Twee mannen zittend op een laadklep
Tips en advies

Verzuim verlagen? Tips met direct resultaat!

Als werkgever houd je het arbeidsverzuim liever laag. Zo voorkom je vervelende kosten én blijft de productiviteit op peil. Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) geeft je tips om ziekteverzuim te verlagen die je morgen al in praktijk kunt brengen.

Natuurlijk wil je voorkomen dat medewerkers uitvallen. Verzuim voorkomen is altijd beter dan (dure en tijdrovende) inspanningen voor herstel en werkhervatting. We helpen je graag het verzuim in jouw bedrijf te verlagen. Alvast 3 tips:

Tip 1: Breng verzuim in beeld

Neem het verzuim in jouw bedrijf onder de loep. Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Hoe hoog is mijn verzuimpercentage eigenlijk?
  • Hoe vaak melden mijn medewerkers zich ziek?
  • Wat is de reden dat mijn medewerkers zich ziekmelden?

Maak ook een afspraak met de Bedrijfsarts of Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB'er) om het verzuim te bespreken. Achterhaal samen de oorzaken van het verzuim, onderzoek de risicofactoren en start met acties om het verzuim te verminderen. 

Tip 2: Maak duidelijke afspraken over ziekmelden en blijf in contact

  • Heldere verzuimafspraken voorkomen onnodig verzuim. Leg je protocollen vast in een verzuimreglement. 
  • Spreek met je medewerkers af dat ze hun ziekmelding óók telefonisch doorgeven aan hun leidinggevende (en dus niet alleen met een mailtje, voicemail of appje). Dat is voor de leidinggevende een goed moment om je medewerker te vragen of hij/zij misschien ander werk kan doen! Let er wél op dat je vanwege de privacyregels niet alles aan je zieke medewerker kunt vragen (zie ‘Veelgestelde vragen’). 
  • Vergeet je zieke werknemers niet en heb regelmatig contact met ze. Bel langdurig zieke medewerkers op, bijvoorbeeld eens per 3-4 weken, om te horen hoe het met ze gaat. Je medewerker blijft dan verbonden met het bedrijf en voelt zich gewaardeerd. 
  • Nodig je werknemer, nadat deze bij de Bedrijfsarts of POB’er is geweest, uit voor een kop koffie op het bedrijf. Je kunt dan de mogelijkheden voor werkhervatting bespreken. De Casemanager kan helpen bij de voorbereiding van dit gesprek.

Tip 3: Houd grip en regie

Je bent als werkgever zelf verantwoordelijk voor de verzuimdossiers. Houd het volgende in acht: 

  • Je houdt grip op verzuim door afspraken te maken (en na te komen!) over ziekmelden en contact houden. 
  • Je houdt regie over verzuim door een ervaren Casemanager aan te stellen. Deze Casemanager volgt je verzuimdossiers en zorgt ervoor dat verzuimafspraken worden gemaakt en nagekomen. 

STL kan je hierbij ondersteunen. Informeer gerust naar de mogelijkheden. 

Contact met medewerkers van STL

Heb je vragen?

Hulp nodig bij verzuim? We helpen je graag!

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Veelgestelde vragen over verzuim verlagen

Wat vind je van deze pagina?