraak met de Bedrijfsarts of Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB'er) om het verzuim te bespreken. Achterhaal samen de oorzaken van het verzuim, onderzoek de risicofactoren en start met acties om het verzuim terug te dringen.
Je bent als werkgever zelf verantwoordelijk voor de verzuimdossiers. Houd het volgende in acht:
STL kan je hierbij ondersteunen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.
Stel je vragen over het terugdringen van verzuim aan onze adviseurs. Ook voor verzuimbegeleiding kunnen we je een passend voorstel doen. We helpen je graag!
We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:
Daar stelt de Algemene verordening gegevensbescherming (AvG) inderdaad beperkingen aan! Als werkgever mag je bij een ziekmelding de volgende gegevens over de gezondheid van je medewerker opvragen en registreren:
Je mag in principe geen andere gegevens over de gezondheid verwerken dan de hierboven genoemde gegevens. Ook niet met toestemming van je medewerker.
Je leest er alles over in de Beleidsregels voor de verwerking van persoonsgegevens over de gezondheid van zieke werknemers.
Verzenden...
Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw.
Dank je! Wil je je antwoord nog kort toelichten?
Dank je voor je feedback!